Letošní podzim přeje ledovým vínům

30. října 2006, 00:00 - Tomáš Johánek
30. října 2006, 00:00

Díky slunečnému a suchému podzimnímu počasí, kdy na jihu Moravy nepršelo už více než dva měsíce, bude letošní rok zřejmě výborným ročníkem pro ledová vína. Vyrábí se z hroznů sbíraných za teploty pod šest stupňů pod nulou a je třeba, aby hrozny ve vinicích do prvních mrazíků vydržely.

Díky slunečnému a suchému podzimnímu počasí, kdy na jihu Moravy nepršelo už více než dva měsíce, bude letošní rok zřejmě výborným ročníkem pro ledová vína. Vyrábí se z hroznů sbíraných za teploty pod šest stupňů pod nulou a je třeba, aby hrozny ve vinicích do prvních mrazíků vydržely.

Na rozdíl od ostatních plodin je tak u vína suchý podzim vítaný, při častých deštích by mohly hrozny začít hnít a plesnivět. Dlouhotrvající sucho naopak začíná trápit vinaře, kteří letos zasadili mladé sazenice. Hrozí, že nestačí do zimy nasát dostatek vody a pevně zakořenit.

Ledové víno patří společně s vínem slámovým mezi takzvané vinařské speciality. Slámové víno vzniká z hroznů, jež byly minimálně po tři měsíce položeny na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti, ledové víno z hroznů sbíraných při vyšších než šestistupňových mrazech. Pro oba druhy však platí, že na jejich výrobu musejí být použity hrozny s cukernatostí nejméně 27 stupňů.

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Jiří Grund: Za předražené ceny mobilních tarifů mohou…

  • Firma s hypotékami za 22 miliard

  • Nejnadějnější český export: STRV vyvíjí z Prahy aplikace…

  • Petr Zahradník v Euro TV: Evropa se změní, brzo a hodně

  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

Hry pro příležitostné hráče
Zavřít