Menu Zavřít

Lenka Hrubá: Galaxie z mechu a kapradí

27. 4. 2015
Autor: Lenka Hrubá

Zhmotněný sen každého milovníka pohádky Malý princ, stejně jako obdivovatele přírodní celistvosti je kokedama. Mechem obalená planetka, která slouží namísto květináče jako domov pro rostlinu a lze ji buď položit, nebo zavěsit do prostoru.

Na celou soustavu mechových planet s kapradím, asparágem, pomerančovníkem, fíkusem, ale i bylinkami ve výloze láká Lenka Hrubá, vystudovaná zahradní architektka, do svého obchodu Zahrada na niti. Ten si otevřela v roce 2012. „První kokedamu jsem dostala v roce 2010 a to jsem to viděla poprvé. Předtím jsem vůbec netušila, že něco podobného existuje,“ líčí Lenka Hrubá.

Neobyčejná rostlina

Nejdříve jí vůbec nenapadlo, že jde o způsob pěstování. Rostlinu vyrůstající z mechové planetky dostala od manžela jako dárek z Amsterdamu, a tak si myslela, že jde o nějakou novou dekorační metodu. Když se rozhodla zjistit o kokedamách něco víc, dopracovala se nakonec až k japonským zdrojům, které se snažila přeložit.

„Není to zase až tak starý způsob pěstování, vychází ale z bonsají ve stylu edo. Tehdy se snažili, aby bonsaj vypadala co nejpřirozeněji, a tak jim začala vadit nádoba, ve které se pěstuje. Bonsaj proto vyndali z keramiky, a jak byl substrát prorostlý, zemina držela sama o sobě,“ vysvětluje majitelka obchodu s tím, že původně šlo ryze o estetické důvody a výsledkem byl zcela přírodní vzhled. Zavěšování vzniklých planetek je podle Lenky Hrubé módou poslední doby: „Myslím, že to vychází z toho, že mají v Japonsku málo místa, a tak je zavěšují do prostoru.“ Co takhle si otevřít obchod?

Kokedami vytvořené Lenkou Hrubou.

Informace o kokedamách Lenka Hrubá shromažďovala postupně, když se je učila zhotovovat sama. Zjistila například, že planetky se dělají ze speciálního jílu. Jenomže tato těžká zemina připomínající modelínu sice dobře drží tvar, ale ne každé rostlině se v ní daří růst. Zahradní architektka proto začala vymýšlet a vyrábět svoje vlastní směsi. Na rozdíl od původního japonského vzoru se rozhodla pěstovat v kokedamách převážně pokojové rostliny, aby výsledek více přiblížila českému prostředí, kdy se střídá teplé léto s chladnou zimou. Své výtvory nejdříve rozdávala kamarádům, kteří byli nadšení. Nic takového ještě neviděli.

„Samotnou mě ale nenapadlo, že by to mohlo mít úspěch. Měla jsem svůj zahradní architektonický ateliér, kde to úplně nešlo, jak jsem si představovala, a když jsem byla mrzutá, že mi to nejde podle mých představ, tak mi manžel navrhl, že bych si mohla otevřít obchod s kokedamami. Nejdřív jsem se mu vysmála. Pak mi to začalo vrtat hlavou,“ říká Lenka Hrubá s tím, že se pro myšlenku nakonec nadchla.

CONTENT24

Netradiční dárek

Od okamžiku, kdy se obchod otevřel, Lenka Hrubá čelí stejné otázce několikrát denně: „A jak se to zalévá?“ Nedávno proto vytvořila krátký komiks, kde je popsáno, že kokedama se svěsí, postaví se do vody, kde se nechá několik minut nasáknout, poté se nechá odkapat a pak se zase pověsí. Podle druhu rostliny se tato jednoduchá procedura opakuje jednou za týden či s většími rozestupy.

Výroba a prodej kokedam jí nakonec zabírá tolik času, že na zahradní architekturu čas už nezbývá. Pomáhá a radí ale interiérovým designérům. O kokedamy je největší zájem před Vánocemi, jde totiž o netradiční, neokoukaný dárek. „Na jaře zase lidé dodělávají interiéry a spousta lidí má narozeniny a svátek, takže jdou na odbyt,“ dodává majitelka obchodu Zahrada na niti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).