Menu Zavřít

Kypr: ostrov bájné Afrodity

17. 4. 2010
Autor: profit

Kypr je třetím největším ostrovem Středozemního moře. Leží blízko Evropy, Asie i Afriky, že může být považován za vstupní bránu do všech třech kontinentů. Turistům ostrov nabízí překrásné pláže, historické památky i jedinečnou kuchyni.

Autor: CK Fischer

Už sedm tisíc let před Kristem žili na Kypru lidé. Ostrov byl od pradávna křižovatkou obchodních a námořních cest a místem válečných střetů. Potkávaly se zde rozdílné kultury. Jejich dědictví v podobě nesmírného bohatství stavebních a uměleckých památek z nejrůznějších dob, půvabná a pestrá příroda, čisté moře, příhodné klima, srdeční a přátelští lidé i zajímavá historie opředená řadou legend z něj činí turistický ráj. Zvláště když teplé léto trvá na Kypru od začátku května až do poloviny listopadu, moře je úžasně čisté a pláže pokrývá jemný písek.

Výpravy do hor i měst Nejkrásnější výlety na Kypru vás zavedou do divokého pohoří Troodos, jehož svahy jsou porostlé hustými borovými lesy. Horské ovzduší prosycené silicemi doslova omamuje. Troodos je pro život Kypru nesmírně důležitým pohořím, protože zachycuje srážky, bez nichž by byl ostrov jen vyprahlou pustinou. Uprostřed panenské přírody se skrývají velké pravoslavné kláštery, některé z nich je možné navštívit. Turisté často vyhledávají místo zvané Petra tou Romiou na jižním pobřeží ostrova. Mořský příboj zde neustále bičuje do skal rozesetých u pobřeží a vytváří bohatou stříbrnou pěnu. Podle starověké legendy se z ní právě tady zrodila bohyně Afrodita, oděna pouze do zlaté koruny. Nevšední zážitek vás čeká v Pafosu, turistickém centru na jihozápadním pobřeží Kypru, zapsaném na seznam UNESCO. V helénistickém období byl Pafos dokonce hlavním městem ostrova. Unikátní pohřebiště králů tvoří více než stovka podzemních hrobů vytesaných ve skále. Nejstarší část pochází z třetího až čtvrtého století před naším letopočtem. Zaujme vás také hrad Pafos, původně byzantská pevnost, kterou najdete nedaleko přístavu. Na kopci nad Pafosem pak objevíte ruiny antického města, které názorně vypovídají o tom, v jakém luxusu jeho obyvatelé žili. V Nikósii se ocitnete před Zelenou linií, spravovanou jednotkami OSN, která rozděluje město na kyperskou a tureckou část. Historický střed města je obestavěn dobře zachovalými benátskými hradbami. Ve Starém městě se můžete toulat úzkými stinnými uličkami a obdivovat domy s vyřezávanými balkony, malé dvorky s datlovníky i bezpočet kostelů a mešit. Mezi větrnými mlýny |KYPR FANDÍ FOTBALU|
|Pokud patříte k vášnivým fotbalovým fanouškům, na Kypru si přijdete na své. Vzhledem k tomu, že nejméně polovinu návštěvníků ostrova tvoří Britové, také velcí příznivci fotbalu, je téměř každá restaurace vybavena velkými televizními obrazovkami, na nichž můžete sledovat zápasy Premier League.| Nejvyhledávanějším letoviskem Kypru je Ayia Napa. Leží na jihovýchodě ostrova a pyšní se nádhernou pláží Nissi, blízkými jeskyněmi a pozoruhodnými skalními útvary. Najdete v něm bezpočet restaurací, taveren, diskoték a obchůdků se suvenýry. Pobyt vám zpestří návštěva mořského akvária a neobvykle řešeného vodního parku ve stylu antických památek. K luxusním hotelům v letovisku Ayia Napa patří například čtyřhvězdičkový Olympic Lagoon Resort. Dalším oblíbeným rekreačním centrem je Protaras. V jeho okolí stojí větrné mlýny a v moři se nacházejí malé ostrůvky. Pláž Fig Tree Bay patří k nejkrásnějším na ostrově. Také zde najdete nejrůznější restaurace, obchody a bary, diskotéky a herny.
Kypr na talíři a ve sklenici **

Valnou většinu obyvatel ostrova tvoří etničtí Řekové, čemuž odpovídá i charakter kyperské kuchyně. Rozpoznáte v ní mnoho druhů koření, tymián, bazalku, oregáno, také česnek a olivy, oblíbená jsou rajčata a lilky. Na Kypru si pochutnáte na moussace, tatziki, gyrosu, jehněčím a skopovém mase. Kulinářským zážitkem je meze, jídlo o třech až čtyřech, případně i devíti chodech. Na stole vám postupně přistanou na malých talířcích jídla z masa, lilku, cizrny, ryb a zeleniny, sýr feta, smažené sépie, chobotnice a mnoho jiných delikates. Nechybějí ani omáčky, velmi oblíbený kořeněný ovčí sýr haloumi připravený na grilu a podobně. Dezerty se většinou skládají z čerstvého ovoce namáčeného v různých sirupech či omáčkách. Na Kypru objevíte i kuchyni balkánskou, tureckou nebo arabskou a samozřejmě také anglickou v podobě ranní šunky s vejci, steaků a hranolků jako dědictví koloniální minulosti ostrova.

BRAND24

Z nápojů vám jistě zachutná i zdejší sladké těžké víno commandaria, jež se řadí k nejslavnějším na světě. Milovala ho už samotná Kleopatra, která o něm říkala, že je sladké jako láska. Právě Kypr dostala jako dárek od Césara.

Jak je vidět na nástěnných malbách, kyperská vína jsou jedna z nejstarších na světě. Vinná réva se pěstuje v okolí Limassolu a Paphosu, ale i v pohoří Troodos.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).