Menu Zavřít

Kyushu a Tohoku získaly podíl v továrně patřící společnosti AREVA

15. 11. 2010
Autor: profit

Japonské podniky Kyushu Electric Power a Tohoku Electric Power získaly 1% podíl v holdingové společnosti Société d’Enrichissement du Tricastin (SET), která provozuje zařízení na obohacování uranu Georges Besse II (GBII).

Foto: archív Profit

Akvizice je podporována nově vytvořeným podnikem JFEI (Japan France Enrichment Investing), který sdružuje všechny japonské společnosti s podílem v GBII. Dohromady s 2,5% podílem získaným společnostmi Kansai a Sojitz v roce 2009, má JFEI celkem 4,5% podíl v SET.

François-Xavier Rouxel, výkonný viceprezident pro obchodní oddělení zařízení na obohacování uranu: „Spolu se společnostmi GDF-Suez a KHNP se tak dostává počet partnerů s podílem v George Besse II na šest. Nejnovější partnerství s Kyushu a Tohoku dokládá silný zájem našich zákazníků o tento významný projekt a posiluje vazby mezi společností AREVA a těmito dvěma dlouholetými zákazníky.

BRAND24

Nový závod na obohacování uranu společnosti AREVA se staví v jaderném areálu Tricastin v jižní Francii. Bude mít výrobní kapacitu 7,5 milionu SWU (jednotek separačních prací), které by mohly být zvýšeny na 11 milionů SWU. Georges Besse II bude využívat nejmodernější odstřeďující technologii, která má tu výhodu, že vyžaduje padesátkrát méně elektřiny než plynový difuzní proces používaný v současnosti ve Francii.

Celkovou investicí ve výši tří miliard eur je továrna George Besse II jedním z největších průmyslových investičních projektů, které v současnosti ve Francii probíhají. Ke spuštění zařízení by mělo dojít před koncem roku 2010 a produkce by měla dosáhnout plné kapacity do roku 2016.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).