Menu Zavřít

Líheň vynálezů, Fraunhoferův institut, míří do Česka

18. 9. 2013
Autor: čtk

Prestižní německý Fraunhoferův institut, který má na svém kontě třeba vynález zvukového formátu mp3, chystá ještě do konce roku otevřít pobočku v Praze.

V české metropoli by kancelář měl otevřít berlínský Institut pro produkční zařízení a konstrukční techniku (IPK), který je jedním z 66 ústavů vědeckovýzkumného řetězce. „Chtěli bychom na projektech společně pracovat na místě, protože teď do Česka dojíždíme již dvakrát do měsíce. Potřebujeme mít k dispozici i někoho, kdo ovládá češtinu a bude komunikovat s úřady,“ řekl týdeníku Euro Bertram Nickolay, ředitel oddělení bezpečnostní techniky IPK.

Nickolayův tým v Praze od letošního července pracuje na společném projektu s Českou poštou, jehož výsledkem by měla být aplikace pro mobilní zařízení umožňující rozpoznávat pravost poštovních razítek a celních dokumentů. IPK spolupracuje také s Ústavem pro studium totalitních režimů a Archivem bezpečnostních složek na možnosti virtuální rekonstrukce skartovaného materiálu někdejší vojenské kontrarozvědky.

Berlínský ústav se v Česku angažuje také v jihočeských Loučovicích, kde v budově někdejší papírny pro česko-německou firmu Industrial Light and Control navrhl zařízení pro výrobu úsporných LED žárovek.


Také čtěte:

Strojírenský veletrh hostí studentské formule a elektromobily

BRAND24

Technologie ve fotbale: Fauly, ofsajdy a sporné góly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).