Menu Zavřít

Lesy ČR chtějí expandovat do Rumunska. Zvažují koupi tamních lesů za miliardu

28. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Státní podnik Lesy ČR plánuje koupit v Rumunsku 10 tisíc až 15 tisíc hektarů lesa. Informace o investici za miliardu až 1,5 miliardy korun dostane ve středu vláda. Podnik vlastní přibližně polovinu lesů v Česku, loni mu klesl hrubý zisk meziročně skoro o čtvrtinu na téměř pět miliard korun.

„Předpokládaná počáteční investice by v krátkodobém horizontu měla směřovat k vlastnictví cca 10 tisíc až 15 tisíc ha lesa v tržní hodnotě cca jedné až 1,5 miliardy korun s možností jeho dalšího rozšiřování. Pro případný další nákup lesních pozemků má Rumunsko díky legislativním úpravám velmi dobré předpoklady pro scelování pozemků. Návratnost investice do lesních pozemků za předpokladu řádného dlouhodobého hospodaření lze odhadovat na 25 až 30 let,“ píše v materiálu předkládající ministerstvo zemědělství.

Investice je podle něj relativně bezpečná. Pokud by se očekávání nenaplňovala, dají se podle resortu lesy zase prodat za podobnou cenu.


Přečtěte si také o situaci v českém dřevařství:

Z Česka mizí nejvíc surového dřeva z EU. Stát to chce změnit podporou zpracovatelů

Těžba dřeva


Rumunsko český stát označuje za výhodné díky nízkým nákladům, navíc je členem Evropské unie, má ale vlastní měnu. „V posledních letech se v Rumunsku zvyšuje politická stabilita. Významné makroekonomické charakteristiky (inflace, nezaměstnanost, zadlužení) mají podobný průběh jako v České republice, růst HDP Rumunska je v posledních letech nad úrovní České republiky (Rumunsko je vnímáno jako ekonomický tygr EU),“ dodává resort.

Ročně v Rumunsku přiroste 25 milionů metrů krychlových dřeva, vytěží se ho 18 milionů kubických metrů.

Zatím není jasné, zda podnik skutečně k nákupu přistoupí. „Další návazné kroky budou představovat zejména potvrzení politické korektnosti ze strany rumunské vlády (organizuje česká ambasáda), přípravu infrastruktury pro vstup a vytipování případného akvizičního cíle,“ dodává ministerstvo.

BRAND24

Z lesnictví čtěte více:

Smlouvy z opakovaných tendrů Lesů ČR za 588 milionů získaly LDF a Petra

Lesům ČR klesl zisk pod pět miliard. Kvůli vyšší těžbě kalamitního dřeva

Vláda chce zakázat privatizaci státních lesů

Těžba v šumavských lesích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).