Menu Zavřít

Legislativní zpoždění

15. 1. 2007
Autor: Euro.cz

GLOSYOd ledna platí nový stavební zákon. Ten starý byl "v provozu" třicet let. Jeho dikce se opírala hlavně o všeobjímající ekonomický monopol státu a diktaturu proletariátu, která mimo jiného odmítala soukromé vlastnictví. Mnohé paragrafy se proto jen těžko rýmovaly s demokracií a tržní ekonomikou.

BRAND24

Od ledna platí nový stavební zákon. Ten starý byl „v provozu“ třicet let. Jeho dikce se opírala hlavně o všeobjímající ekonomický monopol státu a diktaturu proletariátu, která mimo jiného odmítala soukromé vlastnictví. Mnohé paragrafy se proto jen těžko rýmovaly s demokracií a tržní ekonomikou. Tento legislativní dluh už je tedy smazán. Po bezmála sedmnácti letech.

Jiné ale zůstávají, hlavně občanský zákoník. Jeho oddalovaná zásadní novelizace navíc zdržuje přijetí jiných zákonů, například katastrálního. O občanském zákoníku se ale mlčí, a pokud ne, opatrné odhady stran jeho novely mluví o konci této dekády. Často se hovoří o zpožďování vlaků českých železnic. Vzít si na mušku nedochvilnost zákonodárců by nepochybně bylo užitečnější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).