Menu Zavřít

Kvůli Unipetrolu volám na pomoc Senát

13. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Policie je absolutně závislá na politických rozhodnutích ČSSD. Jako předseda poslaneckého klubu ODS požádám Senát ČR o pomoc při řešení korupce v Česku, a to zřízením výboru či podvýboru pro korupci.

Policie je absolutně závislá na politických rozhodnutích ČSSD.

Jako předseda poslaneckého klubu ODS požádám Senát ČR o pomoc při řešení korupce v Česku, a to zřízením výboru či podvýboru pro korupci. Protože vládnoucí strana ČSSD, za pomoci komunistů a některých poslanců US-DEU, se snaží zamést jeden z největších privatizačních skandálů - Unipetrol - pod koberec, rozhodl jsem se do doby zřízení senátního podvýboru pokračovat ve vyšetřování i bez oficiálního statutu Poslanecké sněmovny, společně s kolegou Martinem Římanem.

Vyšetřovací komise měla vyslechnout ještě devět svědků, prostudovat materiály Komise pro cenné papíry (KCP) a hlavně prostudovat závěry vyšetřovací komise v Polsku. Nevyslechnutí svědci budou vyzváni k objasnění a je jen na jejich svědomí, zda pozvání přijmou, či nikoli. Volič si obrázek udělá sám. Výpověď bude notářsky ověřena a zveřejněna.

Korupce jako taková velmi ohrožuje základy naší demokracie, podrývá hospodářský růst, znechucuje občany od politiky a vede k apatii voličů. ODS byla často napadána za excesy z let devadesátých a právě proto ví, jak ztráta sebereflexe poškozuje politické strany a politiku obecně.

V kauze Unipetrol je stále mnoho otázek nevyjasněno, a proto se pokusíme dotáhnout tyto věci do konce. Jde především o vyřazení uchazečů v prvním kole privatizace a o kauzu Doležel a „pět na stole v českých“, cestu Doležela do Polska a cenu za povinný odkup akcií drobných akcionářů, který tak spěšně schválila KCP. Ministři vlády České republiky, která rozhodla o privatizaci, vypovídají před komisí jako mafiánský gang ze Sicílie. Nic neviděli, nic neslyšeli a na nic si nepamatují. To je obrovská ostuda.

Vůbec dosud nebyla řešena kauza Krejčíř, máme tady dvě vraždy a nikdo neví, zda to s Unipetrolem náhodou nesouvisí.

Je nám líto, že budeme suplovat Policii ČR a bohužel i státní zastupitelství, ale jinak to nejde. Policie je po šesti letech vlády Stanislava Grosse absolutně závislá na politických rozhodnutích ČSSD. Státní zástupce Dolejš má na starosti jak kauzu Krejčíř, tak i Unipetrol. Opravdu zvláštní. Paní nejvyšší státní zástupkyně Vesecká by měla svěřit dohled opravdu někomu jinému. Samozřejmě, že v březnu pojedeme do Polska, kde máme přislíbenu spolupráci polských vyšetřovacích orgánů.

Chápeme, že můžeme být napadáni z předvolebního štvaní a hledání hole na psa za každou cenu. Možná budeme napadáni i z nelegitimity. Jednou Poslanecká sněmovna odsouhlasila závěrečnou zprávu komise, tak co, že? V rámci objektivity budeme zveřejňovat vše na internetu a počítáme s tím, že podobně jako Komise pro nucenou zprávu VZP, tak i my do konce dubna ukončíme šetření a představíme závěrečnou zprávu.

CONTENT24

Kdyby ČSSD spolupracovala s ODS na objasnění všech pochybností, jistě by to přispělo k vyšší politické kultuře v České republice.

VLASTIMIL TLUSTÝ, autor je předseda poslaneckého klubu ODS

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).