Menu Zavřít

Lehkomyslné jednání zaměstnance

7. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Při plnění svých úkolů (náplň práce vyplývající z pracovní smlouvy) si náš zaměstnanec počínal vyloženě lehkomyslně a způsobil si pracovní úraz.

Nyní po nás jako zaměstnavateli požaduje patřičné odškodnění. Socialistický zákoník práce je sice velmiochranářský, ale tohle mi už přijde příliš. Ptám se tedy: Jsme nuceni mu je proplatit?

Katka Malíková

Danou otázku upravuje především § 367 zákoníku práce.

Zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti zcela, prokáže-li, že škoda vznikla:

a) tím, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kon-trolovány, nebo

b) v důsledku opilosti postiženého zaměstnance nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě zabránit, a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody.Zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti zčásti, prokáže-li, že škoda vznikla:

a) jestliže skutečnosti uvedené výše pod body a) a b) byly jen jednou z příčin škody,

b) proto, že si zaměstnanec počínal v rozporu s obvyklým způsobem chování tak, že je zřejmé, že ačkoliv neporušil právní nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, jednal lehkomyslně, přestože si musel vzhledem ke své kvalifikaci a zkušenostem být vědom, že si může způsobit újmu na zdraví. Za lehkomyslné jednání není možné považovat běžnou neopatrnost a jednání vyplývající z rizika práce.

CONTENT24

Část škody, kterou nese zaměstnanec, byste měli určit podle míry jeho zavinění. V případě lehkomyslného jednání „ochranářský“ zákoník stanoví, že zaměstnavatel vždy uhradí alespoň jednu třetinu škody.

Mgr. Zdeněk Bauer právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).