Kuchyni mám za půl milionu

14. ledna 2008, 00:00 - Eva Marzini, Jaroslav Schejbal
14. ledna 2008, 00:00

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Závěr roku probíhá každoročně u havlíčkobrodského hospodského Karla Palána ve znamení firemních i rodinných večírků. Hodně času musel věnovat také do-vybavení kuchyně. Celková jeho investice do ní dosáhne zhruba půl milionu korun. Nezbyl mu tak čas na to, aby uzavřel loňský hospodářský rok a zjistil, jakého zisku či ztráty dosáhl. „Představu ale nějakou mám, určitě se konečně vrátíme k zisku,“ očekává Palán.

K avizovanému zdražení pokrmů z důvodu zvýšení snížené sazby DPH a dražších energií však Palán zatím nepřistoupil. Čeká na to, až jak budou zdražovat jeho dodavatelé. Výjimkou jsou jídla, kde je hlavní surovinou sýr, takže i oblíbený „smažák“. Jejich cenu zvedl podnikatel z Vysočiny o zhruba deset procent.

 

Připravit projekt nestihl

Prosinec byl pro něho také obdobím rekapitulace toho, co se mu během roku podařilo a co by naopak udělal jinak. Naprostá spokojenost panuje s již zmíněnou výměnou zařízení v kuchyni. Nejdražší záležitostí přitom byl nákup konvektomatu za 200 tisíc korun. „To je zařízení, které dokáže najednou vařit brambory, knedlíky a rýži. Jsou tam také automatické funkce, kdy si tento přístroj můžete nastavit tak, že vám upeče maso přes noc,“ vysvětluje Palán. Podařilo se mu také zkolaudovat další ubytovací místa. Původně však chtěl minulý rok rovněž připravit projekt ještě na další ubytování v prostorách nad sálem. To ale nakonec nestihl.

Praha mi vzala zaměstnance

Nepříjemný dárek pod stromeček dostal Palán od jednoho ze svých zaměstnanců, který mu dal výpověď. „V našem kraji, když si vypipláte nějakého šikovného učně, tak vám stejně časem odejde za lepším, třeba do Prahy,“ konstatuje havlíčkobrodský hostinský. Získání kvalitních zaměstnanců tak bylo důležitým tématem minulého roku.

V létě hostinský z Vysočiny bere obvykle na výpomoc brigádníky či učně. „Začíná to být nějaké špatné. Poslední dobou ti mladí nemají o práci v pohostinství moc zájem. Často se stává, že slíbí, že přijdou, a nedají ani vědět, že si to rozmysleli a prostě nepřijdou. Nelíbí se mi také, že první, na co se ptají, je, kolik si vydělají peněz,“ stěžuje si Karel Palán.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Konec vesnických prodejen? Vyřeší jejich ztrátovost dotace?
"Bude to dobrý rok," banky a stavební spořitelny počítají výsledky v polovině roku 2017
Papíry jsme jim nevytiskli aneb o reálném založení chovné stanice
Připojištění na dovolenou? Nutnost, nebo zbytečnost?
Poroste rychleji USA nebo eurozóna? MMF upravil předpovědi
Auta
První autonomní Kamaz bude nasazen během fotbalového…
Po Francii chce prodej aut se spalovacím motorem zakázat také Velká Británie
Galerie na středu: Na tyto tříválce vám nestačí ani půl milionu
Německo chce neupraveným autům z aféry Dieselgate odebrat registraci
Patentové skici odhalují malý dvoumístný sporťák značky Honda
Technologie
Aukro chystá změny. Na konci měsíce začne migrace a služba bude desítky hodin nedostupná
AMD se díky kryptotěžařům a Ryzenu dostalo v druhém čtvrtletí do zisku – tedy skoro
Objevily se výsledky Radeonů RX Vega v 3DMarku. Start prodejů přesně za dva týdny?
Skype 5.4 pro Linux přidává podporu pro skupinové videohovory
Nvidia už má Tesly s čipy Volta, rozdala první karty výzkumníkům umělé inteligence
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít