Menu Zavřít

Leasing má plno výhod

31. 5. 2004
Autor: Euro.cz

UŽITKOVÉ VOZY SE NA OBJEMU LEASINGOVÝCH SMLUV PODÍLEJÍ ASI 30 PROCENTY Zajímavou a moderní formu financování nákupu upřednostňuje v České republice stále více zákazníků z řad podnikatelů.

UŽITKOVÉ VOZY SE NA OBJEMU LEASINGOVÝCH SMLUV PODÍLEJÍ ASI 30 PROCENTY

Zajímavou a moderní formu financování nákupu upřednostňuje v České republice stále více zákazníků z řad podnikatelů.

Největší leasingovou společnost na českém trhu - Škofin - poskytuje své služby od roku 1992. Připadá na ni každý čtvrtý nový prodaný vůz na českém trhu. Jde však převážně o osobní automobily, které se na celkovém objemu leasingových smluv podílejí asi polovinou. Užitkové vozy následují na druhém místě se zhruba 30% podílem. Mezi další velmi významné leasingové společnosti, zabývající se užitkovými vozy, patří například GE Capital Leasing, ČSOB Leasing nebo C&C Leasing. Stále větší úlohu na leasingovém trhu sehrávají také společnosti, které mají přímou vazbu na značku dovozce. Jde například o Renault, Opel, Ford, Toyota, Peugeot, ale o další dovozce, kteří také využívají zkušenosti ze zahraničí. Leasing se hodně uplatňuje také u ojetých automobilů. Například v jedné z největších společností nabízejících ojetiny - Auto ESA auto - je to až 60 %.

ZVÝHODNĚNÉ PLATEBNÍ PODMÍNKY Poskytovatelé leasingu se snaží zákazníky nalákat na stále zajímavější platební podmínky. Například AAA Auto, společnost s daleko největší nabídkou ojetých vozů u nás, poskytuje u mnoha vozů nulovou akontaci. Jiné firmy potom přicházejí s akontací od 5 %. Leasingové podmínky jsou stále jednodušší, takže sepsání smlouvy trvá jen několik desítek minut. Nulovou či nízkou akontací (tj. částkou, kterou zákazník zaplatí při podpisu smlouvy) ušetří zájemce značkou hotovost. Splátkový kalendář je poté zpravidla podle možností zákazníka rozložen do období 12 až 72 měsíců. Další výhodou je možnost pojištění splátek, takže v případě, že onemocníte nebo ztratíte zaměstnání, pojišťovna za vás uhradí plnou výši splátky. Výhodou leasingu je také možnost snížení daňového základu při podnikání. Leasingová smlouva v sobě zpravidla navíc zahrnuje povinné ručení a havarijní pojištění s 50% slevou. K vyřízení leasingové smlouvy nepotřebujete žádné speciální dokumenty. Musíte samozřejmě předložit platný občanský průkaz a když zastupujete firmu, musíte mít zároveň i doklad, který vás opravňuje k podpisovému právu. Dále uvedete svoje platné telefonní číslo. Předložit je také číslo běžného účtu podnikatelského subjektu. Je třeba mit s sebou též živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku, který nesmí být starší šesti měsíců. U plátců DPH je nutné předložit osvědčení o registraci. Některé leasingové společnosti požadují u dražších vozů - zpravidla nad částku 350 000 korun - daňové přiznání za loňský rok, stejně jako výpis z běžného účtu za poslední měsíc. VÝHODY LEASINGU**

1. Pro pořízení nového nebo ojetého podnikatelského vozu nemusíte jednorázově vynaložit celou kupní částku, ale pouze zlomek z ní. Nájemné potom splácíte průběžně, takže máte možnost vydělávat si na splátky průběžně leasingovým vozem. Volné prostředky můžete použít na další rozvoj firmy.

2. Splátky si můžete rozložit podle své platební schopnosti. Znamená to, že si dohodnete individuální platební kalendář, nebo si alespoň vyberete pro vás nejvýhodnější podmínky. Je to důležité zejména pro nájemce se sezonní výrobou nebo při zahájení a náběhu výroby.

3. Pro menší firmy je obtížné získat úvěr. Proto je pro ně leasingové financování prakticky jediné dostupné řešení.

4. Leasingové splátky zahrnete do daňově uznatelných nákladů (při dodržení podmínek daných zákonem o daních z příjmů). Tím si snížíte základ daně z příjmů.

5. Leasingová firma má obvykle levnější úvěr pro refinancování leasingových operací od bankovních ústavů, než by získal podnikatel.

6. Obdobné výhody můžete mít i u pojišťoven, se kterými leasingová firma spolupracuje. Tím, že se u nich pojišťuje více předmětů, může mít výhodnější podmínky, a tím pro vás i levnější pojištění.

BRAND24

7. V případě garance fixních splátek po dobu trvání smluvního vztahu nese riziko inflace leasingová firma.

fota v příloze: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).