Menu Zavřít

„Las Vegas střední Evropy“ má zpoždění

21. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Stavbu města kasin v Maďarsku provází řada otazníků

BRAND24

Kousek od maďarských, slovenských a rakouských hranic má za pár let stát největší komplex kasin v Evropě. Na pozemcích za maďarskou obcí Bezenye má vyrůst zábavní centrum s řadou kasin v americkém stylu, hotely, restauracemi a jinými lákadly. Centrum hodlá přitáhnout až 35 tisíc zákazníků denně, jež bude obsluhovat 12 tisíc zaměstnanců. Místními netrpělivě očekávaná stavba ale nabrala velké zpoždění. Podle prvních plánů z roku 2005 mělo město hazardu stát již koncem loňského roku, ve skutečnosti se ale teprve začne budovat. První výkopy jsou plánovány na letošní duben.
Nové „Las Vegas v malém“ disponuje skvělou geografickou pozicí, protože leží uprostřed trojúhelníku Bratislava-Vídeň-Budapešť. Investoři si tak slibují, že do města budou jezdit milovníci her ze tří zemí. Doufají také, že k hracím stolům přitáhnou movité zákazníky z Ruska. Výstavba kasin by měla stát 470 milionů eur a dalších nejméně 228 milionů pohltí přilehlý zábavní park.

Obec zvažuje zrušení projektu.

Maďarský server Napi online ovšem upozornil, že radnici Bezenye začíná s neustálým odkládáním stavby docházet trpělivost. Úředníci tak nyní zvažují, zda pozemky nepostoupí druhému zájemci. Tím je švýcarská společnost Silmo Kft, která chce na pozemcích postavit rekreační komplex. Kolem ambiciózního projektu panovaly otazníky už od počátku. Problémem byla především legislativa. Podle maďarských zákonů měl totiž monopol na hazard pouze stát. Do zákona byla ale vsunuta nová kategorie „superkasin“, které si už soukromníci postavit smějí. Podmínkou ale je, že musí mít alespoň sto hracích stolů a tisíc automatů.
Podle britského deníku Telegraph za stavbou komplexu kasin stojí konsorcium několika firem. Vedle iniciátora projektu, rakouského podnikatele Hanse Asamera, to má být firma Packer's Publishing & Broadcasting australského mediálního magnáta Jamese Packera a společnost Guggenheim Partners, jež spravuje a investuje majetek slavné rodiny Guggenheimových. Posledním podílníkem je podle Telegraphu americká společnost Eighth Wonder Capital, která investuje především do kasin.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).