Latina bydlí v Hrnčířích

05. září 2011, 14:15 - Milan Ballík
05. září 2011, 14:15

Honosná stavba ve stylu jihoamerické haciendy slibuje autentické zážitky

Vymanit se z restauracemi těhotného centra města a zbudovat zajímavý projekt na jeho okraji se děje stále houšť. Je to obapolně prospěšné. Restauratér má možnost většího rozletu a tolik ho netrápí konkurenční subjekty, host se potom těší vstřícné péči, a přece jen příznivějším cenám.
Jedním z podniků, který se pustil touto cestou, je El Asador v Hrnčířích. Jde o projekt vpravdě velkolepý, alespoň na první zdání. Je-li tomu opravdu tak, jsem se vydal zjistit jednoho horkého podvečera.

Kouřová lázeň

Interiér Asadoru čitelně signalizuje, kde jste se ocitli. Kamenná mozaika na některých stolech, rozmanité obložení stěn, masivní mobiliář z tmavého dřeva, bohatě polstrovaný a nezměrně pohodlný, vás upoutá na první pohled. U rozložitého grilu pod kovanými velelucernami se činí Sergio Guerreros, zdejší argentinský šéfkuchař. Odtud pramení zručnost a výsostný um při přípravě steaků, již máme záhy poznat. Jedinečná vůně škvířícího se masa, bylinek i ušlechtilého dýmu se nese až do patra. Tam sídlí dlouhý bar, zdobně pojednaný a nabitý tím nejlepším, co prošlo destilačními kolonami ve všech koutech světa. I zde se dá jíst, ale přívětivěji je dole, na dosah grilu.
Jedna z dívek – je jich tu relativně hodně a všechny mají naspěch, jako by byly honorovány podle krokoměru – už chvátá s nabídkou. V pestrém sortimentu není lehké volit, přece jen však dávám objednávku dohromady a tlumočím ji slečně. Ta vzápětí odsprintuje do kuchyně. Nějak mě to překvapilo, v domovině takových podniků se přece nespěchá. Lidé si jdou užít a věnují tomu hodně času. Nicméně pohled na dívky elegantně pelášící lokálem je oblažující.
Chvíle před prologem večeře je naplněna směsicí odérů grilovaného masa a zeleniny v kombinaci s opájející vůní aristokratického doutníku. Ač nekuřák, v této „lázni“ si libuji, patří sem, mám takový dojem.

Amazonka na patře

Start do programu večera Ceviche de Pescados se objevuje po chvíli. „Ulítávám“ na tomhle předkrmu, proto se dravě deru do hromádky bílého masa ryb, trůnící na čerstvých listech cilantra. Celek dozdobuje efektně naříznutý citron, vyhlížející jako neznámý snový květ. První sousto ubezpečuje o tom, že Sergio v kuchyni ví, co dělá. Uměřeně živá hra chuti limetky, rybiny a byliny, již ne každý může – myslím koriandr – balancuje se vzácným citem. Sousto se důrazně opírá do senzorů na patře a probouzí je k mimořádnému nasazení. Snad jen ta cibule. Jelikož pocházela z rodu červených, nebyla tradičně dryáčnická a v ústech sládla, jen jí bylo víc než masa. Kuchař ji má zřejmě rád.
Puchero, které jsem neznal a je inzerováno jako specialita kuchyně, mě, musím říci, neoslovilo. Telecí vývar byl silný jako pár tažných volků, to ano. Ale nevím proč, snad kvůli kukuřici nebo zvláštnímu chorizu, vyznělo finále chutí jaksi nasládle.
Jako neučesaný a až bláznivě překombinovaný se představil i salát. Jen považte, pomerančový s olivami, okurkou, rajčaty a bazalkou! Vyhlížel velmi lákavě, barvami hýřil jako všechna pralesní květena, zajímavě i voněl. Ovšem v bábelu chutí se nedalo zorientovat, vstupy se bily jako karty při mariášové stovce. Tenhle „kočičkovsko-pejskovský“ produkt se dal popsat jako pandán známého úsloví: „Kolik chutí udáš, tolikrát jsi kuchařem.“ Zkrátka stejně pestrý a stejně nečitelný jako celá Amazonie.

Důsledně i elegantně

Chvění kolem žaludku, které znamenalo lehké obavy z provedení hlavních chodů, zcela odeznělo při prvním kousku steaku. Tak báječné maso, růžové, křehké jako dortík a téměř pastózní, takové hned tak někde nedostanete. Úžasná vůně napovídala mnoho o báječné pastvě, rozvolněná struktura zase hovořila o nestresovém žití skotu na argentinských pampách. Steak, ve vůni vylepšený nádechem kouře, co do chuti potom rozhojněný díky akordu vzácně povedené salsy chimichurri, byl dokonalou satisfakcí za rozpačité entrée na počátku večeře. S posledním soustem jsem směrem k usměvavému kuchaři smekl svůj duševní klobouk.
To ale nebylo všechno, při posledním letmém pročítání lístku jsem narazil na Riñones de ternera al Oporto, po našem telecí ledvinky na portském víně se šťouchanými brambory a restovanou cibulkou. I když se žaludek vzpíral už při steaku, podlehl jsem a krmi si objednal. Uprostřed kráteru ze „šťouchaček“ se rozvalovaly poloviny oválků ledvinek, na povrchu zhnědlé žárem, v řezu pak lehce narůžovělé. Voněly přímo božsky a chutnaly obdobně. V ústech se přímo rozplývaly díky vzácně upravené šťávě a spoustě zlatavých „vlásků“ cibulky, jakou známe z vídeňské roštěné. Bojím se, že jsem při jejich likvidaci hlasitě mlaskal na celý lokál. Brambory jsem vynechal, vůbec nebyly špatné, ale nedokázal jsem si je spojit s filigránskou jemností drobů. Společně to vyznívalo, jako byste šestispřeží Lipicánů svěřili pivovarskému kočímu.
Nemohu navíc zamlčet lekci, které se mi dostalo od jedné z číšnic. Nepatrným zvednutím obočí reagovala na moji volbu vína, a když jej přinesla, důsledně a elegantně mne donutila ochutnat. Věděla zřejmě, co přijde. Pohotově vysypala z rukávu značku daleko vhodnější a vzápětí vína bryskně vyměnila. To všechno graciézně, aniž bych se musel rdít zahanbením. Pokud váháte El Asador navštívit třeba stran dopravy, chybujete. Metrem od Muzea jste tam s jedním přestupem za dvacet minut a návštěvu si bezezbytku užijete. Nefalšovaná jihoamerická grilovačka se totiž se vším všudy přistěhovala do Hrnčíř.

Plusy + věrohodný interiér i s pro nás mírnou přezdobeností, která bývá jeho součástí
+ bohatá nabídka vín „na skleničku“
+ vzácně přívětivá, i když poněkud uspěchaná obsluha
+ mimořádná úroveň grilovaného masa
+ sympatický, originalitami nabitý bar

Minus – i přes poloprázdný podnik o minutku delší doby čekání El Asador Osvětová ulice, 149 00 Praha 4 – Hrnčíře
tel.: +420 246 067 600 e-mail: rezervace@elasador.cz
http://www.elasador.cz/ Otevírací doba restaurace Po–Ne 11.00–23.00
Kuchyně latinskoamerická, postavená na grilovaném mase
Země původu nabízených vín Česko a známé vinařské země, zvláště Nového světa

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku Mollejas de Ternera – grilovaný telecí brzlík na špízu s omáčkou chimichurri 250 Kč
Sellección de Tapas – výběr tapas z mořských plodů 245 Kč Puchero – typická argentinská polévka z telecího osobuka s kuřetem, klobásou chorizo a zeleninou 60 Kč Ensalada verde de Pollo – salátová variace s grilovanými kuřecími prsíčky balenými ve slanině a polentovými krutony s parmazánem 159 Kč
Bife de Chorizo, Aberdeen Angus Argentina – Rib eye (hovězí vysoký roštěnec) 250 g / 400 g 300 Kč / 420 Kč
Pintxo de Pollo – kuřecí špíz s pancettou a zeleninou 160 Kč Chuletón – vepřový steak s kostí 189 Kč
Pulpo al vino Sauvignon Blanc – pečená chobotnice na víně Sauvignon blanc s čerstvým tymiánem a medem, gratinované šťouchané brambory 299 Kč
Riñones de Ternera al Oporto – telecí ledvinky na portském víně, šťouchané brambory s restovanou cibulkou 245 Kč
Salmón con Espinaca – grilované filátko z divokého lososa s bylinkami, podávané s listovým špenátem s ricottou 249 Kč
Asado del Campo – hovězí flank steak, kukuřičné kuře, klobása chorizo a telecí brzlík, podávané s grilovanou zeleninou, bramborami ve slupce a dvěma omáčkami – vhodné pro více osob 799 Kč
Tortilla de Papas – restované brambory s cibulkou zapékané se šlehanými vejci a petrželkou 115 Kč
Nube de los Andes – chlazená pěna s lesním ovocem na žloutkovém krému 95 Kč

Výběr z vinného lístku Veuve Clicquot Vintage 2002 1999 Kč Ryzlink rýnský, Habánské sklepy 0,15l / 0,75l 60 Kč / 299 Kč Candela Legend demi Sauvignon Semillon 2008 – Argentina 0,15 l / 0,75 l 75 Kč / 370 Kč
Chardonnay, Junta Selection 2010 – Chile 0,15 l / 0,75 l 119 Kč / 599 Kč
Menandos Reserve Viogner Canelones 2009 – Uruguay 0,15 l / 0,75 l 119 Kč / 589 Kč Falanghina D.O.C.G., Feudi San Gregorio 2009 – Itálie 789 Kč Crozes, Hermitage „Les Jalets“ Blanc, Côtes du Rhônes 2007 – Francie 1280 Kč Gewürztraminer AOC Alsace Trimbach 2008 – Francie 1280 Kč Rosé de Loire Touraine AOC Domaine Guy Saget 2010 – Francie 420 Kč Zweigeltrebe, Habánské sklepy pozdní sběr, barrique 2008 790 Kč Petit Verdot, Private Collection, Single Vineyard, D. O., Jumilla Nudo 2007 – Španělsko 0,15 l / 0,75 l 90 Kč / 450 Kč
Postales del Fin del Mundo, Malbec, Syrah, Patagonia 2009 – Argentina 490 Kč Botalcura el Delirio, Carmenere, Merlot 2007 – Chile 1180 Kč Brunello di Montalcino D.O.C.G., Villa Poggio Salvi 2005 - Itálie 1880 Kč Les Fiefs de Lagrange Saint Julien AOC, Bordeaux 2007 – Francie 2499 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče