Menu Zavřít

Letos budeme zase v zisku, věří šéf české pobočky Skanska Dan Ťok

12. 2. 2014
Autor: E15 Michael Tomeš

Loňské hospodaření jedné z největších stavebních firem v Česku lichotivě nedopadlo. Letos se však chce Skanska vrátit do černých čísel a zastavit pokles tržeb, míní její generální ředitel Dan Ťok.

E15: Chystáte nějaké změny?

Určitě ne co se týče naší strategie spočívající v návratu do regionů. Chystáme však prodej nemovitostí po celé republice. Většinou jde o kancelářské budovy, které už nepotřebujeme. Budeme je prodávat buď jednotlivě, nebo jako balík. Rozhodneme se podle lepšího příjmu z prodeje. Ten očekáváme v řádu stovek milionů korun.

E15: Budete dál pokračovat v propouštění?

Trh už našel dno, i když o zlepšení ještě nejde. Už však není kam klesat. Naše stavy jsou tak zhruba nastavené na objemy, které máme. Z vlastního byznysu vyděláváme, takže není důvod propouštět.

E15: Takže stavaři vidí konečně světlo na konci tunelu?

Velká část trhu je privátní a soukromí investoři stále stavějí. Developeři využívají situace na trhu a staví i spekulativně. Vědí, že už nikdy nepostaví za takové ceny jako dnes, protože když se zdvihne trh, ceny půjdou nahoru. Nastartovat by však potřebovaly veřejné investice do dopravní infrastruktury.

E15: V zakázkových knihách tedy přestane ubývat zápisů?

V poměru k tržbám se nám zásobník práce nehorší. Práci máme zajištěnou na velkou část roku. Očekáváme, že v tržbách už dál klesat nebudeme.

E15: Budete opět ziskoví?

Jsem přesvědčen, že letos budeme mít opět kladný hospodářský výsledek. Lidský faktor nikdy nemůžete vyloučit, ale jsme přesvědčeni, že k ničemu takovému, co se stalo letos, již dojít nemůže.

E15: Konkurenti vás kvůli nabídce na dálnici D3 viní z „podstřelování“ cen. Je to tak?

Řeči o dumpingových cenách jednoznačně popírám. Zisk bychom udělali i na D3. Přijde mi značně nefér od konkurence, která má v portfoliu zakázky s mnohem nižšími cenami, že přijde na antimonopolní úřad a řekne, že by se měl zabývat tím, jestli nenabízíme dumpingovou cenu.

Skanska
Stavební společnost Skanska se loni propadla do ztráty, a to ve výši téměř 900 milionů. Firma přiznala, že hospodářské výsledky jsou horší i proto, že manažeři jedné z divizí zkreslovali účetnictví.
Skanska bývala jedničkou na českém trhu stavebnictví a než přišla krize, vykazovala více než miliardové zisky.
Ještě předloni to bylo 360 milionů korun čistého zisku. Loňská ztráta tak znamená obrovský propad v hospodaření.

Čtěte také:

BRAND24

Manažeři falšovali data. Švédská Skanska poslala do české dcery auditory

Dan Ťok: Skanska z českého stavebního trhu neodejde

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).