Menu Zavřít

Kuga a Mondeo s odpočtem daně

11. 8. 2008
Autor: Euro.cz

NOVINKY S N1Letošní léto je bohaté na novinky s podnikatelskou verzí N1. Po faceliftované Mazdě BT-50, Nissanům Murano a Qashqai přichází s montážní přepážkou i dva modely Fordu.

Český Ford oznámil příchod svého terénního vozu Kuga v nákladní verzi N1. Tuto verzi dostane také kombík Mondeo. U Kugy bude přestavba na podnikatelský vůz znamenat vestavění montážní přepážky za příplatek 19 990 korun, ale plátci DPH můžou počítat s úsporou 19 procent za odpočet daně. Vůz bude bez ní začínat na 692 160 korunách za model s přední poháněnou nápravou a 734 177 korunách za „čtyřkolku“. Auto je poháněno vznětovým dvoulitrem se vstřikováním typu Common Rail o výkonu 100 kilowattů.

Zájemci o novinku musí počítat ještě s jedním omezením – Ford Kuga N1 je homologován jen jako čtyřmístný pětidveřový vůz.

Ford tento měsíc dokončil i homologaci pětidveřového modelu Mondeo N1, jehož cena bude začínat částkou 524 093 koruny bez daně. Mondeo je homologováno jako pětimístné v kombinaci se všemi nabízenými motory.

BRAND24

Jaké novinky čekají podnikatele v následujících měsících? V září by se měly na trhu objevit další verze BMW řady 3, Cadillac BLS Wagon, Ford Mondeo ECOnetic, Kia Sportage a Magentis, Maserati GranTurismo S, Peugeot 308 SW a Peugeot 407. Renault uvede Twingo RS a nový Koleos, německý Volkswagen představí Scirocco. Říjen by měl ukázat Chevrolet Epica s šestistupňovým automatem, Mitsubishi Lancer Sportback a Lancer RalliArt Sportback a Sportsedan a Renaulty Laguna Coupé a vylepšený Mégane. Na listopad jsou ohlášeny BMW řady 7, Ford Fiesta, Saab 9-3X a Subaru Forester 2.0 Boxer Diesel.

Otázkou je, jak se bude oblast podnikatelských vozů vyvíjet příští rok. Stát totiž možná upraví výši odpočtu DPH u automobilů. Podle Svazu dovozců automobilů je od příštího roku dokonce možné, že homologace v kategorii N1 už nebude vyžadovat montážní přepážku a zatmavení oken. Ministerstvo financí ale chce dále bránit možnému zneužívání podnikatelských vozů k soukromým účelům. Úředníci už přemýšlejí, že by upravili výši odpočtu daně z přidané hodnoty. V řadě zemí je například možný jen částečný odpočet DPH, například v Německu čtyři sedminy, v Itálii jen čtyřicet procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).