Menu Zavřít

Limit se zvyšuje

13. 10. 2008
Autor: Euro.cz

NOVÉ POVINNOSTI PŘI DOPRAVNÍ NEHODĚ - Od ledna budou řidiči volat k dopravní nehodě policii až v případě, že odhadnutá škoda přesáhne sto tisíc korun.

Při menších nehodách budou vyplňovat nový dokument – Jednotné evropské hlášení.

Od příštího roku budou řidiči volat policii až k větším dopravním nehodám. Takzvaný škodný limit se totiž zvýší na sto tisíc korun odhadnuté škody na autě. Příslušnou změnu už schválil Parlament, nicméně nemusí být definitivní. Projde-li totiž návrh ministra dopravy, odpadl by limit pro škodu úplně.

Pro povinnost volat polici k nehodě platí dosud limit ve výši 50 tisíc korun. Ministerstvo vnitra původně navrhovalo stanovit limit až na 250 tisíc korun, ale jak pojišťovny, tak Česká asociace pojišťoven s takto vysokým limitem příliš nesouhlasily. „U takovéto a vyšší částky by docházelo k obrovským nejistotám účastníků dopravní nehody pro určení výše škody a zcela jistě k enormnímu nárůstu pojistných podvodů,“ vysvětluje výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora.

Nejpřevratnější změnou, kterou upravuje nový zákon, podle mluvčího ČSOB Pojišťovny Tomáše Hejdy není ani tak stotisícový limit, nýbrž změna v koncepci ochrany vozidel třetích osob, pokud řidič takového vozidla měl přímou účast na nehodě. „Zatímco dnes voláme policii ke každé nehodě, kterou jsme měli třeba se služebním autem nebo s autem na leasing, od ledna 2009 se to radikálně změní a policie se i v těchto případech bude volat jenom tehdy, přesáhne-li škoda na vozidle včetně přepravovaných věcí sto tisíc korun,“ říká Hejda.

KDY VOLAT POLICII

• Pokud při nehodě dojde ke zranění, třeba i jen drobnému, nebo k usmrcení osoby.

• Na některém z vozidel včetně přepravovaných věcí dojde ke škodě vyšší než sto tisíc korun.

• Když vznikne jakákoliv škoda na majetku třetí osoby (například poškození zaparkovaného vozidla či přilehlé nemovitosti).

• Dojde-li k poškození pozemní komunikace či ke zničení nebo poškození její součásti nebo příslušenství.

• Pokud při nehodě dojde k poškození obecně prospěšného zařízení (například přejezdového zabezpečovacího zařízení) nebo životního prostředí (úniku provozních kapalin z vozidla).

• Pokud nebudeme sami schopni bez vynaložení nepřiměřeného úsilí obnovit plynulost provozu.

Pramen: ČSOB Pojišťovna

Povinně vyplnit prohlášení

Všichni ti, kteří se rozhodnou nevolat k nehodě policii, protože škoda na autě nepřesahuje sto tisíc korun, budou mít zákonem danou povinnost sepsat společný záznam o dopravní nehodě. Jde o takzvané Jednotné evropské hlášení, které rovněž od ledna příštího roku budou muset účastníci dopravní nehody vyplnit a každý zaslat kopii své pojišťovně.

Formulář je propisovací, má dva sloupce – pro oba řidiče. Každý do příslušného sloupce napíše identifikační údaje o sobě a svém voze a pak svoji verzi události dopravní nehody včetně popisu času a místa vzniku dopravní nehody a toho, jaké škody vznikly. Na formuláři je i prostor pro nakreslení dané dopravní situace.

BRAND24

Fotodokumentaci není nutné k formuláři připojit, ale bude dobré tak učinit, pokud to půjde. Účastníci nehody budou povinni záznam podepsat a neprodleně předat pojistiteli. „Pokud by vám některý z účastníků nehody odmítl poskytnout součinnost při sepsání záznamu o nehodě, zavolejte k nehodě policii. Poplatek za neoprávněný výjezd policie k nehodě pro případy, kdy škoda na jednom vozidle nepřesáhne sto tisíc korun, se v zákoně nakonec neobjevil. Nevystavujete se tak žádnému finančnímu postihu,“ radí Hejda.

U dopravních nehod, kde nebude přítomna policie, se budou muset o viníkovi dohodnout pojišťovny mezi sebou, konkrétně jejich likvidátoři.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).