Menu Zavřít

Letecké závody ve vzdušném víru

13. 4. 2004
Autor: Euro.cz

KDYŽ PILOT DOSTANE INFARKT A NA PALUBĚ JSOU UŽ POUZE PASAŽÉŘI, ZAČÍNÁ BÝT HORKO NEJEN JIM, ALE I LETOVÝM DISPEČERŮM. KDYBY TUTO INFORMACI ZNALI LIDÉ, KTEŘÍ ŽIJÍ V MÍSTĚ, NAD KTERÝM ZROVNA NIKÝM NEŘÍZENÉ LETADLO PŘELÉTÁ, ASI BY SE TAKÉ VYDĚSILI.

Na významnou kunovickou firmu je vyhlášen konkurz, hrozí konec výroby letadel

I TAKOVOU METAFOROU LZE POPSAT SITUACI V LETECKÝCH ZÁVODECH V KUNOVICÍCH.

Brněnský Krajský soud na konci března vyhlásil na Letecké závody (LZ) konkurz. Se svými pohledávkami se vůči továrně, která zaměstnává zhruba 500 lidí, přihlásil především stát. Největším věřitelem je Česká správa sociálního zabezpečení s aktuální výší pohledávky 88 milionů korun. Vyhlášením konkurzu skončila stávková pohotovost, ve které byli zaměstnanci podniku kvůli nevyplaceným mzdám. Konkurzním správcem se stal advokát Miroslav Sládek, který už od ledna působil v Kunovicích jako předběžný nucený správce. Jeho prioritou je především zachování výroby a následný prodej podniku jako celku. Zatím však nedokáže odhadnout, zda najde zájemce.

LETECKÁ VÝROBA OHROŽENA

Podle informací z Asociace leteckých výrobců, sdružující zhruba čtyřicet společností, bude mít konkurz kunovické továrny známé produkcí především letadel L 410 a větroňů Blaník dopad na stav celého leteckého průmyslu u nás. Protože se z majetku firmy podle dostupných informací zaplatí pouze dluhy a nezbude na rozvoj firmy, nevidí Asociace budoucnost LZ příliš pozitivně. Tajemník Asociace Vlastimil Havelka doufá, že menší společnosti, jako je například Evektor, který sídlí také v Kunovicích akam přešla řada lidí právě z LZ, začnou využívat prostory v opuštěném areálu Letu. Evektor se zatím dohodl se správcem konkurzní podstaty Sládkem, že obě firmy budou pokračovat vdosavadní spolupráci. Vedení Evektoru v současnosti navíc zvažuje, zda je k výrobě nového letadla EV-55, který je kooperačním projektem několika firem, možné využít areálu Leteckých závodů. Podle jejich názoru je však nutné vyřešit řadu problémů, například vysokou energetickou náročnost výrobních hal Leteckých závodů. Lidé z managementu Evektoru si myslí, že by bylo nejrozumnější areál LZ rozparcelovat a postupně rozprodat.

I KRAJ CHCE LÉTAT

O letiště, které je součástí majetku Leteckých závodů, už opakovaně projevil zájem Zlínský kraj. Jeho zástupci sice jednali už s původním managementem podniku, ale kvůli stále se přibližující hrozbě konkurzu svůj zájem dočasně zastavili. V současnosti se ale osud letiště jeví v jasnějších barvách. Minulé úterý se náměstek hejtmana sešel s konkurzním správcem a dohodli se na písemné specifikaci zájmu kraje. Ten dokonce už vyčlenil ze svého letošního rozpočtu asi 10 milionů korun na případné první úpravy letiště. „Naše snaha o získání kunovického letiště je vyvolaná potřebou více zpřístupnit a zatraktivnit kraj. Nemáme tady navíc ani dálnici, takže oblast trpí velkými problémy s dopravní obslužností. Navíc bychom u nás rádi udrželi leteckou výrobu, která je výkladní skříní českého průmyslu a právě moderní letiště by mohlo být jedním z impulzů pro její zachování,“ řekl Profitu tiskový mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas.

BRAND24

SLOVŮM UŽ NEVĚŘÍME

Bývalý výkonný ředitel Leteckých závodů Tomáš Štefánek sice ještě v polovině března prohlašoval, že firma připravuje vyrovnání se všemi věřiteli firmy, ale ti jeho slovům o získání peněz na úhradu dluhů neuvěřili. Podle Štefánka způsobily dočasnou platební neschopnost opožděná inkasa některých významných plateb. Vedení LZ původně loni vprosinci nabízelo ministerstvu práce a sociálních věcí, že komplikovanou situaci vyřeší prodejem některých nemovitostí, ale s tím Česká správa sociálního zabezpečení nesouhlasila. Prý především kvůli tomu, že by tento způsob nezajistil úhradu dluhu, mohlo by dojít ke zvýhodňování věřitele a podle mluvčí ČSSZ to není ani v souladu s platnou legislativou. Kromě konkurzu musí Letecké závody vyřešit i další problém, kterým je probíhající arbitráž s kanadskou společností Frontier Petroleum Services. FPS se soudí s českou firmou Moravan-Aeroplanes o 49procentní podíl LZ a svých 200 milionů korun, které poskytla na koupi LETu (viz Profit 16/2003). Letecké závody vznikly z původního Letu v srpnu 2001, kdy je koupila firma Moravan-Aeroplanes. Zatímco v dobách své největší slávy produkovala kunovická továrna až stovku letounů ročně, předloni jich vyrobila patnáctkrát méně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).