Menu Zavřít

Kurzy akcií stoupají

19. 1. 2004
Autor: Euro.cz

STEJNĚ JAKO NA ZAČÁTKU KAŽDÉHO ROKU I LETOS DOCHÁZÍ NA SVĚTOVÝCH AKCIOVÝCH BURZÁCH K TRADIČNÍMU JEVU - VŠEOBECNÉMU VZESTUPU KURZŮ. ZÁROVEŇ ALE OBCHODNÍCI DOUFAJÍ, ŽE TENTOKRÁT BUDE UVEDENÝ TREND PATRNÝ PO CELÝCH NÁSLEDUJÍCÍCH DVANÁCT MĚSÍCŮ.

CONTENT24

STEJNĚ JAKO NA ZAČÁTKU KAŽDÉHO ROKU I LETOS DOCHÁZÍ NA SVĚTOVÝCH AKCIOVÝCH BURZÁCH K TRADIČNÍMU JEVU - VŠEOBECNÉMU VZESTUPU KURZŮ. ZÁROVEŇ ALE OBCHODNÍCI DOUFAJÍ, ŽE TENTOKRÁT BUDE UVEDENÝ TREND PATRNÝ PO CELÝCH NÁSLEDUJÍCÍCH DVANÁCT MĚSÍCŮ.

Zatímco ke konci roku se upravují portfolia a spíše se prodává, na počátku roku dochází zpravidla k tzv. „lednovému efektu“ - kurzy akcií rostou, neboť velcí institucionální investoři se vracejí na trh a nakupují. Nejinak je tomu i letos a velmi úspěšný start pomohl světovým indexům dostat se na 23měsíční maxima. Uplynulo sice jen několik dní z nového roku, ale většina investorské veřejnosti je přesvědčena, že i letošek naváže na velmi úspěšný rok 2003, který konečně přinesl obrat v několikaletém propadu a během něhož většina světových trhů akcií zaznamenala nárůsty cen čítající desítky procent. Jen těžko se sice dá očekávat podobný růst i letos, ale investoři jsou zjevně optimističtí, v čemž je podporují dosud známé a ve svém celku pozitivní makroekonomické údaje i hospodářské výsledky podnikové sféry. Právě začínající výsledková sezona (tj. doba, kdy společnosti zveřejňují své hospodářské výsledky) v USA je hlavním hnacím motivem světových akciových trhů. Očekává se úctyhodný růst zisku o více než 22 % oproti stejnému období minulého roku. Některé firmy už přišly se zvýšenými odhady zisků či tržeb, jako např. výrobce mobilních telefonů Nokia. Tváří v tvář těmto dobrým zprávám obchodování neovlivnila ani poměrně negativní zpráva z trhu práce, podle které americká ekonomika dokázala v prosinci vytvořit pouze jeden tisíc nových pracovních míst namísto očekávaných 150 tisíc. Také evropské akciové trhy těží z globálního hospodářského růstu, když se v minulém roce definitivně vymanily z nebezpečí recese, v jejíž blízkosti se pohybovaly více než rok. Start evropských burz v novém roce je ovšem brzděn výrazným posilováním eura proti americkému dolaru, jehož kurz se vyšplhal na rekordních 1,2880 dolaru za euro. Zvláště tradiční vývozci do dolarových oblastí se mohou během tohoto roku výrazně potýkat s nepříznivým měnovým vývojem. Zatímco v minulém roce odhady ekonomů spíše očekávaly návrat k paritě (1 USD/1 EUR), nyní je situace zcela odlišná. Většina prognóz se pohybuje v pásmu 1,20-1,30 USD/EUR, ale nejsou ojedinělé ani odhady podle kterých se letos za euro bude platit 1,40 dolaru. Burzy se ještě ani pořádně nerozběhly a už je na světě nový „účetní“ skandál. Vedení švýcarské poradenské firmy Adecco odložilo zveřejnění hospodářských výsledků kvůli nesrovnalostem v účetnictví. Její akcie na to reagovaly propadem o více než 12 %.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).