Menu Zavřít

Kvalita času stráveného s dětmi je nejdůležitější

9. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Jsem šťastná. A když jsem se svými dětmi, jsem s nimi ráda Jitka Etman žije s manželem Holanďanem ve Velké Británii. Oba jsou manažery v mezinárodní firmě. Mají dvě děti - 2,5 letou holčičku a 16měsíčního chlapečka. Ti jsou v péči chůvy od svých šesti měsíců. Chůva s dětmi tráví všední dny od 8 ráno do 7 večer.

Jsem šťastná. A když jsem se svými dětmi, jsem s nimi ráda

Jitka Etman žije s manželem Holanďanem ve Velké Británii. Oba jsou manažery v mezinárodní firmě. Mají dvě děti - 2,5 letou holčičku a 16měsíčního chlapečka. Ti jsou v péči chůvy od svých šesti měsíců. Chůva s dětmi tráví všední dny od 8 ráno do 7 večer.

Nepociťujete, že by se od vás děti „odvracely“? Nestává se vám, že si vaše děti jdou postěžovat chůvě a ne vám, přestože jste doma?

V žádném případě. Protože já i můj manžel nepracujeme doma, s chůvou se u dětí nepřekrýváme. Odcházíme hned, když přijde a večer zase chůva odchází po našem příchodu domů. To je, myslím, jedním z důvodů, proč to tak dobře funguje. Moje kolegyně má chůvu, která s nimi bydlí, a zmínila se o pár případech, kdy děti preferovaly společnost chůvy i večer nebo o víkendu, kdy byli doma rodiče.

Proč jste zvolili hlídání vašich dětí chůvou?

Rodina je to nejcennější, co máme. Můj manžel i já přesto cítíme silnou potřebu seberealizace a práce v kolektivu. Starání se o děti a jejich výchova je práce krásná, nicméně velmi náročná a vlastně bez jakékoliv přestávky - obzvláště když jsou děti dvě. Myslím, že pro celou rodinu (pro vztah s manželem i v očích malých a později odrostlejších dětí) je důležité, aby matka zůstala sama sebou, šťastná a vitální. Po několika měsících mateřské dovolené (obzvláště v cizině, kde nemohou zaskočit prarodiče na občasnou výpomoc) jsem začínala pomalu `přicházet o zdravý rozum´. Na výchově mých dětí mi velmi zaleží a snažím se jim najít optimální prostředí. Po několika pohovorech s kandidátkami na pozici chůvy jsme se s manželem nezdráhali přiznat, že chůvy v Anglii jsou mnohem lépe `kvalifikované´ než my oba dohromady. Tříletým odborným studiem (první pomocí počínaje, výživou a psychosomatickým vývojem dětí konče) jsme ani jeden neprošli a zkušenosti s výchovou 3-5 dětí také za sebou nemáme. Rovnež nám schází každodenní a neúnavné nadšení (ne-li vášeň) si s dětmi od rána do večera hrát a vodit je do kolektivu jiných dětí. Snad i proto, že když je matka s dětmi sama doma, má vedle dětí na starost i domácnost, kdežto chůva je profesionálka a specialistka na děti. Takže stačí vybrat si tu, která si s dětmi od prvního okamžiku porozumí a zamiluje se do nich.

Jaké máte s manželem koníčky?

Na koníčky nám od narození našich dětí prakticky nezbývá čas. Když jsme doma, snažíme se veškerý čas věnovat jim. Co se nám ale velmi osvědčilo, opět v zájmu zachování zdravého rozumu, je dvakrát do roka odjet na týdenní dovolenou bez dětí.

Jak vypadá normální den ve vaší rodině?

Vstáváme okolo sedmé, děti se budí zhruba v půl osmé. V osm přijde chůva, my odjíždíme do práce. Chůva odvádí dceru do školky, kde zůstává do půl jedné. Se synem má dopoledne různorodý program. Odpoledne tráví obě děti spolu nebo jdou s chůvou za jinými dětmi nebo na zájmové kroužky. Nejsme s chůvou ani s dětmi přes den v kontaktu, pouze ve výjimečných situacích. S manželem se vracíme domů v sedm večer, chůva odjede domů. Děti vykoupeme a intenzivně si s nimi hrajeme asi do půl deváté, kdy jdou spát. Poté povečeříme. Na vaření mi nezbývá čas ani energie, naštěstí nabídka a kvalita hotových jídel ve Velké Británii je fantastická.

Nesetkáváte se s odsudkem okolí, že nejste na „řádné mateřské dovolené“?

Ve Velké Británii je to běžné. Naopak, většina rodin si nemůže dovolit žít pouze z jednoho příjmu. Na mateřské dovolené jsou často ženy z velmi majetných rodin. Pro ty, co si nemohou dovolit chůvu, jsou k dispozici zařízení podobná českým jeslím a celodenním školkám. Za ty se musí také platit, relativně mnohem více než v Česku. Co se mých českých přátel týče, jsou většinou ze „stejného těsta“ jako já, takže mě neodsuzují.

Určujete striktně, jak má chůva děti vychovávat, když nejste doma, nebo to necháváte víceméně na ní? Jaký k ní mají děti vztah?

Pečlivě jsme vybrali chůvu, která je povahou a přístupem k výchově velmi blízko nám. Na začátku jsme se dohodli na několika základních pravidlech. Například, že nebude děti bít, ale v nejhorším je postaví na chvíli za dveře. Dále jsme hovořili o konzumaci sladkostí, o každodenní procházce na čerstvém vzduchu. Zbytek necháváme na chůvě. Děti ji ráno nadšeně běží uvítat, večer běží nadšeně uvítat nás.

V čem vidíte pozitiva hlídání?

Jsem šťastná a když jsem s dětmi, jsem s nimi ráda. Naše děti jsou přes den v péči kvalifikované, zkušené a obětavé osoby, a tak se rychleji a lépe vyvíjejí. Jsou neustále v přítomnosti lidí, kteří je mají rádi a mají na ně čas a energii.

BRAND24

V čem naopak negativa?

Nám, rodičům, uniknou některé kouzelné okamžiky, některá „Poprvé“. I finančně je dobrá chůva ve Velké Británii drahá - padnou na ni dvě třetiny mého platu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).