Kvalita od Mosely

13. srpna 2007, 19:31 - Milan Ballík
13. srpna 2007, 19:31

Grans-Fassian Leiwener Laurentiuslay Riesling 2005 - Spätlese trocken ”S”

V časech, kdy naši vinaři své poklady víceméně tajili, se německá vína těšila poměrně široké oblibě. Ač sladká až přeslazená, měla v porovnání s tehdejšími našimi směskami opravdu hroznovitý charakter. Jakmile se však začala prosazovat kvalitní domácí produkce, téměř všechna německá vína jsme šmahem odvrhli s tím, že jejich kvalita za tou naší „novou“ notně kulhá. Exotické názvy a modré lahve či jiné levné efekty nestačily zakrýt spornou jakost části německé produkce. Německá vína ovšem žila dál svůj život. Po novele vinařského zákona - nepříliš povedené - se pustili do honby za dobrým jménem svých vín samotní vinaři. Osvědčené odrůdy pěstované současnými metodami, účinné sepětí toho nejosvědčenějšího z historie s novými metodami sklepního hospodářství a sázka na jedinečný charakter vín především z oblasti Mosely, to byly hlavní zbraně. Však také nosná odrůda země - ryzlink - po léta citlivě zpracovávaná a dávající vždy jedinečná vína, byla prvním nositelem znovuvzkříšené slávy německých vinařů. Nebo lépe jejím důraznějším šiřitelem. Ona totiž německá vína přes jistý ústup z vrcholových pozic své jméno nikdy neztratila. Bylo jen pošramocené a v Česku degradované hromadnou produkcí vín méně hodnotných. O návrat velkých německých etiket z oblasti Mosel-Saar-Ruwer do Česka se originálním způsobem snaží společnost OHMS. Místo dlouhého přesvědčování pořádá degustace, při nichž spojuje svá vína s dokonale „padnoucími“ pokrmy. Tak tomu bylo také v případě vzorového menu v restauraci La Dégustation. Grans-Fassian Leiwener Laurentiuslay Riesling 2005 - Spätlese trocken ”S” je víno světlé zlatavé barvy a brilantní čirosti, skrze které pronikají zářivé pablesky slunečního světla. Nosu předkládá důraznou kytku, v níž se vzpínají vedle sebe jednak odéry světlých peckovin, jednak důrazné minerální valéry. Tělnatá chuť je od počátku vedena svěžím partem kyselinek, vzápětí však přetlačeným ovocitou skladbou, v níž se vedle meruněk a broskvových vstupů po krátké chvíli objeví i exotické nádechy citrusů. Ovšem stejně důrazně si o slovo řeknou i syté minerální stopy, které podepřou a zvýrazní celý projev, srovnají se na jednu rovinu s ovocem a ke konečnému odeznění kráčejí společně v příjemně živém, bohatém dokonale harmonickém šiku.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče