Menu Zavřít

Lehce nekomerční nabídka od Bakaly

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Vydavatelství Economia

podtitul:
Jediným menšinovým vlastníkem mediální společnosti zůstává veřejnoprávní ČTK

Finančník Zdeněk Bakala posílil svoji pozici na české mediální scéně. Ovládl 88,36 procenta akcií společnosti Economia. Ta vydává krom jiného ekonomický týdeník Ekonom, deník Hospodářské noviny (HN) a další tituly. Majoritní podíl ve vydavatelství koupil Bakala prostřednictvím společnosti Respekt Media od německé skupiny Verlagsgruppe Handelsblatt. V Respekt Media, který vydává časopis Respekt, je Bakala jediným akcionářem. Verlagsgruppe Handelsblatt ovládala Economii od roku 1994.
Bakala za majoritu v Economii zaplatil dle informací týdeníku EURO 1,7 až dvě miliardy korun. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Část z těchto akcií následně získají i členové vedení společnosti v čele s Michalem Klímou. Již před časem prodal svůj podíl v Economii její minoritní akcionář Miroslav Pavel. Jediným menšinovým vlastníkem tak zatím zůstává agentura ČTK.

Čtvrtstoletí s jistotou
Ekonomové považují cenu, kterou Bakala za ovládnutí firmy zaplatil, za přemrštěnou. Economia loni při tržbách 832 milionů korun vydělala po zdanění 96 milionů korun. Pokud by obdobné sumy vydělávala i v následujících letech, návratnost vložené investice by se pohybovala někde kolem dvaceti až pětadvaceti let. Přitom letošní čistý zisk vydavatelství má být v porovnání s tím loňským výrazně nižší.
Samotný Bakala se k výši kupní ceny odmítá vyjádřit, stejně tak nechce komentovat ani to, v jakém časovém horizontu počítá s návratností investovaných prostředků. Nákup podílu v Economii pouze označil za dobrou příležitost. „Economia patří mezi nejvýznamnější vydavatelství tisku na českém a slovenském trhu. Když se jeho dosavadní většinový vlastník rozhodl svůj podíl nabídnout k prodeji, panovaly všelijaké obavy, komu se toto důležité vydavatelství ekonomického a odborného tisku dostane do rukou. Považoval jsem proto za užitečné, když se ta možnost naskytla, nabídnout svůj kapitál k tomu, abychom společně s managementem firmy zaručili HN, Ekonomu a dalším desítkám titulů, jež Economia vydává či provozuje, další rozvoj. Samozřejmě při zachování jejich nezávislého postavení,“ konstatoval v rozhovoru pro Hospodářské noviny Bakala.

Beze změn
Součástí kupní smlouvy je krom dohody i ustanovení, že se na operativním řízení bude podílet současné vedení Economie v čele s jejím generálním ředitelem a předsedou představenstva Michalem Klímou. „Na něm bude operativní rozhodování ve firmě. Pan Bakala se bude ptát jen na vize a čísla. Rozhodně nebude mluvit do toho, jak by měla Economia dělat svůj byznys, o čem psát v jednotlivých periodikách, koho jmenovat na šéfredaktorské posty u jednotlivých titulů a podobně,“ konstatoval Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov. Ten rovněž upozornil, že Economia bude fungoval dle podobného modelu jako Respekt. Reakci Klímy se týdeníku EURO získat nepodařilo. Dle dobře informovaného zdroje se však ve vedení firmy ani jednotlivých titulů, tedy třeba Hospodářských novin a Ekonomu, nechystají zatím žádné personální změny. „Pokud dojde k dramatickému propadu hospodaření nebo k poklesu prodeje jednotlivých titulů, budou personální změny samozřejmě následovat,“ uvedl zdroj z vedení Economie.
S novými vlastníky se chce vydavatelství zaměřit na další posilování zavedených značek v čele s Hospodářskými novinami a týdeníkem Ekonom. Bude také rozvíjet on-line média. Do budoucna lze také očekávat spojení aktivit Economie a společnosti, která vydává týdeník Respekt.

Účast neúčast
Ještě před několika týdny média spekulovala o tom, že nejvážnějším zájemcem o koupi Economie je vydavatelství Mladá Fronta, které publikuje krom jiného bezplatný ekonomický deník E15 a Parlamentní zpravodaj. Společnost za Economii údajně nabízela zhruba 2,16 miliardy korun, nejvíc ze všech uchazečů. Mladá fronta však tyto informace popřela. Společnost, jejíž majitelé sídlí v místech považovaných za daňové ráje a která o sobě nezveřejňuje téměř žádné informace, neoficiálně zastupuje František Savov. Ten také údajně o koupi Economie jednal, ale jménem firmy Garris, v níž je předsedou představenstva. Tuto informaci však sám označil za nesmyslnou. Podle časopisu Czech Business Weekly proti Mladé frontě a Savovovi v Německu intervenoval i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Není to pravda,“ reagoval ministr.

BRAND24

Miliardy z uhlí
Bakala rovněž nepřímo ovládá asi čtyřicet procent těžební společnosti NWR, což představuje majetek kolem šedesáti miliard korun. Bakala se díky tomu stal jedním z nejbohatších Čechů. Majitelka černouhelné firmy OKD letos úspěšně vstoupila na pražskou a londýnskou burzu, jen za první čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně více než čtyřnásobně na 117,8 milionu eur, tedy zhruba 2,95 miliardy korun. Tržní kapitalizace NWR je odhadována na více než 140 miliard korun, což z podniku činí šestou největší akciovou emisi na pražské burze.
Ovládnutím Economie se finančník zařadí po bok podnikatelů, kteří stojí za některými ekonomickými tituly na domácím trhu. Třeba periodika Profit a Czech Business Weekly patří společnosti Stanford ze skupiny podnikatele Karla Komárka. Týdeník Euro prostřednictvím společnosti Euronews vydává PPF Investments, v níž menšinový podíl drží nejbohatší Čech Petr Kellner.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).