Léto houbám nepřálo

01. října 2007, 00:00 - Renata Bartošková
01. října 2007, 00:00

Jakmile jsou jen trochu příznivé podmínky a houby rostou, nahrnou se do českých lesů davy lidí. Vedle obohacení jídelníčku nabízí houbaření také možnost přivýdělku.

Roční průměrná spotřeba lesních hub v Česku představuje podle odhadů České mykologické společnosti dvě kila na osobu. Vedle formy relaxace a obohacení kuchyně nabízejí houby také možnost slušného přivýdělku. Profesionální sběrači musejí nejprve složit zkoušky ze znalosti hub a získat příslušné oprávnění. Následně mohou prodávat na předem určených místech, o kterých rozhodují městské úřady, a na tržištích. Houby vykupují také velkoobchodníci, kteří je většinou suší a dodávají do obchodů s potravinami. Za den může jeden člověk nasbírat až dvacet kilogramů hub a přivydělat si tak kolem dvou tisíc korun.

Letošní letní nadílka ale vlivem počasí žádný zlatý důl nepředstavovala. „V porovnání s předchozími lety byla v každém případě úroda hub první poloviny tohoto roku podprůměrná až velice slabá. Vylepšení přinesl až konec srpna a začátek září, kdy byl naopak na svém maximu růst hřibů,“ hodnotí předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Na houby v říjnu

Ročním obdobím hub je podzim. „Hlavní sezona přichází pravidelně v měsíci září. Přetrvává do října, kdy postupně s ochlazováním růst hub slábne. Při mírnějších teplotách může pokračovat i v listopadu,“ upozorňuje Landa.

Menší houbařské sezony jsou pak ještě na jaře a v létě. „Ta první bývá v období růstu smržovitých hub již na jaře, a je tedy poněkud specializovaná. Ovšem s počátkem léta již začnou růst další symbiotické houby. Například hřiby, holubinky, ryzce, muchomůrky a další druhy a začíná letní sezona, vrcholící obvykle v červnu,“ dodává Landa.

**Sběr je masový sport

Nejoblíbenější jsou v Česku hřibovité houby, zejména hřiby samotné, dále pak křemenáče, kozáci a klouzci. Velmi oblíbené jsou lišky a bedly. „Ne všude se sbírají jedlé houby s takovou četností a zejména oblibou jako v Česku. Vlivů je několik. Na prvním místě je ráz krajiny, mozaikovité střídání četných lesních ploch a v nich hojný růst různých druhů hub. Dále jsou lidé zvyklí trávit volný čas na chalupách a výletech. Díky tomu si utvořili vztah k přírodě,“ říká Landa.

„Ale ani to, společně s potřebami relaxace a současně levného zisku dobré pochutiny nestačí vysvětlit, proč je sbírání hub v Česku tak oblíbené ve srovnání s jinými evropskými státy,“ dodává. Podmínky v sousedních zemích totiž podle něj nejsou příliš odlišné.

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

Hry pro příležitostné hráče