Menu Zavřít

Kvalitní zastínění bytových prostor se vyplatí

23. 6. 2003
Autor: Euro.cz

S nadcházejícím létem a horkými dny se stává čím dál tím aktuálnější nutností zastínění oken před pronikajícími slunečními paprsky. Právě to je nejjednodušším způsobem, jak vytvořit v místnosti příjemnější klima.

Popularita solárních fólií narůstá i díky snadné instalaci

S nadcházejícím létem a horkými dny se stává čím dál tím aktuálnější nutností zastínění oken před pronikajícími slunečními paprsky. Právě to je nejjednodušším způsobem, jak vytvořit v místnosti příjemnější klima.

Účinnější je sice klimatizace, ale ta většinou vyžaduje různé stavební úpravy a náklady na její pořízení jsou obecně vyšší. Zatímco v minulých letech byly hitem především meziokenní žaluzie, dnes se módou stávají interiérové rolety nebo předokenní žaluzie. Stále se také používají závěsy. Nejrozšířenějším způsobem zakrytí oken jsou záclony a závěsy. Ty kromě své prvotní funkce také esteticky doplňují celkový vzhled místnosti a podle barvy, vzoru i způsobu zavěšení mu „dokreslují“ jeho podobu. Vzhledem k tomu, že záclony velkou část slunečních paprsků propouštějí do místnosti, bývají doplňovány roletami či žaluziemi.

Stará dobrá roleta

Předností interiérových rolet je to, že se hodí ke všem typům oken a nemusejí se do nich zabudovávat. Oblibu si získaly kvůli své skladnosti - po srolování zaberou minimální prostor. Rolety se vyrábějí z klasických textilií s nejrůznějšími dezény a v široké škále barevných odstínů. Ještě lépe než vnitřní rolety však před sluncem ochrání předokenní rolety, které brání dopadu slunečních paprsků na sklo, čímž nedochází k přehřívání oken. Jejich výhodou je i to, že nijak neomezují možnosti větrání místnosti. Tyto rolety se mohou ovládat buď mechanicky, nebo automaticky. Automaticky lze rolety nastavit na jakýkoliv režim, řídící se například východem a západem slunce. Rolety mohou posloužit jako bezpečnostní faktor. V době nepřítomnosti obyvatelů domu, či bytu je možné nařídit je na pravidelné stahování a vytahování, což navozuje dojem, že v bytě stále někdo přebývá.

Žaluzie stále nejpopulárnější

Ač v poslední době zaznamenávají výrobci klasických meziokenních žaluzií pokles zájmu o ně, stále jde o nejrozšířenější způsob zastínění oken. Podle způsobu uchycení lamel je dělíme na vertikální a horizontální. První z nich se nejčastěji uplatňuje v kancelářských prostorách a veřejných interiérech, horizontální se většinou uplatňují v domácnostech. V ertikální žaluzie mohou suplovat závěs či některé dělicí prvky. Zpravidla se vyrábí z textilu, mají antistatickou úpravu a poměrně dobře zvukově izolují. Horizontální žaluzie se většinou dělají textilní nebo kovové, jen zřídka dřevěné. Žaluzie se obvykle vyrábějí přímo na míru. Existují v nejrůznějších odstínech či barevně lakované, tak aby vizuálně sjednotily interiér. Hodí se zejména tam, kde by hliníkové či textilní žaluzie působily nevhodně, tedy především do interiérů, kde je použito hodně dřeva. Další, tentokrát venkovní zábranou proti slunci jsou výsuvné markýzy. Používají se především na terasách či nad sezením v blízkosti domu. K jejich výrobě se používají textilie, které kromě standardních vlastností musí být opatřeny vodě odolnou a protiplísňovou úpravou. Plní tedy zároveň funkci slunečníku i deštníku. Markýzy se vyrábějí na rozměr dodaný zákazníkem, ovládají se stejně jako rolety. Posledním tradičním venkovním zastíněním jsou klasické dřevěné okenice, které navíc v zimním období fungují jako tepelná izolace. Současná doba těmto okenním doplňkům přeje, k dostání jsou v bohaté škále odstínů.

BRAND24

Hit: solární fólie

Moderním řešením problémů s pronikáním slunečních paprsků do místnosti jsou solární fólie, které současně působí i jako tepelný izolátor. Podle některých výrobců tyto fólie sníží průnik tepla do místnosti až o 82 % a průnik záření dokonce o 95 %. Solární fólie se jednoduše nalepí na okno a její výhodou je i to, že vytváří zvenku zrcadlový efekt a brání tak pohledům do místnosti například z ulice. Naopak zevnitř fólie výhledu nebrání vůbec. Solární fólie se vyrábějí v různých kombinacích, některé jsou například i účinné proti průniku střel. Nejvíce se zatím osvědčily ty, které se na okna lepí z venkovní strany.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).