Menu Zavřít

Kupte si turbínu a nechte se vyšetřit

8. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Majitel Škody Holding ovládl největší polikliniku v Česku

Nadnárodní skupina Appian Group začala podnikat ve zdravotnictví. Krom turbín, tramvají a dalších strojírenských produktů firmu nově zajímá i péče o pacienty. Appian získal prostřednictvím firmy Prague Real Estates stoprocentní podíl v holdingové společnosti Medicon. Ta zastřešuje desítku firem podnikajících ve zdravotnictví se zhruba sedmi sty zaměstnanců. Mediconu kromě jiného patří největší poliklinika v České republice v blízkosti stanice metra Budějovická v Praze 4, Diagnostické a terapeutické centrum Praha (DTC), Léčebna dlouhodobě nemocných v Humpolci a několik lékáren. Manažerem transakce je firma Newton Management. Hodnota obchodu, který již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nebyla zveřejněna. „Nesmíme ji ani naznačovat,“ konstatoval Marek Čmejla z Appian Group. Zdroje týdeníku EURO hodnotu transakce odhadly na stovky milionů korun. Appian financuje nákup částečně z vlastních zdrojů a částečně prostřednictvím úvěrů.
Appian již ovládá největší českou strojírenskou skupinu, plzeňskou Škodu Holding, před několika měsíci koupil i sázkovou kancelář Chance. Do roku 2005 vlastnila skupina i těžařskou firmu Mostecká uhelná.

Přední je zdravotnictví.

Majetkem Mediconu jsou i lukrativní pozemky v Praze 4. „Stěžejní pro nás je ale zdravotnická část, kterou chceme v budoucnu rozvíjet a zdokonalovat. Jak naložíme s pozemky, ještě nevíme, teprve o tom přemýšlíme,“ prohlásil Čmejla. Největší změny zřejmě čekají Polikliniku Budějovická. Zdravotnické zařízení, které ošetří zhruba 200 tisíc pacientů ročně, je v současné době přeplněné, část zařízení dosluhuje. Ošetřeníchtiví pacienti musejí mnohdy strávit hodiny v čekárnách ordinací. „Jen dostat se do výtahu někdy připomíná boj o život, při kterém musíte překonat kordony důchodců,“ tvrdí jedna z pacientek polikliniky. To vše se má v následujících měsících čí spíše letech změnit. „Rádi bychom polikliniku dotvořili. Dle studií je možné přistavět další patro a dodělat garáže. Chceme změnit chování lékařů a dalšího zdravotnického personálu, zlepšit komunikaci s pacienty a zefektivnit poskytované služby,“ vysvětluje Čmejla. Appian chce zachovat služby polikliniky i dalších zařízení dostupné co nejširší veřejnosti a ještě je dále rozšířit. „Navíc počítáme i se specializací, a to v oblasti onkologické diagnostiky a preventivní péče, především ve spolupráci DTC, které je špičkovým pracovištěm v oblasti prevence a léčby rakoviny prsu,“ upřesnil Čmejla.

CONTENT24

Lepší péče za příplatek.

Proč se Appian rozhodl do zdravotnictví vůbec investovat? Firma tvrdí, že tento sektor považuje za velmi dobrý byznys, i když výdělky prý nebudou tak vysoké jako v jiných lukrativnějších sektorech, třeba energetice. „A když vyděláváte přespříliš, stát vás klepne přes prsty,“ žertuje Čmejla. Stále více lidí, především mladých, věnuje větší péči svému zdraví a začíná vnímat zdravotnictví jako kteroukoliv jinou službu. Jsou ochotni si za lepší zdravotní péči připlatit a očekávají pochopitelně lepší služby. A s tím právě v dalších plánech počítá Appian. „Když nám to legislativa dovolí, minimálně devadesát procent úkonů v našich zdravotnických zařízení bude hrazeno prostřednictvím zdravotních pojišťoven, zbytek lidmi, kteří chtějí pro své zdraví udělat něco navíc,“ dodává Čmejla. Appian navíc hodlá změnit zaběhlou praxi, kdy si kvalitní čeští lékaři jezdí přivydělat do zahraničí, kde se několik dní starají o movitější klientelu. Mnohdy i z Česka. Někteří tuzemští podnikatelé se totiž za tučné sumy nechají ošetřit v zahraničí, neboť mají jistotu, že se se svými potížemi dostanou ke kvalitním lékařům. „Chceme tuto praxi změnit. Vytvořit těmto lékařům takové podmínky, aby nemuseli nikam jezdit,“ vysvětluje Čmejla. „A movití pacienti se budou moci léčit tady. Zajistíme jim kvalitní službu, za kterou si sice připlatí, ale nebudou se muset hnout z Česka,“ soudí. Appian předpokládá, že nákupem Mediconu jeho aktivity ve zdravotnictví teprve začínají. „Chceme pokračovat, seč nám legislativa dovolí,“ naznačil budoucí plány Čmejla. Firma chce získat další zdravotnická zařízení, vlastního dodavatele zdravotnických zařízení a zdravotní pojišťovnu.

Silná trojka.

Strategické rozhodnutí Appianu potvrzuje, že podnikání ve zdravotnictví láká stále více investorů. Není se čemu divit. Jen prostředky, které zdravotnictvím protečou prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění, dosahují ročně dvou set miliard korun. A objem těchto financí v následujících letech ještě vzroste. Zatím nejdále je v tomto oboru spolumajitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek. Firma Agel, v níž vlastní podíl, přibrala po privatizaci závodní nemocnice zmíněných oceláren postupně další zdravotnická zařízení, především v Moravskoslezském kraji. Nyní je největší soukromou zdravotní sítí ve střední a východní Evropě. Dalším významným hráčem v českém zdravotnictví je Řek Sotirios Zavalianis, majitel dosud druhého největšího řetězce soukromých zdravotnických zařízení v tuzemsku. Své impérium, převážně pod značkou Multiscan, buduje již osm let. Letos by mělo dosáhnout obratu ve výši 600 milionů korun. Na přední příčky se však po ovládnutí Mediconu zcela jistě začne tlačit i Appian Group. Podnikatele nicméně od vstupu do zdravotnictví zatím odrazují dva zásadní problémy. Nejistota, že se s každou změnou vlády změní i pravidla pro podnikání v oboru. Zákon o zdraví lidu platí již od roku 1966 a na nový se již několik let čeká. Druhým problémem je, že pacienti si zatím za lepší zdravotnické služby nemohou legálně připlatit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).