Lehké moky jsou na vzestupu

20. listopadu 2006, 00:00 - JAN KOČKA, www.svetpiva.cz PETR KUČERA <br />
20. listopadu 2006, 00:00

NEALKO PIVO A VÍNO V sedmdesátých letech bylo první nealkoholické pivo s názvem Pito v Československu popelkou. A to nejen produkce, ale i co do image. Pito bylo středem posměšných poznámek zejména kvůli chuti.

NEALKO PIVO A VÍNO  Stačilo málo a zájem o nealkoholické pivo i víno výrazně roste. Důvodem je změna dopravních předpisů pro řidiče.

V sedmdesátých letech bylo první nealkoholické pivo s názvem Pito v Československu popelkou. A to nejen

produkce, ale i co do image. Pito bylo středem posměšných poznámek zejména kvůli chuti.

ZMĚNU PŘINESLA REVOLUCE

Situace se začala měnit po revoluci, kdy celkové klima ve společnosti změnilo přístup k životu včetně konzumace nealkoholického piva. Trendy určující správnou životosprávu, možnost cestovat, širší škála výrobků na trhu - to vše s sebou přineslo změny, které se promítly i do přístupu Čechů k pivu. Lidé vzali nealko pivo na milost. Vždyť koho by před pár lety napadlo, že budeme k snídani holdovat cereáliím. Tak proč nezkusit i toto dříve opomíjené zákoutí českého pivovarnictví. Pokud by si někdo myslel, že tento druh piva je výdobytkem současnosti, je na omylu. Jak uvádí pivní expert Jaroslav N. Večerníček, nealko pivo se vyrábělo a pilo už v dávnověku. Lehkému pivo se později říkalo zadina, patoky, řidina a podobně. Šlo o nápoj z mláta, ze kterého se už vylouhovala sladina.

A jak se nealkoholické pivo vyrábí dnes? „K dispozici jsou v podstatě dvě možnosti -zamezit tvorbě alkoholu při výrobě, nebo vyrobit pivo běžným postupem a alkohol z něj později separovat,“ říká Jan Šuráň z firmy Pivo Praha.

PRODUCENTI NEALKO VÍNA V ČESKU NEJSOU

Vedle piva existuje také nealkoholické víno. „S prodejem dealkoholizovaného vína Carl Jung jsme v Česku začínali prakticky od nuly v prosinci 2003. Nevím, že by ho do té doby někdo systematicky dovážel, natož pak lokálně vyráběl,“ říká Pavel Kučera ze společnosti Euro Center Trade.

Bílé dealkoholizované víno pochází z Porýní, červené z jižní Francie. „Výroba opravdového nealko vína (nikoliv jen hroznového moštu) je velice energeticky náročná, jde tedy o drahý proces. I v zahraničí se jedná spíš o ojedinělou produkci. Není nám známo, že by v Česku někdo takovou technologií disponoval,“ upřesňuje Kučera.

Také předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo o žádném tuzemském výrobci neví. „Ačkoli by se zdálo, že když tam není alkohol, že to víno bude levnější, je to naopak,“ dodává. Podle Kučery je doporučená maloobchodní cena kolem 130 korun, což nemůže konkurovat klasickým moravským vínům.

V RESTAURACÍCH? JEN VÝJIMEČNĚ Nealkoholické víno se zatím prodává v řetězcích Tesco, Globus a Hypernova a ve dvou specializovaných internetových obchodech. „V restauracích se dosud objevuje jen výjimečně. Provozní se bojí dealkoholizovaná vína nabízet, a zákazníka nenapadne si je vyžádat, když je nevidí v nabídce,“ vysvětluje Kučera začarovaný kruh. Přesto prodej nealko vína postupně roste. „Je to úměrné tomu, jak se o něm spotřebitelé dozvídají. Po letošním červenci, kdy došlo k přísnějším trestům za silniční přestupky, zatím nelze vysledovat nějaký přímočarý růst,“ dodává. Upozorňuje, že i nealko víno sice obsahuje zbytkový alkohol, ale nepřesahuje 0,3 % vol., což je méně než v nealkoholickém pivě. „Pro představu: ovocné šťávy, kefír a dokonce i žitný chléb obsahují často mnohem více alkoholu než naše víno. Každopádně alkohol v takto nepatrném množství nemá na lidský organismus žádné fyziologické účinky,“ konstatuje Kučera. Víno si přitom podle něj zachovává svou chuť i zdravotní účinky. TRHU ŠÉFUJE RADEGAST

Podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven se výstav nealkoholického piva pro domácí trh za letošní tři čtvrtletí meziročně zvedl o 42 procent na 213 tisíc hektolitrů. To je téměř dvojnásobný růst proti pololetí, kdy výroba pro tuzemsko stoupla o 22 procent.

Největší tržní podíl, konkrétně 68 procent, náleží Radegastu Birell. Celkové prodeje nealkoholických piv v supermarketech a hypermarketech se pak za prvních devět měsíců letošního roku zvýšily o 60 procent. A přestože se dá předpokládat, že celkový výstav nealkoholických piv poroste, bude nejspíš ještě nějaký ten rok trvat, než se v České republice objeví ochucená nealko piva. A snad se dočkáme i nealkoholického pšeničného piva, které můžete ochutnat například v Bavorsku.

Do té doby musíte vzít za vděk stávající nabídkou na trhu. Značek s podtitulem nealko pivo najdete v České republice skoro dvě desítky, takže vybírat je z čeho. Manažer Radegastu Karel Kraus říká, že popularitu mezi spotřebiteli získává také čepovaný Birell. V současnosti jej nabízí více než 300 provozoven po celé republice. Jde zejména o motoresty a restaurace s nabídkou poledních menu.

MARTIN DEJDAR: PIJI HO SKORO DENNĚ

Pokud někoho nepřesvědčí vlastní chuť nealko piva a změnit postoj ho nedonutí ani přísná bodová penalizace, třeba mu pomůže získat náklonnost k dané pivní kategorii názor populární osobnosti. Za všechny uveďme herce Martina Dejdara: „Často musím jezdit autem, proto piji nealkoholické pivo skoro denně. K jídlu si můžu dát různé vody nebo limonády, ale s pivem je to daleko lepší. Takže si dávám nealko pivo, které mi chutná a zároveň mi v ničem nebrání.“

Dejdar přiznává, že dlouho nealko pivu nemohl přijít na chuť. „Naučila mě to až Bára Hrzánová. Napřed jsem se jí smál, ale potom jsem si taky objednal a zjistil, že má skvělou chuť,“ uzavírá populární herec.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče