Menu Zavřít

Libor Křapka: Zlato stále ano, a co dál?

7. 12. 2012
Autor: Profimedia

V současné situaci není důvod, proč by nemělo investiční zlato i nadále posilovat. Samozřejmě opomíjím možnost, že by se najednou začalo vyrábět uměle. I když v tom případě předpokládám, že by se obchodovalo za jiných podmínek než přírodní zlato. Investiční zlato bude tedy růst i nadále.

Řekl bych – a poslední studie UBS to jen potvrzuje –, že zlato v prvním čtvrtletí příštího roku překoná hranici 1900 dolarů za troyskou unci. Nahrává tomu i znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem a politika současného vedení Fedu, které prosazují další uvolňování peněz do ekonomiky, čímž se zvýší inflační očekávání.

Zlato bude posilovat v obou měnách: jak ve vztahu k americkému dolaru, tak k české koruně, kde se navíc promítá i krize v eurozóně, což má pozitivní dopad právě na zlato. Kromě investičního zlata, které je trvalým uchovatelem hodnoty a je určeno i pro konzervativní investory, vidím velký potenciál v platině.

Hlavním důvodem pro růst platiny je její omezená nabídka způsobená vyššími náklady na těžbu tohoto kovu v JAR, kde se koncentruje 80 procent celosvětové těžby.

Nedávno zde proběhly rozsáhlé stávky volající po růstu mezd a zároveň v této zemi rostou poměrně výrazně náklady na elektrickou energii. Z tohoto důvodu se pro nadcházející období předpokládá, že nastane celkový deficit platiny, což povede k dalšímu růstu její ceny. Pro první čtvrtletí příštího roku odhaduji, že cena platiny bude vyšší o více než deset procent proti současné hodnotě, která se pohybuje kolem 1600 dolarů za troyskou unci.


Čtěte také:

Španělé ukázali veřejnosti část miliardového pokladu

Češi věří zlatu. Letošní investice jsou rekordní

CONTENT24

Všechno zlato, co se třpytí


Autor je manažerem společnosti Safina

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).