Lid obecný masem živ jest

02. prosince 2009, 13:31 - Petr Bušta
02. prosince 2009, 13:31

EURO light

Do módní debaty o autentické české kuchyni se ozval hlas z nečekané strany. Magdalena Beranová je přední česká historička, která veškeré vědecké úsilí zaměřila na studium starých Slovanů a na problematiku zemědělství a výživy. Ve vydavatelství Academia nedávno vyšla její kniha Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. V době, kdy knedlík je považován za původní českou specialitu a CzechTourism investuje do kampaně za české jídlo a mezi typické pokrmy zařazuje rajskou omáčku s kečupem, působí poučený text paní Beranové, nabitý prověřenými fakty a podložený tisícovkami zdrojů, jako oblažující digestiv.
Především rozptyluje bludy o tom, jak naši předkové trpěli nejen pod feudálním bičem, ale též mizernou výživou. Na téma staročeské kuchyně před třicetiletou válkou autorka například cituje ze zprávy pro císaře Rudolfa II.: „Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř mnoho nestojí.“ Jedla se hojně zelenina, sýry, vejce, ryby i ovoce, masa, drůbeže i zvěřiny bývala hojnost. Panstvo jídalo dvakrát denně, obědvalo se v deset a večeřelo v 16 hodin, zatímco pracující čeládka dostávala na talíř třikrát, kromě oběda a večeře i snídani, aby měla dost výživy pro udržení pracovní síly. Připočtěme oblíbené staročeské kaše a polévky, chuťově barvité tak, že současní konzumenti takzvané pestré zdravé výživy působí vedle středověkého pohůnka jako řeholníci o velkém postu.
Kapitoly o lahůdkách kuchyně pravěké budiž zase poučením o nesmírné vynalézavosti, jíž se nynějším kuchařům zdaleka nedostává. Jídlo ostatně také bývalo váženým rituálem, jak o tom svědčí například poznatek, že objevené kovy, například bronz, byly nejprve používány ve dvou prioritních oborech: ve výzbroji armády a jako surovina pro jídelní nádobí.
Pravěké i středověké kulinářství si čtenář může sám vyzkoušet. Knihu doplňuje řada původních receptů počínaje pivní polévkou přes kuře se svatojánskými jahodami, jelení játra na studeno v hořčici, jeřábky a dropi ve žluté omáčce až po kyselici čtyř barev z kaprů či veverky v omáčce z povidel, hrozinek, jater a sladkého vína. Mimochodem, marinované vepřové a telecí řízky na roštu s bylinkami patří do kuchyně pravěké, ale jistě jim tak neříkali. A ten zpropadený knedlík? Znal ho už Jan Hus, pocházel z Německa a z Polska a nebyl vyráběn z těsta, nýbrž z mletého masa nebo z ryb.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami
Auta
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Galerie: Co všechno vás čeká v běžném provozu, když si pořídíte Ladu Niva?
Malý crossover XC40 má po premiéře. Bude to první Volvo s novým tříválcem
Kolik toho doopravdy utáhne nový Land Rover Discovery? Možná se budete divit
Technologie
Xiaomi by mohlo nabídnout bezdrátové nabíjení. Zapojilo se do vývoje Qi
Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy
Děravý CCleaner byl nakonec zákeřnější. Cisco doporučuje obnovu systémů ze zálohy
Hotová informační průtrž. Google za dva týdny přestaví tyhle smartphony a počítače
Vyšla přelomová verze Minecraftu pro mobily, konzole a Windows 10
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít