Menu Zavřít

Kvůli daňovým únikům z výher hrozí pokuty

2. 7. 2009
Autor: Euro.cz

I výhry v pokeru je třeba zdanit. V současných pravidlech je ale zmatek a nový zákon se teprve chystá. Hráči tak zatím tápou a hrozí jim postih za daňové úniky. Zároveň kvůli rozdílnému způsobu zdanění roste napětí mezi kasiny a pokerovými kluby.

Autor: Jakub Stadler

Radost z výhry může pokerovému hráči zhořknout kvůli daním. Stát chce z výhry svůj díl, ale ten se – i kvůli současnému ne zcela přesnému loterijnímu zákonu – odvádí

Pokud hráč vyhraje na turnaji pořádaném pokerovým klubem, musí si totiž zdanění ošetřit sám. „Měl by si hlídat, jaká je celková výše jeho výher v těchto turnajích. Je totiž nutné řídit se zákonem o dani z příjmů a po překročení určité částky v ročním součtu výhry přiznat a zdanit,“ vysvětluje Martin Fraško z Asociace pokerových klubů. To ale prý většina lidí neudělá. „Hráči na tuto skutečnost nebývají upozorněni,“ říká Luděk Kozelský z Casina Kartáč.

Kasina dala podnět berňáku

Důsledek je podle provozovatelů kasin ten, že hráči své výhry prostě nedaní. Ať už z nevědomosti, nebo v kalkulu, že berní úředníci po pokerových výdělcích pátrat nebudou. „Finanční úřady se však již začínají zabývat podněty legálních provozovatelů loterií. A tak se s největší pravděpodobností stane, že daňové úniky dopátrají zpětně v příslušných lhůtách a řada hráčů-sportovců může mít problémy i trestněprávního charakteru, pokud jejich výhry byly vysoké a daň z příjmů vůbec neodvedli nebo zkrátili,“ míní Luděk Kozelský.

Tiší milionáři na internetu

BRAND24

Zdaleka největší šanci pro daňové úniky ale evidentně skýtá hraní po síti. „Přiznejme si otevřeně, tady je to nový prostor, zcela mimo naši kontrolu. Ale to není jen problém České republiky,“ říká Martin Fraško. Hráči se totiž na webových portálech přihlašují velmi diskrétně, vystupují pod přezdívkou, navícon-line herny jsou provozovány obvykle ze zahraničí. V nepřehledné anonymitě internetu se tak snadno ztratí i stotisícové výnosy.

Nejasností kolem zdanění pokerových výher si je stát vědom a hodlá je řešit společně s dalšími spornými body u hazardních her. Bude to ale ještě chvíli trvat. „Ministerstvo financí, vědomo si nedostatků v současném »herním« zákoně, připravilo a předložilo vládě věcný záměr zcela nového zákona, který by měl současnou normu nahradit. Do doby projednání na vládě však nebudeme tento věcný záměr blíže specifikovat,“ konstatuje Radek Ležatka z oddělení komunikace ministerstva financí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).