Menu Zavřít

Kvůli zavřeným prodejnám o svátcích přijdeme o miliardy, stěžují si obchodníci

24. 10. 2016
Autor: čtk

Ztráta tisíců pracovních míst a tržby chudší o čtyři miliardy. Zákaz prodávat o některých státních svátcích, který poprvé začne platit v pátek 28. října, děsí obchodníky. Zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu a Hospodářské komory mají v plánu oslovit nově volené senátory a apelovat na podání ústavní stížnosti.

„Návrh již podpořil senátor Jaroslav Kubera, který sdílí pozici podnikatelů a je přesvědčen o o obdobném postoji celé řady dalších členů horní komory,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. O podání ústavní stížnosti komora hovořila již delší dobu, podle Dlouhého ale musel nejdříve zákon vejít v platnost, v tuto chvíli s oslovením nově zvolených senátorů čeká na ustanovení obměněného Senátu. Podat návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu je oprávněna skupina nejméně 17 senátorů.

Zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu, Hospodářské komory a společnosti Atrium Czech Real Estate Management, která provozuje například pražské Obchodní centrum Flora varovali, že kvůli uzavření prodejen o velikosti nad 200 metrů čtverečních by mohli přijít o práci nejen prodavači či prodavačky, ale také pracovníci bezpečnostních agentur či úklidu. Zákon dopadne zejména na práce na zkrácený úvazek a brigádníky.

„Očekáváme, že v souvislosti s tímto zákonem odsunou zákazníci polovinu nákupů na jiné dny a čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč Českou republikou činit asi čtyři miliardy korun,“ uvedl člen českého výboru ICSC (Mezinárodní asociace nákupních center) a šéf společnosti Atrium Czech Real Estate Management Oldřich Špůrek.

Zákon nastavuje podle zástupce obchodu s hračkami Pavel Čmelíka pro jednotlivé subjekty na trhu odlišná pravidla fungování, což odporuje principům férové hospodářské soutěže.

Zákon, který se zákazem počítá, je naprosto nejednoznačný podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marty Novákové. „Regulujeme něco, co sami regulovat nepotřebujeme,“ uvedla. Nikdo ani podle ní vlastně neví, jak se bude prodejní plocha vypočítávat. Zmínila, že zákaz postihne i e-shopy s velkými výdejními plochami, autobazary či hobby markety, kam zejména o svátcích chodí lidé nakupovat.

Spokojené odbory

Podle odborářů naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. „O žádné peníze nepřijdou, neboť ve sváteční den nebudou mít jednoduše naplánovanou směnu. Navíc za práci ve svátek náleží zaměstnancům podle zákona náhradní volno, teprve pak přichází na řadu možné příplatky,“ řekla ČTK předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová. Podle Špůrka má ale osmdesát procent zaměstnaců o „sváteční práci“ zájem a zapisují se dokonce do pořadníku. „Za práci o svátcích mají stoprocentní příplatek. Za sedm dnů to může činit až dvacet tisíc korun hrubého,“ upozornil.

Většina nákupních center zůstane na státní svátek 28. října sice otevřená, zákazníci ale budou moci nakoupit jen v menších obchodech.Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12 hodin.

BRAND24

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

V Česku se nachází zhruba 90 obchodních center, jejichž obrat se pohybuje kolem 115 miliard za rok. Po započtení super a hypermarketů dosahuje obrat 500 miliard korun ročně. Tuzemská obchodní centra navštíví za rok přes 300 milionů zákazníků.

Dále čtěte:

Desítka obchodníků kontroluje přes polovinu světového obchodu s komoditami

Obchodní centra: po růstu půst


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).