Lid obecný masem živ jest

02. prosince 2009, 13:31 - Petr Bušta
02. prosince 2009, 13:31

EURO light

Do módní debaty o autentické české kuchyni se ozval hlas z nečekané strany. Magdalena Beranová je přední česká historička, která veškeré vědecké úsilí zaměřila na studium starých Slovanů a na problematiku zemědělství a výživy. Ve vydavatelství Academia nedávno vyšla její kniha Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. V době, kdy knedlík je považován za původní českou specialitu a CzechTourism investuje do kampaně za české jídlo a mezi typické pokrmy zařazuje rajskou omáčku s kečupem, působí poučený text paní Beranové, nabitý prověřenými fakty a podložený tisícovkami zdrojů, jako oblažující digestiv.
Především rozptyluje bludy o tom, jak naši předkové trpěli nejen pod feudálním bičem, ale též mizernou výživou. Na téma staročeské kuchyně před třicetiletou válkou autorka například cituje ze zprávy pro císaře Rudolfa II.: „Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř mnoho nestojí.“ Jedla se hojně zelenina, sýry, vejce, ryby i ovoce, masa, drůbeže i zvěřiny bývala hojnost. Panstvo jídalo dvakrát denně, obědvalo se v deset a večeřelo v 16 hodin, zatímco pracující čeládka dostávala na talíř třikrát, kromě oběda a večeře i snídani, aby měla dost výživy pro udržení pracovní síly. Připočtěme oblíbené staročeské kaše a polévky, chuťově barvité tak, že současní konzumenti takzvané pestré zdravé výživy působí vedle středověkého pohůnka jako řeholníci o velkém postu.
Kapitoly o lahůdkách kuchyně pravěké budiž zase poučením o nesmírné vynalézavosti, jíž se nynějším kuchařům zdaleka nedostává. Jídlo ostatně také bývalo váženým rituálem, jak o tom svědčí například poznatek, že objevené kovy, například bronz, byly nejprve používány ve dvou prioritních oborech: ve výzbroji armády a jako surovina pro jídelní nádobí.
Pravěké i středověké kulinářství si čtenář může sám vyzkoušet. Knihu doplňuje řada původních receptů počínaje pivní polévkou přes kuře se svatojánskými jahodami, jelení játra na studeno v hořčici, jeřábky a dropi ve žluté omáčce až po kyselici čtyř barev z kaprů či veverky v omáčce z povidel, hrozinek, jater a sladkého vína. Mimochodem, marinované vepřové a telecí řízky na roštu s bylinkami patří do kuchyně pravěké, ale jistě jim tak neříkali. A ten zpropadený knedlík? Znal ho už Jan Hus, pocházel z Německa a z Polska a nebyl vyráběn z těsta, nýbrž z mletého masa nebo z ryb.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Která 3 slova zachránila před pěti lety euro?
Zdraží v roce 2018 energie? A je dobré si cenu elektřiny nebo plynu fixovat?
Odstupné při odchodu z práce? 9 věcí, na které se každý ptá
Senátní výbor podpořil větší práva vlastníků bytů vůči neplatičům
Jak dlouho pracují Evropané na stát?
Auta
Sháníte dvanáctiválcové kombi? Aston Martin vám ho prodá,…
Galerie na středu: Nejlevnější rychlá kombi s výkonem od 200 koní na českém trhu
Honda Civic dostane naftový motor 1.6 i-DTEC. Koupíte ho ale až na jaře 2018
Řidičské průkazy: Skupiny, podskupiny, druhy vozidel a minimální věk pro udělení
BMW zveřejnilo první fotku nové Z4. Oficiálně se představí zítra
Technologie
GeForce na bázi Volty letos nebudou. Masová výroba na 12nm procesu začne koncem roku
Elektromobilů a hybridů u nás přibývá. Je jich přes jedno procento
Synology uvádí základní čtyřdiskový NAS. Je rychlejší a úspornější
Samsung za týden uvede Gear Fit 2 Pro, svůj nejlepší sportovní náramek
Tři virtuálové si chtěli nadále účtovat roamingové poplatky v EU
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít