Kuchyni mám za půl milionu

14. ledna 2008, 00:00 - Eva Marzini, Jaroslav Schejbal
14. ledna 2008, 00:00

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Závěr roku probíhá každoročně u havlíčkobrodského hospodského Karla Palána ve znamení firemních i rodinných večírků. Hodně času musel věnovat také do-vybavení kuchyně. Celková jeho investice do ní dosáhne zhruba půl milionu korun. Nezbyl mu tak čas na to, aby uzavřel loňský hospodářský rok a zjistil, jakého zisku či ztráty dosáhl. „Představu ale nějakou mám, určitě se konečně vrátíme k zisku,“ očekává Palán.

K avizovanému zdražení pokrmů z důvodu zvýšení snížené sazby DPH a dražších energií však Palán zatím nepřistoupil. Čeká na to, až jak budou zdražovat jeho dodavatelé. Výjimkou jsou jídla, kde je hlavní surovinou sýr, takže i oblíbený „smažák“. Jejich cenu zvedl podnikatel z Vysočiny o zhruba deset procent.

 

Připravit projekt nestihl

Prosinec byl pro něho také obdobím rekapitulace toho, co se mu během roku podařilo a co by naopak udělal jinak. Naprostá spokojenost panuje s již zmíněnou výměnou zařízení v kuchyni. Nejdražší záležitostí přitom byl nákup konvektomatu za 200 tisíc korun. „To je zařízení, které dokáže najednou vařit brambory, knedlíky a rýži. Jsou tam také automatické funkce, kdy si tento přístroj můžete nastavit tak, že vám upeče maso přes noc,“ vysvětluje Palán. Podařilo se mu také zkolaudovat další ubytovací místa. Původně však chtěl minulý rok rovněž připravit projekt ještě na další ubytování v prostorách nad sálem. To ale nakonec nestihl.

Praha mi vzala zaměstnance

Nepříjemný dárek pod stromeček dostal Palán od jednoho ze svých zaměstnanců, který mu dal výpověď. „V našem kraji, když si vypipláte nějakého šikovného učně, tak vám stejně časem odejde za lepším, třeba do Prahy,“ konstatuje havlíčkobrodský hostinský. Získání kvalitních zaměstnanců tak bylo důležitým tématem minulého roku.

V létě hostinský z Vysočiny bere obvykle na výpomoc brigádníky či učně. „Začíná to být nějaké špatné. Poslední dobou ti mladí nemají o práci v pohostinství moc zájem. Často se stává, že slíbí, že přijdou, a nedají ani vědět, že si to rozmysleli a prostě nepřijdou. Nelíbí se mi také, že první, na co se ptají, je, kolik si vydělají peněz,“ stěžuje si Karel Palán.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče