Menu Zavřít

Liberec dostal pokutu za zakázky související s MS v lyžování 2009

30. 5. 2011
Autor: profit

Pokuty v celkové výši 6 550 000 korun uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) statutárnímu městu Liberec za chyby v tendrech souvisejících s MS v lyžování 2009. ÚOHS o tom informoval v pondělí.

Liberec dostal pokutu za zakázky související s MS v lyžování 2009

Foto: MICHAL SVÁČEK/MF DNES/Profimedia.cz

Sankce ÚOHS uložil v celkem šesti prvostupňových rozhodnutích, v sedmém porušení zákona neshledal.

Ve všech případech se zadavatel dopustil nezákonného rozdělení zakázky, čímž snížil jejich hodnotu pod stanovené finanční limity a následně je zadal v neodpovídajících typech zadávacích řízení,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj s tím, že rozhodnutí nejsou dosud pravomocná a je možno proti nim podat rozklad.

Úřad zahájil správní řízení se statutárním městem Liberec na základě výsledku kontroly u tohoto zadavatele provedené v březnu 2009. Pochybnosti o souladu se zákonem o veřejných zakázkách získal ÚOHS u více než sedmi desítek zakázek a zahájil jedenáct správních řízení, která následně spojil do sedmi řízení. K nejzávažnějšímu porušení zákona podle ÚOHS došlo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 milionů korun plnily společnosti Strabag, Syner, oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a Elproinvest.

Úřad dospěl k závěru, že u 23 zadávacích řízení došlo k nezákonnému rozdělení předmětu zakázky na stavební práce ve sportovním areálu Ještěd a v pěti případech i k nezákonnému přidělení zakázek na dodatečné stavební práce v jednacím řízení bez uveřejnění. Ve dvou zakázkách ÚOHS pochybení neshledal. Za zjištěná porušení zákona byla zadavateli uložena sankce ve výši pět milionů korun,“ uvedl Rafaj.

V řízení, které se týkalo 13 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Vesec, ÚOHS u 12 případů konstatoval, že došlo k rozdělení předmětu zakázky a snížení hodnoty pod finanční limity dané zákonem, jedna ze zakázek byla navíc přidělena uchazeči, který nesplnil kvalifikační předpoklady. Jedna zakázka byla zadána v souladu se zákonem. Za chybný postup v zakázkách s hodnotou 260 mil. Kč úřad uložil pokutu ve výši jeden milion korun.

Statutární město Liberec také zadalo odděleně šest zakázek na vybudování metropolitní internetové sítě. Úřad rozhodl, že u zakázek týkajících se etapy I. – IV. došlo k rozdělení předmětu zakázky, přičemž tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Zakázky na V. a VI. etapu byly zadány dle zákona. Městu za to antimonopolní úřad udělil pokutu 300 000 Kč.

BRAND24

V celkem 16 zakázkách na projektovou dokumentaci v objemu 16,5 mil. Kč prokázal ÚOHS věcnou, místní i časovou souvislost, jednalo se tedy opět o jedinou zakázku, jejíž předmět byl zadavatelem nezákonně rozdělen. Sankce je 100 000 Kč. Další dvě zakázky na dodávku sněžných pásových vozidel pro skokanský areál Ještěd a pro běžecký areál ve Vesci v hodnotě 16,8 mil. Kč byly také zadány v nesouladu se zákonem, sankce je dalších 100 000 Kč. Za stejný delikt v šesti mandátních smlouvách na výkon technického dozoru v ceně 11,5 mil. Kč byla městu uložena pokuta 50 000 Kč.

Situace je pro město krajně nepříjemná. Před nedávnem jsme museli zaplatit tři miliony korun za zakázku na odpady, a nyní další pokuta. O tom, že je správní řízení vedeno, samozřejmě víme, doufal jsem jen v jiné vyústění. Vedení města se poradí nad textem rozhodnutí i jeho odůvodněním a uvidíme, jaké kroky následně podnikneme. Obecně chci říci, že bychom měli využít všech možností, které nám zákon dává k tomu, abychom tuto pokutu odvrátili, snížili či alespoň oddálili její zaplacení. Na zaplacení takto vysoké částky samozřejmě v momentálně napjatém městském rozpočtu peníze nejsou a budeme muset hledat cesty, jak to řešit,“ řekl náměstek primátorky Jiří šolc (Liberec občanům).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).