Menu Zavřít

Léto přineslo nové pracovní možnosti

18. 8. 2011
Autor: profit

Podle aktuální poptávky firem po nových zaměstnancích by letní měsíce mohly být nejlepším obdobím pro uplatnění na trhu práce. Firmy v současné době shánějí především obchodní zástupce, administrativní pracovníky, řidiče a manažery.

Foto: Profimedia.cz

Tuzemský pracovní trh ožívá a firmy nabírají nové zaměstnance. Například pracovní portál Jobs.cz zaznamenal v červnu meziroční nárůst počtu nabídek hlavních pracovních úvazků o 26 procent. Celkem jich bylo přes 13 tisíc. „Oživení pracovního trhu pokračuje již několik měsíců,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která kromě Jobs.cz provozuje i portál Prace.cz. Letos v létě hledají zaměstnavatelé na těchto portálech především obchodní zástupce, administrativní pracovníky, řidiče a manažery. Proti loňskému roku výrazně stoupl jejich zájem o programátory, IT analytiky a bankovní specialisty.

Řidič i manažer

Zdaleka největší meziroční posuny jsou podle společnosti LMC patrné u profesí ve strojírenství, výrobě a průmyslu či v elektrotechnice a energetice. „Například poptávka po obráběčích kovů vzrostla meziročně trojnásobně, více než dvojnásobný počet pracovních inzerátů byl vystaven také pro mechaniky, projektanty, konstruktéry či vedoucí výroby,“ říká mluvčí společnosti LMC Tomáš Dombrovský.

Naopak v zájmu lidí o zaměstnání v červenci byla na vrcholu administrativa. Až 15 procent uchazečů registrovaných na Jobs.cz a Prace.cz poptávalo pozice v této oblasti. Na druhém místě v preferencích uchazečů se stabilně drží oblast prodeje a obchodu.

Prostřednictvím dalšího tuzemského pracovního portálu Agentka.cz firmy v létě nejvíce hledají zaměstnance na pozice řidiče, následuje poptávka po obchodních zástupcích, obsluze strojů, manažerech a kuchařích. Také zájemci o zaměstnání se nejčastěji ptají na místo řidiče (36 tisíc dotazů), s odstupem na pozici dělníka (11,5 tisíce), prodavače (10,7 tisíce), administrativního pracovníka (10,3 tisíce) a asistentky (9,8 tisíce).

Poněkud odlišné požadavky firem řeší takzvaní lovci hlav, kteří obsazují spíše vyšší pracovní posty. „V současnosti, a nemyslím si, že by to bylo létem, vyhledáváme často finanční manažery, obchodní manažery a  marketingové specialisty. Jako headhunteři nejsme ovlivněni sezonou, ale spíš ekonomickým vývojem,“ říká Markéta Švedová ze společnosti Recruit CZ. Projekty, které firma vede, jsou podle ní dlouhodobějšího rázu – zpravidla trvají až 2,5 měsíce.

Kdo vyčkává, prohloupí

Zásadním způsobem se změnila situace absolventů. Ti v posledních letech na trhu práce představovali jednu ze skupin nejvíce postižených ekonomickou recesí. Nyní je po nich naopak zvýšená poptávka. „Jak jsem sledovala mnohdy marnou snahu svých spolužáků najít si po škole zajímavou práci, počítala jsem, že sama budu hledat dlouhé měsíce. Nakonec mi vyšel už druhý pohovor a nastoupila jsem od prvního srpna, tedy zhruba měsíc po získání diplomu,“ říká Lucie Bartošková, čerstvá absolventka VŠE v Praze.

Výhodu a předpoklad pro získání lepšího místa mají podle personalistů právě ti absolventi, kteří se o práci ucházejí už nyní, nejlépe ihned po absolvování školy. „Počet nabídek pozic vhodných pro absolventy v meziročním srovnání stoupl o 48 procent na 2 697 míst,“ říká Ondřej Mysliveček z LMC. Pohotoví absolventi budou mít podle něho náskok oproti mase mladých lidí, kteří se rozhodli užít si léto a práci začít hledat až na začátku podzimu. „Po prázdninách se zvýší počet absolventů poptávajících práci několikanásobně a nelze očekávat, že by stejně prudce vzrostla také nabídka volných míst,“ říká analytik.

BRAND24

Právě absolventi škol, kteří se rozhodli užít si své „poslední prázdniny“, zahýbali podle analytiků i s mírou nezaměstnanosti, jež v posledních měsících klesala. Vliv má samozřejmě i zmíněné oživení trhu práce, díky němuž našlo značné množství zájemců zaměstnání už v zimě a začátkem jara. S příchodem podzimu se ale situace uchazečů o zaměstnání opět ztíží.

 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).