Menu Zavřít

Lékárníci chtějí podat stížnost kvůli poplatkům

23. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Stížnost antimonopolnímu úřadu na porušení hospodářské soutěže kvůli nevybírání zdravotnických poplatků v krajských lékárnách se rozhodl podat Dr. Max, největší lékárenský řetězec v Česku.

„Protože poplatek se odpočítává z ceny léku, tak to jde samozřejmě na úkor naší ztráty, a tuto ztrátu budeme chtít po někom zaplatit, proto jsme se rozhodli podat žalobu a domoci se toho soudní cestou,“ řekl ředitel řetězce Pavel Vajskebr.

BRAND24

Řetězci Dr. Max, který vlastní Penta Investments a provozuje v tuzemsku 117 lékáren, se nelíbí, že kraj od Nového roku dotuje poplatky za pacienty v nemocničních lékárnách Středočeského kraje. Okolní soukromé lékárny mají konkurenční nevýhodu a některé z nich již musely od výběru poplatků upustit. „My jsme byli nuceni, abychom uchránili naše lékárny, dotovat poplatky taky, a tudíž je kompenzovat všem našim pacientům ve Středočeském kraji stejně jako Středočeský kraj,“ řekl Vajskebr. Nyní firma poplatky sice vybere, ale formou bonusu je zákazníkům vrátí zpět. Vajskebr popřel, že by kvůli tomu navyšovali marže, maximální marže je podle něj nepřekročitelná. U některých léků se tak firma údajně dostává do minusu.

Antimonopolní úřad se již dříve zabýval také sporem řetězce Dr. Max, který zákazníkům dává za každý recept pět korun, a lékárnické komory, která kvůli tomu firmě hrozila sankcemi. Pětikorunové bonusy zavedl řetězec v roce 2005 a podle Vajskebra to tedy zdaleka nesouviselo se zákonem o regulačních poplatcích. Byla to marketingová aktivita firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).