Menu Zavřít

Lékárny žalují Jihočechy

25. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví ing.

BRAND24

První žalobu na náhradu škody, kterou způsobil kraj, když proplácel svým občanům regulační poplatky ve zdravotnictví, podal řetězec Česká lékárna. Na Jihočeském kraji nárokuje jedenáct milionů korun. „Žalobu jsme podali loni v listopadu. Postupně ji podáme ve všech krajích vyjma Prahy. Celkem požadujeme okolo 150 milionů korun,“ potvrdil týdeníku EURO advokát Vlastislav Kusák, který lékárny zastupuje. Nepředpokládá, že by se spor ukončil již v první instanci. Jihočeským krajem začali, protože zde soudy rozhodují nejrychleji.
Kraj žaluje Česká lékárna kvůli tomu, že pokřivil trh, když občanům vracel povinné regulační poplatky. „Srovnáváme toto pokřivení. Abychom nepřišli o zákazníky, museli jsme jim také hradit třicetikorunový poplatek. A tyto peníze nyní požadujeme zpět, což dokazujeme vydanými účtenkami,“ vysvětlil Kusák.
Sociálně demokratičtí hejtmané propláceli v krajských nemocnicích a lékárnách občanům regulační poplatky od počátku roku 2009, loni v létě s tím postupně ustali. Řetězec soukromých lékáren se proti této praxi bránil, soudy na jeho žádost několikrát předběžným opatřením zakázaly krajům poplatky hradit. Za nezákonné považuje proplácení poplatků i Nejvyšší správní soud.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).