Menu Zavřít

Levněji, ale jen dočasně

20. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Skomírající zájem o hypoteční financování donutil banky zvýhodnit podmínky

Několik bank v poslední době snížilo úrokové sazby u hypoték. Reagují tím na fakt, že zájem o úvěry na bydlení upadá. Objem poskytnutých hypoték totiž za letošní půlrok meziročně klesl o třetinu – na 39,7 miliardy korun. Třicet procent rovněž činil v meziročním srovnání pokles objemu poskytnutých hypoték za srpen, kdy si lidé půjčili 5,45 miliardy korun. Banky se proto rozhodly klienty motivovat. Experti však zdůrazňují, že pokles úroků je jen dočasný. A rozhodně nemá žádnou souvislost s cenou peněz na trhu.

Zlevnit, potom zdražit

Průměrné úroky u hypoték v tomto roce rostly, a to i přesto, že Česká národní banka letos už třikrát sazby snižovala. Banky to vysvětlovaly tím, že zlevňovat nemohou. Zdůvodňovaly to především vyšší mírou rizika na trzích či budoucí hrozbou inflačních tlaků. Ceny hypoték tak nemilosrdně mířily vzhůru. Z velké části se však na neochotě zlevnit podepsalo také ministerstvo financí, které chrlí státní dluhopisy, a tím zvyšuje cenu peněz v ekonomice. Pokud totiž nabízí investorům výnos kolem pěti procent, musejí jim podobné, ale spíše vyšší zhodnocení nabídnout také banky. Jinak by totiž nesehnaly peníze na půjčování, neboť investoři raději vloží své prostředky do relativně bezpečných státních bondů.
Všechny zmiňované faktory, které ukazují jednoznačný tlak na ceny hypoték směrem vzhůru, stále platí. I proto nelze čekat, že banky budou stlačené úroky držet dlouho. „Vzhledem ke všem uvedeným souvislostem jsem přesvědčen, že úroky z hypoték nebudou klesat až do doby, než skončí recese a zcela se stabilizuje globální finanční a zejména mezibankovní trh. Úroky z hypoték se budou v horizontu jednoho roku pohybovat v rozmezí pěti až šesti procent,“ uvedl šéf společnosti Hyposervis Milan Roček. Martin Vašek z představenstva Hypoteční banky se přidává: „Spíš bych očekával, že v delším horizontu mohou zafungovat další negativní efekty. Schodek státního rozpočtu může vytvořit tlak na další zvyšování sazeb. V tuto chvíli se zatím neukazuje žádné silné inflační riziko. V této oblasti je prognóza dobrá. V delším časovém horizontu však i inflace přispěje k vyšším úrokovým sazbám.“ Navíc jsou zde hrozivá čísla o nezaměstnanosti, která se šplhá k hranici deseti procent, což nahrává nárůstu podílu nesplácených úvěrů. Banky proto budou muset být stále dostatečně opatrné při vybírání klientů.

Ušetřit lze tisíce

Nedávno oznámila zlevnění hypoték Raiffeisenbank. Její minimální úroková sazba klesla až o 0,4 procentního bodu na 5,29 procenta. Současní klienti se přitom mohou dostat až na 4,99 procenta. Česká spořitelna zase slíbila, že napumpuje půl miliardy korun do oživení hypotečního trhu. Klientům nabízí slevu jedno procento z úrokové sazby u hypoték do tří milionů korun. Lidé proto dosáhnou na sazbu výrazně pod pět procent. Komerční banka od srpna dočasně zvýhodnila hypotéky s fixací na pět a více let. Lepší podmínky pak od podzimu nabízejí i Hypoteční banka u hypoték po webu, Wüstenrot hypoteční banka, ČSOB nebo GE Money Bank. „Klienti u nás mohou jednorázově ušetřit až pětadvacet tisíc korun,“ tvrdí Michal Tuček, manažer hypotečních úvěrů GE Money Bank.
Ze statistických údajů vyplývá, že měsíční splátka hypotečního úvěru tvoří v průměru pětatřicet procent čistých příjmů domácností, které své bydlení financují úvěrem. S propočtem nedávno přišel server honzovahypoteka.cz. Rostoucí nezaměstnanost způsobí, že počet lidí, kteří budou moci dávat třetinu svých příjmů na hypotéku, se ztenčí. To vše nahrává dalšímu zdražení. Ostatně mnohé finanční ústavy se ani netají tím, že zlevnění je jen dočasné.

BRAND24

BOX
Na podzim levněji (aktuální minimální sazby, které banky nabízejí k hypotékám, v procentech) Raiffeisenbank*4,99
ČSOB*5,29
GE Money Bank*4,99
Česká spořitelna*4,69
UniCredit Bank*4,99
Komerční banka*5,29
Hypoteční banka*5,09
Pramen: banky

BOX
Sazby v protisměru Z ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték na trhu, vyplývá, že úroky letos relativně rychle rostlou. A to i přesto, že Česká národní banka stlačila základní dvoutýdenní reposazbu – tedy klíčový úrok, za který si banky mezi sebou půjčují peníze – na 1,5 procenta. V srpnu byly průměrné sazby, za něž se hypotéky na trhu prodávaly, 5,67 procenta. V květnu to přitom bylo „jen“ 5,51 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).