Menu Zavřít

Liberalizace agroobchodu s EU se zpomalila

7. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Na odkladu prodělají domácí potravináři a obchodníci Evropská komise zatím nedokázala vyřešit zejména administrativní problémy s uvolněním agroobchodu s Českou republikou.

Na odkladu prodělají domácí potravináři a obchodníci

Evropská komise zatím nedokázala vyřešit zejména administrativní problémy s uvolněním agroobchodu s Českou republikou.

Ačkoli v úterý prvního dubna uplynul již čtvrtý termín, od kdy měla ve vzájemném agroobchodu mezi ČR a EU platit další etapa liberalizace pod názvem Double Profit (dvojitá výhoda), bylo další kolo uvolnění současných obchodních podmínek opět odloženo. Podle všeho na tom prodělají především tuzemské potravinářské a obchodní firmy. Česká strana je přitom k liberalizaci připravena, míček je na straně EU.

Liberalizace je nutností

Dosavadní etapy liberalizace přitom dokázala lépe než česká strana využít právě EU. Ačkoli bezcelní importy a exporty, případně objemové kvóty na obchod s agropotravinářskými produkty se zvýhodněnou celní sazbou platily oboustranně, především exportní kvóty nedokázali naši podnikatelé naplnit. Skutečností ale je, že někdy se to naučit musí - vstup do EU se blíží a za rok touto dobou bude trh mezi EU a ČR otevřen zcela. Právě proto podporuje jakoukoli liberalizaci obchodu s EU Potravinářská komora ČR (PK). Podle ředitele PK Miroslava Koberny byla podpora liberalizace oficiálním stanoviskem komory jak při jednání s ministerstvem zahraničních věcí, tak při jednání s potravinářskými partnery v EU i v rámci Visegrádské čtyřky. „Podnikatelé budou podmínkám otevřeného evropského trhu vystaveni za několik měsíců tak jako tak, takže je žádoucí, aby si tyto podmínky vyzkoušeli alespoň v období, které zbývá do vstupu. V případech, kdy měla EU některé komodity dosud chráněné, nemohli do Unie naši podnikatelé vyvážet. To znamená, že tam nemají vybudovány žádné sítě, neprobíhá marketing tuzemské produkce,“ konstatoval Koberna. Naopak dovozy potravinářského zboží z EU v rámci plánované liberalizace nemohou podle jeho názoru tuzemské podnikatele ohrozit. „A pokud má někdo obavy, že ano, není problém vyzkoušet si otevřený trh v rámci dohodnutých kvót, EU na to slyší,“ zdůrazňuje Koberna.

Češi jsou připraveni

Česká strana je přitom na podmínky Double Profit připravena. Podle vedoucího odboru komunikace ministerstva zemědělství Pavla Kováře je míček na straně Evropské komise, která zatím nedokázala vyřešit zejména administrativní problémy s uvolněním obchodu. Vedoucí stálé mise ČR v Bruselu Pavel Telička se přitom již podle Kováře obrátil na představitele EU, proč dosud neschválili dodatkový protokol, který podmínky liberalizace upravuje. Unie kontrovala tím, že před několika dny zaslala české straně požadavek na lingvistické úpravy dodatkového protokolu, které se ale netýkají ani úprav cel, kvót nebo liberalizovaných položek. „Ty formulace tam byly od začátku, požadavky na jejich úpravu mohla EU sdělit dříve,“ konstatoval Kovář.

Double Profit zahrnuje tři okruhy

Double Profit prohlubuje předchozí fázi liberalizace s názvem Dvojitá nula, což v praxi znamená odstranění cel a exportních dotací. Přínos pro českou stranu vyčíslilo ministerstvo zemědělství zhruba na miliardu korun. Double Profit se skládá ze tří okruhů liberalizace. Prvním je bezcelní přístup výrobků původem z ČR na trh členských zemí EU a obráceně bez omezení množství při odstranění nynějších cel do deseti procent a u vybraných položek i cel nad deset procent. Do této kategorie spadají vybrané druhy ovoce a zeleniny, olejů, vejce, med a živá zvířata. Druhým je dohoda o bezcelním obchodu v rámci kvót na citlivé komodity, u nichž se současně odstraní exportní subvence. Toto uvolnění zahrnuje třeba některé mléčné výrobky, obiloviny a slad. Součástí Double Profitu je také dohoda o poskytnutí preferencí na obchod s vínem. Bezcelní kvóta pro vývoz vína z ČR do EU má činit 13 000 hektolitrů ročně, naopak pro dovoz vína z EU by měla platit bezcelní kvóta 20 000 hektolitrů ročně. Původní termín spuštění Double Profit byl červenec loňského roku, následně leden letošního roku, březen letošního roku a naposledy duben letošního roku.

Export do Unie slábne

Liberalizace agroobchodu s EU je žádoucí nejen z hlediska potravinářství, ale i z makroekonomických důvodů. Objem agroobchodu s EU se celkově snižuje, především poklesem exportu z ČR do EU. Výsledkem je, že bilance zahraničního obchodu v této oblasti je z pohledu ČR trvale deficitní, jediný měsíc, kdy vyšlo meziroční porovnání této bilance lépe, byl leden letošního roku. Například v únoru se ale již schodek agrárního obchodu v porovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil zhruba o půl miliardy korun. Letos v únoru totiž objem agropotravinářského obchodu dosáhl celkové výše 9,12 miliardy korun, z toho vývoz činil 3,36 miliardy korun a dovoz 5,76 miliardy korun. Záporné saldo tak dosáhlo 2,4 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku dosáhla hodnota agroobchodu 9,24 miliardy korun, přičemž vývoz činil 3,67 miliardy korun, dovoz 5,56 miliardy korun a deficit dosáhl 1,89 miliardy korun. Zatímco tedy agrární export meziročně poklesl o 8,6 procenta, dovoz se zvýšil o 3,5 procenta. Nejvíce zboží bylo přitom v únoru dovezeno ze zemí EU, celkem v hodnotě 3,11 miliardy korun (podíl 53,95 procenta na celkovém dovozu), ze zemí CEFTA v celkovém objemu 1,32 miliardy korun (podíl 22,97 procenta). V únoru 2003 tak skončila bilance agroobchodu se zeměmi EU deficitem ve výši 1,9 miliardy korun, se zeměmi CEFTA bylo saldo agroobchodu kladné ve prospěch ČR ve výši 0,18 miliardy korun.

BRAND24

Bilance agroobchodu se zeměmi EU je pro ČR schodková.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).