Menu Zavřít

Levnější taxy pro cizince

6. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotní pojišťovny

BRAND24

Pojišťovna VZP (PVZP), dceřiná akciová společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny, zlevnila od nového roku pojistky pro cizince z nečlenských zemí Evropské unie. Lidé, kteří v ČR žijí na základě dlouhodobého pobytu, platí za takzvanou komplexní péči od 1250 do 2500 korun měsíčně. Vyplývá to z nového ceníku pojišťovny pro rok 2011, který má EURO k dispozici.
V kategorii 18 až 44 let cena pojištění klesla oproti loňsku dokonce o polovinu. V případě nezletilých už snížení není tolik výrazné – jde o 140 korun měsíčně. Vůbec si nepolepší těhotné cizinky. Pokud nebudou chtít platit za novorozence v hotovosti, pojistka za dítě je vyjde stejně jako dosud, na 4000 korun měsíčně. Ve všech případech se standardní limit pojistného plnění navyšuje na 60 tisíc eur, což vyžaduje novela cizineckého zákona.
Celkově je ovšem snížení pojistného jen optické. Dosavadní levný produkt pokrývající pouze nutnou péči, který byl u PVZP k mání za pět tisíc korun ročně, totiž cizinci s dlouhodobým pobytem již nesmějí využívat.
Komerční zdravotní pojištění musejí mít v Česku všichni cizinci z nečlenských zemí EU, kteří nejsou zaměstnanci a zdržují se zde déle než 90 dnů. Podle aktuálních statistik jde zhruba o sto tisíc lidí. Kromě PVZP patří mezi největší hráče na trhu ještě Slavia, Uniqa, Maxima a Victoria Volksbanken.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).