Menu Zavřít

Kyperskému HDP dominují služby

7. 7. 2004
Autor: Euro.cz

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE Další díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry v nových členských zemích EU, je zaměřen na Kypr.

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE

Další díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry v nových členských zemích EU, je zaměřen na Kypr.

Ostrov je centrem turistiky, služeb a mezinárodního obchodu díky „offshore“ společnostem. Těží zejména ze své výhodné geografické polohy na křižovatce tří kontinentů, příznivých klimatických podmínek a vysoké úrovně vzdělání svého obyvatelstva. V podílu vysokoškolsky vzdělaných osob na celkovém počtu obyvatelstva náleží Kypru jedno z předních míst na světě. Má dobré obchodní a finanční služby, moderní telekomunikace, dobré letecké spojení, právní systém přizpůsobený pro podnikání a nízký stupeň kriminality. Kypr je hospodářsky vyspělým státem s HDP dosahujícím 15 tisíc eur na hlavu. Sektor služeb se na tamním HDP podílí zhruba osmdesáti procenty. Kyperská ekonomika je otevřená, dovoz zboží dosahuje 40 % HDP. Průměrný počet hodin odpracovaných na plný úvazek činí 40 týdně, na zkrácený úvazek 18,1 týdně. Na zkrácený pracovní úvazek na Kypru pracuje 11,5 % žen a 4 % mužů.

DANĚ Z PŘÍJMŮ

V roce 2003 vstoupila na Kypru v platnost daňová reforma, jejíž cílem bylo sladit daňové zákonodárství s požadavky EU, splnit kyperské závazky vůči OECD (aby Kypr nebyl vnímán jako daňový ráj) a současně zachovat přitažlivost Kypru pro současný offshore sektor. Příjmy jsou zdaněny podle rezidenčního kritéria. U rezidentů je zdaněn celkový celosvětový zisk. U nerezidentů je zdaněn pouze příjem dosažený na Kypru. Rezidentem je definována osoba, která pobývá v příslušném kalendářním roce na Kypru více než 183 dní. U právnické osoby je za rezidentní považována firma, která má řízení a kontrolu na Kypru. Od daně jsou osvobozeny např. úroky či dividendy. Existuje také několik odčitatelných položek (např. odborové příspěvky, zaplacené úroky z půjček, charitativní příspěvky). V roce 2004 jsou zisky přesahující jeden milion kyperských liber zdaněny dodatečnou 5% daní. Od daně jsou osvobozeny dividendy, zisk z prodeje cenných papírů, za určitých podmínek zisky z poboček v zahraničí. Mezi odčitatelné položky patří charitativní příspěvky či výdaje na reprezentaci.

OSTATNÍ DANĚ

Kyperští daňoví rezidenti dále platí tyto daně:

15% srážkovou daň - příspěvek na obranu z dividend (neplatí firmy)

10 % z úroků přímo u zdroje, které nesouvisí s podnikáním

3 % ze zisku z pronájmu při prodeji nemovitostí na Kypru se platí

20% daň ze zisku, jakož i ze zisku z prodeje akcií společností, které vlastní nemovitosti s výjimkou společností obchodovaných na burze

daň z nemovitostí se pohybuje od 2,5 % do 4 % dle hodnoty nemovitosti

DPH A KOLKOVÉ

Základní sazba daně z přidané hodnoty činí 15 %. Snížená sazba je 5 % a platí pro hotelové, restaurační, pohřební služby, čištění ulic, sběr odpadků a recyklace, umělecké práce. Nulová sazba daně z přidané hodnoty je na základní potraviny, knihy, časopisy, léky, dětské oblečení a obuv. Povinnost registrace vzniká od ročního obratu minimálně 9 tisíc kyperských liber (zhruba 0,5 mil. Kč). Do daňového systému spadá rovněž platba kolkovného za různé oficiální dokumenty. Při převodu nemovitostí se platí poplatek za převod od 3 % do 8 %.

INVESTOVÁNÍ A INFRASTRUKTURA

Výnosy ze zahraničních investic mohou být po uhrazení příslušných daní a poplatků transferovány do zahraničí bez jakýchkoliv omezení. Přední ratingové agentury přisuzují kyperskému hospodářství vysoký stupeň důvěryhodnosti. Podmínky pro zahraniční investice jsou rozdílné pro země EU a pro ostatní země. Vstup kapitálu z členských zemí EU je plně liberalizován. Investice nevyžadují předchozí souhlas centrální banky, zahraniční společnosti se mohou přímo registrovat v obchodním rejstříku. Jediným dokladem je potvrzení, že fyzická či právnická osoba je rezidentem členské země EU. Omezení však existuje v nabývání půdy. Trvalý růst vykazují doprava a spoje, přičemž pozemní přeprava osob a zboží na Kypru spočívá výlučně na automobilové dopravě (na Kypru neexistuje železnice). Hromadná osobní doprava je málo rozvinuta. Největší podíl na rozvoji dopravy má námořní doprava. Podle počtu námořních lodí plujících pod kyperskou vlajkou patří Kypr mezi přední námořní velmoci. Letecká doprava se připravuje na liberalizaci a politiku otevřeného nebe. Dvě mezinárodní letiště (v Larnace a v P aphosu) budou v nejbližších letech modernizována. Telekomunikační služby se na Kypru těší poměrně dobré pověsti, k čemuž přispívají především investice do moderního vybavení a technologií.

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZIC. OSOB

BRAND24

 Daňová sazba Příjem v roce 2004*
 0 %
 20 %10-15 000 
 25 %15-20 000 
 30 %> 20 000 

*v kyperských librách

DAŇ Z PŘÍJMŮ PRÁV. OSOB

 Typ právnické osoby  Daňová sazba
 Polostátní organizace25,00 % 
 Soukromé firmy10,00 % 
 Offshore společnosti 4,25 % 
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).