Menu Zavřít

Lanýžový černý pátek

27. 11. 2008
Autor: Euro.cz

V USA zkrachoval exkluzivní lyžařský a golfový klub, jehož členem je i Bill Gates

Monstrózní patnáctiminutový ohňostroj, čtyři tisíce ústřic, téměř dvě tuny humrů, tisícovka křepelčích vajec, padesát kilogramů husích jater a dva tisíce hostů včetně hvězd, jako jsou Robert De Niro, Janet Jacksonová, vévodkyně z Yorku a Michael Jordan. Tak vypadalo ve čtvrtek 20. listopadu slavnostní otevření superluxusního hotelu Atlantis s 1539 pokoji na umělém ostrově Palm Jumeirah, který v uplynulých letech vznikl nedaleko dubajského pobřeží. Nezasvěcený pozorovatel by se mohl domnívat, že bohatých se finanční krize netýká. Avšak pouhých několik hodin po oznámení podrobností o party za patnáct milionů liber se objevila zpráva, která tuto představu silně narušila. Agentura Reuters přinesla informaci, že ceny nemovitostí na ostrově Palm Jumeirah se za pouhé dva měsíce propadly o čtyřicet procent. Skutečnost, že i bohatí spotřebitelé musejí brzdit ve výdajích, potvrzují i další zprávy: v pondělí 10. listopadu vyhlásil bankrot milionářský The Yellowstone Club a ve stejný den italské deníky informovaly o krachu každoroční aukce bílých lanýžů.

Úpadek sněhového impéria Zpráva o bankrotu amerického exkluzivního lyžařského a golfového střediska The Yellowstone Club je překvapivá. Před dvěma měsíci totiž tato společnost ohlásila ambiciózní plány: k nynějším 350 domům mělo v příštích letech přibýt dalších 450 rezidencí a také kluziště, baseballové hřiště, luxusní lázně a nové vleky. Kvůli vyostřené situaci na úvěrových trzích se však klubu nepodařilo zajistit nové financování závazků přesahujících 343 milionů dolarů a musel požádat federální americký soud v Montaně o ochranu před věřiteli. „Domníváme se, že tento krok byl nutný, abychom se vypořádali s krátkodobým výpadkem likvidity a zajistili budoucnost střediska,“ řekla agentuře AP majitelka klubu Edra Blixsethová. Za potížemi klubu, jehož členem je například Bill Gates a někdejší viceprezident USA Dan Quayle, stojí více příčin. Hlavní z nich je dle deníku The Wall Street Journal (WSJ) úvěr 375 milionů dolarů od Credit Suisse Group z roku 2005. Z něj společnost financovala rozsáhlé nákupy v zahraničí. Šlo o zámek ve Francii nedaleko Paříže, golfové hřiště v St. Andrew ve Skotsku, vilu v Mexiku, pozemky na karibských ostrovech a také dva tryskáče Gulfstream, luxusní auta a dvě jachty. Kromě toho se v poslední době klub potýkal s dalšími problémy, například s rozvodem svých majitelů Edry a Tima Blixsethových. Musel také zaplatit vyrovnání 39,5 milionu dolarů několika menšinovým akcionářům v čele s trojnásobným vítězem Tour de France Gregem LeMondem za pokus o poškození pří výkupu jejich podílu. Klesající důvěru v rozvoj dalšího podnikání milionářského střediska, jehož členem se lze stát jen na pozvání, potvrdil i neúspěšný pokus o prodej klubu letos v březnu. Tehdy investiční společnost CrossHarbor Capital Partners stáhla svou nabídku na koupi, i když byla původně ochotna zaplatit až 455 milionů dolarů.
V takové situaci bylo nutné začít podnikat razantní kroky. Prvním z nich bylo opuštění plánu na výstavbu domu za 155 milionů dolarů, který měl mimo jiné zahrnovat soukromý vlek a vnitřní i vnější bazény. Pozemek pro tuto budovu o rozloze téměř 650 tisíc metrů čtverečních v únoru získal americký investor. Dále se Edra Blixsethová, jež se letos v srpnu stala majitelkou klubu, pokusila prodat některé z výše zmíněných nemovitostí nakoupených jejím exmanželem Timem. To se však dle WSJ vzhledem k nastalé realitní krizi nepodařilo. Nyní se hraje zejména o to, zda klub bude otevřený během letošní zimy. Mluvčí střediska Bill Keegan uvedl, že financování běžného provozu je k dispozici, tudíž se většina ze šesti stovek zaměstnanců nemusí bát propouštění.

Hůře než Wall Street Další ránu důvěře ve stabilitu trhu s luxusním zbožím zasadil druhou listopadovou neděli výsledek desáté aukce piemontských lanýžů konané zároveň v tokijském hotelu Ritz-Carlton a italských městech Grinzane Cavour a Merano. Aukce vynesla za patnáct vydražených kousků pouhých 150 tisíc dolarů, přitom loni to bylo 453 tisíc. Ještě razantněji se propadla cena zaplacená za největšího letos draženého bílého lanýže o váze 850 gramů, která dosáhla pouze necelých 31 tisíc dolarů. V uplynulém roce se houba o sto gramů lehčí prodala na stejné aukci za celých 208 tisíc dolarů. Při přepočítání na váhu se dostaneme k poklesu o 84 procent. Přitom loni se platily za bílé lanýže ještě vyšší ceny – za zatím největší exemplář o váze přibližně 1,5 kilogramu zaplatil na toskánské aukci majitel heren z Macaa a Hongkongu Stanley Ho dokonce 330 tisíc dolarů. „Lanýžům se daří ještě hůře než burze na Wall Streetu,“ komentoval italský deník La Stampa výsledky aukce, jejíž výnosy jsou určeny na charitu. Například letos to bylo ve prospěch pomoci dětem, boji s rakovinou a obětem útoku na hotel Marriott v Islámábádu.
Ale zpět k lanýžům – majitelem letošního šampiona se stal Kazumasa Terada, většinový vlastník japonského prodejce kabelek Samantha Thavasa. Přitom i u něj lze dobře vidět důsledky finanční krize. Hodnota Teradova podílu v jeho firmě se letos snížila o 69 procent. Pokles hodnoty majetku zřejmě odradil od účasti na aukci jiné bohaté kupce – dle agentury Bloomberg letos chyběli obvyklí účastníci, tedy zejména investiční bankéři a čínští magnáti. Ještě loni s Hoem soupeřil o lanýžového rekordmana známý britský umělec Damien Hirst a šajch Mansúr bin Zajd Nahaján z Abú Zabí.

Konec velkolepých plánů Poslední ze třetice událostí potvrzujících dopad krize i na bohaté spotřebitele představuje zmíněný rychlý pokles cen nemovitostí na umělém ostrově Palm Jumeirah. Hlavním důvodem je malá ochota bank poskytovat hypotéky. Například největší hypoteční banka ve Spojených arabských emirátech Amlak oznámila ve středu 19. listopadu, že poskytování tohoto typu úvěrů dočasně pozastavuje. Opatrné jsou i zahraniční banky jako Lloyds a Barclays, které dubajským klientům půjčují nanejvýš do tří čtvrtin kupní ceny nemovitosti „Úvěr dostane jen málokdo. Nyní si kupují jen ti, co získali souhlas od banky ještě před vypuknutím krize, nebo klienti s dostatečnou hotovostí,“ řekl agentuře Reuters Rehab Gouda, prodejní agent realitní společnosti Al Jabal Real Estate. A tento vývoj rozhodně nezůstává bez odezvy. Dubajská státní společnost Nakheel, která je developerem pěti palmových ostrovů, mezi něž patří i Palm Jumeirah, již začala upravovat své další plány. V budoucnosti se chce zaměřit na výstavbu co nejblíže pobřeží, což jí umožní rychlejší prodej vznikajících nemovitostí.

BOX
The Yellowstone Club - Poloha západně od národního parku Yellowstone, vznik v roce 1999.
- Rozloha přibližně 5500 hektarů, pouze 20 procent bude zastavěno, zbytek zachová původní podobu.
- Lyžařský areál na 890 hektarech s více než 60 sjezdovkami a 15 vleky.
- Osmnáctijamkové hřiště navržené americkým šampionem Thomasem Weiskopfem.
- 340 členů (například Bill Gates, někdejší viceprezident USA Dan Quayle, ředitel amerického operátora kabelových televizí Comcast Stephen Burke, nejúspěšnější profesionální golfistka Annika Sörenstamová a další).
- Základní členský poplatek 300 tisíc dolarů, roční poplatek 18 tisíc dolarů.
- Cena kondominia začíná na 1,85 milionu dolarů a cena domu těsně pod třemi miliony dolarů (vlastnictví nemovitosti je podmínkou členství).

BRAND24

BOX
Hotel Atlantis - Leží na umělém ostrově Palm Jumeirah v Dubaji.
- Výstavba přišla na 1,5 miliardy dolarů.
- Celková plocha pozemku 46 hektarů, z toho 17 hektarů vodní plochy.
- Noc ve dvojlůžkovém pokoji začíná na 400 eurech.
- Noc v apartmá stojí asi 16 700 eur.

SITUACE
- Podle studie poradenské společnosti Bain & Co. poklesne v příštím roce obrat luxusních výrobců o dvě až sedm procent.
- Pro letošek studie počítá s tím, že tržby za přepychové výrobky dosáhnou hodnoty 175 miliard eur, což představuje meziroční nárůst tři procenta.
- To je ale výrazně méně než přírůstek 6,5, respektive devět procent loni a předloni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).