Menu Zavřít

Léto končí Hurá do aquaparku!

22. 9. 2003
Autor: Euro.cz

PRO NÁVŠTĚVNÍKY KOUPALIŠŤ LÉTO SKONČILO. V AQUAPARCÍCH VŠAK NIKDY NEKONČÍ A NIKDY NEZAČÍNÁ. PROSTĚ TAM JE POŘÁD.

Podzimní zábava a relaxace pro celou rodinu

PRO NÁVŠTĚVNÍKY KOUPALIŠŤ LÉTO SKONČILO. V AQUAPARCÍCH VŠAK NIKDY NEKONČÍ A NIKDY NEZAČÍNÁ. PROSTĚ TAM JE POŘÁD.

Aquaparků je v České republice okolo dvaceti. Základem všeho je jako na obyčejné plovárně bazén. Mnohdy není příliš hluboký, protože se v něm nezávodí, ale slouží výhradně k rekreačnímu plavání. Proto také bývá výrazně teplejší než jeho závodní protějšky. Ačkoliv okolo sebe uvidíte hned po vstupu spousty atrakcí, zamiřte nejprve právě do bazénu. V něm se rozplavejte, zvykněte si na teplotu vody a rozhýbejte svaly. Bude se vám to hodit při všech následujících vodních radovánkách. Pohodlnější povahy obvykle po rozplavání zamíří do vířivek. Ve větších aquaparcích si mohou vybrat mezi teplejší a studenější, nebo silnější a slabší. Princip je ovšem stále tentýž. Proudy vody ze spodu a ze stran malého bazénku vás příjemně masírují. Kdo to ovšem přežene, bude cítit naklepané svaly ještě několik dní po návštěvě vodního království. Výrostci a s nimi otcové i matky místo vířivky volí raději tobogan. Je to bezpečná zábava, pokud všichni dbají na pokyny plavčíků a psaná pravidla.

MALÉ DĚTI MAJÍ SVŮJ BAZÉNEK

Pro menší děti vede do malého bazénu skluzavka. Součástí koutku pro prcky bývá ještě takzvaný hříbek, což je kruhový vodopád, do jehož nitra lze vstoupit jen skrze stěnu padající vody. Téměř všude jsou k dispozici i chrliče, čímž provozovatelé parků označují trubky ze stěny, kterými tryská voda. Mezi oblíbené atrakce patří umělé vlnobití a divoká řeka. To je elipsovitý bazén s ostrovem uprostřed, okolo něhož proudí voda. Návštěvníci se jí nechávají unášet jako v opravdové řece. Součástí lepších aquaparků jsou i mnohé sportovně-relaxační aktivity. Obvyklá je tělocvična pro různé druhy aerobiku, mnohdy posilovna, solárium a téměř všude si lze objednat masáže. Samozřejmostí je pára a sauna.

POZOR NA SYSTÉM V ŠATNĚ

V aquaparcích je nasazena nejnovější technika a jejich majitelé využívají nejnovější trendy z ciziny. Nedivte se proto elektronickým kartám, které slouží jako vstupenky a klíče zároveň, žetonům na placení v restauraci či bufetu nebo moderní šatně. Mnohde totiž jedněmi dveřmi vstoupíte do kabinky, převléknete se a dalšími dveřmi vyjdete ke své skříňce a teprve do ní si uložíte šaty. Nezkušení návštěvníci se občas zapomenou a převlékají se až u skříněk. Vzhledem k tomu, že šatny bývají pro muže i ženy společné, je na ně zajímavá podívaná.

PROSTUDUJTE CENÍK

Zvláštní zmínku si zaslouží vstupné. Některé parky si účtují běžnou hodinovou sazbu, jinde chtějí zaplatit za celý den pobytu, další se spokojí se zaplacením až při odchodu a téměř všichni nabízejí různé druhy slev. Pozor ovšem na to, že mnohé služby se platí zvlášť. Téměř vždy se to týká solária, sauny, masáží a cvičebních programů, někdy toboganu či vířivky.

Seznam aquaparků v Česku

Obec Místo

Bohuňovice v obci u Olomouce

Děčín u zimního stadionu

České Budějovice Sokolský ostrov

Horažďovice Sportovní ulice

Hradec Králové Eliščino nábřeží

Jablonec nad Nisou u přehrady

Jičín Revoluční ulice

Jihlava ul. Romana Havelky

Liberec Babylon u nádraží

Liberec bazén v centru

Most Topolová ulice

Pardubice Jiráskova ulice

Praha Podolí

Příbram ve městě

Rokycany pod Husovými sady

Slaný ve městě

Teplice ulice A. Jiráska

Vyškov sídliště Dukelská

Šumperk ve městě

pramen: Profit

BRAND24

INTERNET

Podrobné přehledy aquaparků, návštěvních hodin pro veřejnost, vstupného a vybavení najdete na internetových stránkách nezávislých na provozovatelích: www.koupani.cz, www.plavcik.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).