Menu Zavřít

Kvalitní jídlo i v práci. Startuje Firma na talíři

10. 2. 2016
Autor: Matt_Weibo, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

V Česku začal fungovat projekt, jehož cílem je prosadit myšlenku zdravého životního stylu v práci. Nápad klade důraz na kvalitu stravování přímo ve firmách – ať již jde o jídla, která si připravují zaměstnanci z nakoupených surovin nebo například o drobné občerstvení, které zajišťují zaměstnavatelé.

„Firma a její management mají významný vliv na to, jaké podmínky ke stravování svým zaměstnancům vytváří přímo na pracovišti, tedy na místě, kde lidé tráví osm a více hodin denně. Snažíme se ukázat, že kvalitní jídlo patří do práce a že zlepšuje náladu a vztahy mezi lidmi. Kvalitní a vyvážená strava také zvyšuje pracovní výkon zaměstnanců a snižuje jejich nemocnost. Proto věříme, že projekt bude pro firmy zajímavý,“ říká Pavel Kusý, marketingový ředitel společnosti Edenred, která za Firma na talíři stojí.

Hlavní součástí Firmy na talíři je série workshopů, při kterých výživoví poradci a experti ze společnosti Wellnessia vysvětlí zaměstnancům, jak potraviny ovlivňují jejich zdraví či pracovní výkon a které suroviny mají pozitivní vliv na konkrétní pracovní činnosti a dovednosti.

„Lidé si pak sami vyzkoušejí jaké to je, vyměnit například kávu a sušenky za čerstvé ovoce a zeleninu na poradách,“ konstatuje Monika Divišová z Wellnessie.

Češi jsou podle statistik v čele evropksého žebříčku v počtu lidí, kteří se léčí s následky obezity. „V zaměstnání trávíme většinu času. Pokud zde prosadíme zásady zdravého životního stylu, pak to pomůže nejen zdraví a pohodě zaměstnanců, ale pozitivní dopad se projeví na výsledcích celých firem i společnosti,“ doplňuje Pavel Kusý.

Netradiční boxy pro personalisty

Zahájení projektu je velmi netradiční – více než 500 personálních ředitelů z tuzemských firem v těchto dnech obdrží speciální balíček, který bude obsahovat zdravé potraviny spolu s hláškami jako: „Banán zlepšuje řešení konfliktů.“ „Mrkev podporuje prezentační dovednosti“. K tomu je připojen odkaz na webové stránky www.firmanataliri.cz, kde mohou svoji firmu do projektu přihlásit.

BRAND24

Firma, jejíž zástupce správně odpoví jako první několik otázek týkajících se povědomí o zdravém stravování během pracovního dne, získá služby v hodnotě 180 000 Kč pro své zaměstnance. Edenred, který je největším světovým poskytovatelem předplacených služeb a vydavatelem stravenek a stravenkové karty Ticket Restaurant® Card, bude finančně podporovat projekty i v dalších firmách v rámci svých celospolečensky odpovědných aktivit.

Firmám a jejich zaměstnancům, kteří projekt absolvují a rozhodnou se, že v něm chtějí dále pokračovat, pak Wellnessia nabízí například zpracování mapy restaurací a jídelen v okolí s doporučením na vyvážený oběd, individuální konzultace a plány pro jednotlivé zaměstnance, návrhy na vybavení kuchyňky a seznamy doporučených potravin nebo třeba návrh na zajímavý „shop“ přímo v prostorách firmy s doporučením potravin, které vhodně doplní energii během pracovního dne.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).