Menu Zavřít

Letošní ročník Invexu ovládla zábava

29. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Veletrh Méně obsazených pavilonů než loni, stále větší důraz na spotřební elektroniku a velké zastoupení veřejné správy. Tak vypadal letošní ročník největšího tuzemského technologického veletrhu Invex.

Obejít všechny pavilony na veletrhu Invex zabere rok od roku méně času. Plnou polovinu z nich navíc letos obsadila „zábavní“ odnož Invexu – Digitex. Stále více na spotřební elektroniku zaměřený veletrh tak musel zachraňovat doprovodný program. Kdo se chtěl v Brně dozvědět něco nového, musel vyrazit právě na přednášky, semináře a prezentace.

eGovernment, eJustice, eVize

Zatímco expozice soukromých firem vyklízejí stále více pavilonů, zastoupení veřejné správy na Invexu roste. Potvrzuje to skutečnost, že i úřady si začínají uvědomovat důležitost informačních technologií a internetu. V rámci doprovodného programu tak své projekty představily například ministerstva vnitra a spravedlnosti i města a obce.

Na úvod veletrhu uvedlo své vize a plány ve veřejné správě ministerstvo vnitra. To převzalo téměř veškerou agendu od zaniknuvšího ministerstva informatiky. Jeho hlavními úkoly jsou podle ministra Ivana Langera rozvoj projektu Czech Point a schválení zákona o eGovernmentu. Úplné elektronizace veřejné správy a plnohodnotného fungování eGovernmentu se podle Langera dočkáme do roku 2010. „Výsledkem všeho bude stav, kdy namísto lidí budou mezi jednotlivými úřady obíhat samotná data. Na jednom místě si tak občan během několika minut vyřídí vše, co potřebuje pro praktický život. Podá například žádost o stavební povolení nebo přihlášku do výběrového řízení,“ upozorňuje ministr.

Stejný termín, tedy konec roku 2010, si stanovilo i ministerstvo spravedlnosti. To chce do této doby dokončit proces elektronizace justice. Na Invexu to prohlásil šéf tohoto rezortu Jiří Pospíšil. Podle něj změny ve fungování justice usnadní přístup lidí k soudům a urychlí soudní řízení. První fáze projektu, jako například e-podatelna nebo InfoSoud, již fungují. „Příští rok by chtělo ministerstvo zprovoznit insolvenční rejstřík,“ říká Pospíšil. Završením projektu bude kompletní elektronický soudní spis.

První fází projektu je elektronická podatelna, jejímž prostřednictvím budou lidé podle Pospíšila moci komunikovat se soudy přes internet. Projekt je v provozu od počátku října. Druhým krokem bude podle Pospíšila aplikace InfoSoud, kde občané naleznou informace o postupech v soudních jednáních. „Lidé se tak z domu od svého počítače dozvědí, v jaké fázi se nachází jejich soudní řízení, nebo zjistí termín příštího soudního jednání,“ uvádí Pospíšil.

Internet už má třetina domácností

Veletrhu Invex využil k představení svého nejnovějšího průzkumu i Český statistický úřad (ČSÚ). Ten se zabýval aktuálním vybavením domácností počítači a připojením k internetu. Podle výsledků šetření ČSÚ má v současnosti počítač 40 procent domácností. Téměř třetina (32 procent) domácností je pak současně připojena k internetu. Oproti minulým letům to znamená vysoký nárůst. V porovnání s průzkumem z roku 2003 dokonce o sto procent. Ještě markantnější je nárůst počtu vysokorychlostních přípojek. Ty měla v roce 2003 pouhá dvě procenta domácností, nyní je to již 26 procent.

„Výrazně lepší je vybavení domácností s dětmi a ve větších městech. Připojení k internetu má 55 procent domácností s dětmi oproti 19 procentům bez dětí,“ upřesňuje předseda ČSÚ Jan Fischer. Nejlépe jsou podle něj vybaveny pražské domácnosti, naopak nejhůře v Olomouckém kraji.

Podle typu připojení jsou v Česku nejúspěšnější poskytovatelé ADSL, tedy internetu přes telefonní linku. To si pořídilo 26 procent domácností. Druhým nejrozšířenějším bylo připojení bezdrátové s podílem 22 procent. Výrazný „ústup ze slávy“ naopak zaznamenává nejpomalejší vytáčené připojení přes telefonní linku. V roce 2003 se přes dial-up připojovalo 83 procent domácností, letos jich je už pouhých 19 procent. „Přes poměrně slušný růst však Česko výrazně zaostává za západními zeměmi,“ upozorňuje Fischer. V nich se totiž podle něj podíl

uživatelů internetu pohybuje mezi 50 a 80 procenty.

Digitální televize: konečně optimismus

V posledních letech se v první den veletrhu koná konference s názvem „Milníky digitální televize“. Také letos se na ní sešli zástupci všech zainteresovaných firem a institucí: televizních stanic, Českého telekomunikačního úřadu, ministerstva vnitra nebo firem provozujících digitální sítě.

Oproti minulým letům se konference snad poprvé nesla v optimistickém duchu. Většinu problémů s vydáním a opětovným odebráním licencí novým televizím i výhrady stávajících stanic k přechodu na digitální vysílání totiž vyřešila novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, zkráceně nazývaná „diginovela“. Ta už úspěšně prošla Poslaneckou sněmovnou a na přelomu října a listopadu se jí bude zabývat Senát. „Podle dosavadního vývoje a postoje senátorů pevně věřím, že novela projde. Je dokonce možné, že ji Senát »pustí« bez rozpravy rovnou,“ předvídá možný vývoj náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček. Podle něj lze přijetí novely považovat za opravdový milník ve vývoji digitalizace. Ministerstvo počítá s její účinností od 1. ledna 2008.

Přes tento pozitivní vývoj však stále není jasné, kdy Česká republika definitivně přejde na digitální vysílání. Podle Zajíčka jsou pro úplné vypnutí analogového vysílání ve hře „cimrmanovská“ data 10. 10. 2010 nebo 11. 11. 2011. „Konečný termín, který už nejde dále posunovat, je stanoven na závěr roku 2012,“ dodává Zajíček.

Konkrétní termíny a „jízdní řád“ digitalizace musí nyní ještě stanovit takzvaný Technický plán přechodu. Na tom nyní intenzivně pracuje Český telekomunikační úřad. Podle jeho šéfa Pavla Dvořáka nyní úřad projednává obecné principy plánu, tedy jak bude vypínání analogových vysílačů probíhat. „Konkrétní datum však v tuto chvíli nelze říci. Technický plán by měl nicméně být hotov v prosinci,“ podotýká Dvořák.

Zájem o evropské dotace je velký

Pro malé a střední firmy bylo v rámci doprovodného programu veletrhu připraveno především ERP forum. Na něm zástupci předních firem z oboru vysvětlili výhody, úspory a zefektivnění fungování firmy při použití vnitropodnikového informačního systému.

Pavel Štěrba z CzechInvestu také upozornil na možnost získání evropské dotace na IT vybavení. „Zavádění vnitropodnikového systému je typickou investicí, na niž lze získat dotaci v rámci programu ICT v podnicích,“ říká. V rámci první výzvy podalo podle něj žádost o dotaci se svými projekty 414 firem. Druhá výzva přijde na řadu na počátku května příštího roku. „Chtěl bych apelovat na firmy, aby projekty zpracovaly včas. V první výzvě přišly téměř dvě třetiny žádostí v posledním týdnu. Vinou takového návalu nestíháme žádosti vyhodnocovat a čekání se prodlužuje,“ dodává Štěrba.

Osobností roku je Martin Cígler

BRAND24

Tradiční součástí Invexu je již několik let také vyhlašování výsledků anket. Nejcennější trofej „Osobnost roku české informatiky“ letos získal Martin Cígler, zakladatel a ředitel akciové společnosti Cígler Software. Mezi kandidáty letos byli například člen Rady vlády pro informační společnost Miroslav Hübner, generální ředitel české pobočky Sun Microsystems Zdeněk Pilz nebo náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu Zdeněk Zajíček.

Na úterním slavnostním galavečeru byly vyhlášeny i výsledky soutěže Křišťálový disk za nejlepší exponáty. Mezi softwarem pro domácnost, zábavu a vzdělání oslovila odbornou porotu nejvíce interaktivní učebnice angličtiny Way To Win od plzeňského nakladatelství Fraus, v kategorii profesionální software cenu získala digitální zrcadlovka Olympus E-3.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).