Menu Zavřít

Letecká přeprava zažívá v Česku boom

25. 10. 2004
Autor: Euro.cz

ČESKÁ LETIŠTĚ Počet letecky přepravených lidí i množství zboží stále roste. Jak jsou na nové možnosti připraveni tuzemští podnikatelé?

ČESKÁ LETIŠTĚ Počet letecky přepravených lidí i množství zboží stále roste. Jak jsou na nové možnosti připraveni tuzemští podnikatelé? Největší české letiště v P raze-Ruzyni odbavilo od počátku roku do 10. října 7,477 milionu cestujících. To znamená o přibližně 14 tisíc více než za celý rok 2003. Podle mluvčí České správy letišť (ČSL) Anny Kovaříkové by do konce roku mohlo využít služeb ruzyňského letiště kolem 9,6 milionu lidí, což by bylo o 28 procent více než loni. Meziroční nárůst počtu přepravených cestujících v letech 2002 až 2003 dokonce přesáhl 30procentní hranici. „Stále registrujeme vysokou poptávku leteckých dopravců po spojení do Prahy a nasazování větších letadel,“ říká generální ředitel ČSL Martin Kačur.

ROSTE I NÁKLADNÍ PŘEPRAVA

Pozitivní zprávou pro českou ekonomiku je také to, že roste nejen počet přepravených cestujících, ale také objem přepraveného nákladu. Ten do konce srpna meziročně stoupl o 9,7 procenta na 32 843 tuny. Poslední číslo pak hovoří o tom, že se meziročně o 23 procenta zvýšil rovněž počet pohybů letadel na ruzyňské ploše. Tyto výsledky na jedné straně vedení firmy ČSL těší, na druhou stranu mu ale rovněž přidělávají vrásky. Teoretická maximální kapacita současné odbavovací haly je totiž pouze 6,5 milionu pasažérů za rok. Letiště se snaží přetížení řešit otevíráním nových odbavovacích přepážek, ale také směrováním některých letů do méně frekventovaných časů mimo špičku. Přepravě zboží slouží letos otevřený nový Cargo terminál. Provoz na letišti se však začíná dostávat také na hranici maximální kapacity dráhového systému. Novou dráhu přitom bude možné začít stavět až v roce 2007.

BRAND24

RUZYNĚ PREMIANTEM

Proti největším evropským letištím, jako je například londýnské Heathrow či německý Frankfurt, kterými ročně projdou desítky milionů cestujících, je pražská Ruzyně stále Popelkou. Podle počtu odbavených cestujících (v roce 2002 to bylo 6,3 milionu) však patří na 36. místo žebříčku evropských letišť a v objemu odbavených cestujících jednoznačně kraluje letištím nových členských zemí Evropské unie. Po loňských 7,5 milionu lidí, kteří prošli Ruzyní, se očekává posun na ještě lepší pozici. Pokud jde o regionální česká letiště, která byla až do nedávné doby rovněž pod správou ČSL, i u nich roste poměrně značně počet přepravených cestujících. Většinu z nich ale trápí malý zájem aerolinek o spojení s velkými mezinárodními letišti. Jejich snahou je oslovit zejména nízkonákladové dopravce, kterým mohou nabídnout zejména levné služby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).