Menu Zavřít

Kuchař na lochnesce

29. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Můžete tam jít příjemnou procházkou zalesněnou strání Mrázovky. Zdravě vám vytráví a na vrchu kopce vám restaurace přijde vhod

Jako součást hotelu U Blaženky je restaurace Le Lapin Bleu patrně určena především hostům této zpola vily, zpola malého zámečku. Ani „ulici“ se tu však nebrání, dokonce připravují nejrůznější meníčka, jež navíc co týden obměňují. „Modrý králík“ zkrátka na okraji rozlehlého lesoparku slibuje pomyšlení, tak proč to nezkusit?
Prostor restaurace vykazuje jisté střety, které se ponesou celým večerem. V lokále se vedle zajímavých artefaktů – na stropě, nad barem i v podobě zdobení na dveřích do kuchyně – objevují i prvky jakési sektorovosti. Dřevěné boxy s fádním čalouněným ostěním, barvou i vzorkem hospodsky vylíčené stěny a k tomu prazvláštní lustry připomínající mohutné větve dubů, které společně vyvolávají rozevlátý dojem. Jen aby se ono „vlnění“ patrné z atmosféry nepřeneslo i do kuchařových kreací…

Zbytečná drakyáda

Hned úvodní jakubky s hříbkovým rizotem a bylinkovým máslem bohužel naznačily, co se bude dít u téměř každého chodu. Prezentovaly totiž jízdu nahoru dolů, jak to bývalo na lochnesce, asi už vymizelé pouťové atrakci. Na talíři se skvělo s přehledem a citem upravené delikátní maso mušlí – tedy ne blátivé a zpola syrové ani napadrť přetažené, pevné až krupičkovité. Těmto častým vadám se kuchař mistrně vyhnul. O to více vynikl nevyvážený projev rizota. Pevná rýže (možná až příliš) sice lehce voněla po houbách, které byly v nepříliš vazké hmotě i ke spatření, ovšem v chuti se projevila ostrá až nakyslá stopa. Na celkovém dojmu z rizota se neblaze podepsal nadbytek bylinek v másle. Na vině mohlo být i víno, kdyby kuchař při přípravě použil nějaké opravdu špatné. Tomu se však nechce věřit. Příloha se každopádně nedala požít samotná, její výraz to nedovolil. Se soustem jakubky se dominance rizota sice utlumila, ovšem za cenu úplné ztráty delikátní nasládlosti i mořského dechu masa.
Bohužel nešlo o poslední kuchařovo klopýtnutí. Filet z candáta pod feferonkovo-mandlovou krustou s bramborovou kaší s rukolou nevynikal upřímně řečeno divukrásnou prezentací. Zlatavý „bobeček“ kaše s vmíchanými listy rukoly, podél něhož ležela dvě podélná filátka candáta oděná v netradiční šat. Hrubá krusta vyhlížela jako kůže nějakého barevného fosilního plaza – vyčnívaly z ní tu krémové, tu zase ohněm do černa ožehnuté vločky mandlí, občas se zableskla rudá zrcátka papriček.
Když je candát vnímavě přichystán, patří k úžasným sladkovodním pochoutkám. Tenhle nebyl. Přesněji, ryba sama ano. Ovšem ostré papričky, jež tak dobře podporují mnohé krmě, decentní výraz vodního dravce dokonale vygumovaly. Jako když po úpravě špatné čáry tužkou zbude na papíře vydřené místo. Zbývalo jediné, filátka nekompromisně „vysvléci“ z možná líbivého, ale chuti naprosto neslušícího hávu a rybu pojíst „nahou“. Při občasném „ťuknutí“ zbytku ohnivé papričky se to jakž takž dalo, zejména díky vydatné pomoci vzácně příjemného vína. Byl to základní německý kerner, který vedle změti všech pozdních a pozdějších sběrů, jimiž nás napájejí mnozí vinaři naši, chutnal skutečně báječně. Už jsem podobnou „drakyádu“ při přípravě candáta zažil, a to v onačejší restauraci, tohle však bylo něco! Nevím, co vede kuchaře k podobným piruetám, když si se základní surovinou poradí bez problémů. Škoda té práce, škoda té ryby…

Bez hokusů pokusů

Po dvou chodech jsem nebyl nasycen, navíc mi obava z další podobné zkušenosti vzala chuť experimentovat. Tím spíše jsem při vzpomínce na poznámku o zdejší zajímavé kuchyni české udělal chuťový kotrmelec. Po rybím entrée jsem si poručil ledvinky. Kdysi časté, dnes méně frekventované jídlo ze zlatého fondu tradiční české klasiky. A jaké že byly? Po všech stránkách povedené, prosté neblahého odéru ve vůni, měkké, s optimálně akcentovanou silnou šťávou. Kouzelně nechaly vzpomenout na časy, kdy droby bývaly chloubou jídelníčků i v podnicích nejvyšší ligy. Na tomhle hřišti prostě zahrál kuchař bezchybný zápas, jeho kreace na české téma byla jasným vítězem večera.
Uchlácholen ledvinkami jsem si dal říct, i pokud jde o dezert, třebaže jsem ho původně zamýšlel vypustit. Řez dortu s belgickou čokoládou s višněmi a šlehačkou nebyl takový, aby člověk nadšením vyskočil do stropu. Svůj úkol ale splnil. Čokoláda s vysokým procentem kakaa se spolu s těstem srovnala do nepříliš sladkého sousta, to bylo navíc podpořeno svíravě kyselými kompotovanými višněmi. Růžky jim trochu urazila jen homogenní, rovněž ne cukrem nastavená šlehačka. Výsledný dojem z dezertu byl proto příjemný a dortík působil vlastně digestivně.
Nemohu samozřejmě pominout práci tamního číšníka. Pravda, nebylo plno a měl na hosty relativně dost času. Do obsluhy přesto vnesl kouzlenou atmosféru v podobě starosvětské dokonalosti někdejších mistrů tohoto řemesla. Bez vtíravého kroužení kolem stolu byl na místě vždy, když bylo třeba. Navíc bez zbytečného lpění na pravidlech pracoval s jistotou a elegantně. Jeho projev byl přívětivou náplastí na úlety kuchařovy a ukázal další klady, jimiž Le Lapin Bleu disponuje.
Modrý králík má nasazeno na daleko lepší výkony, než jaké ukázala jeho kuchyně při první návštěvě. Zpracování surovin i krátký záběr do českých specialit naznačily možnosti podniku. Pouštět se do kdovíjakých hokusů pokusů, jejichž výsledkem je sporná originalita, nicméně není cestou, která by přinesla kýžený úspěch.

Plusy
+ přes jakousi rozháranost vcelku útěšlivý interiér
+ oblažující péče obsluhujícího
+ nápadité složení speciálního občasného menu
+ příjemné setkání s lehkým, k jídlu dobře padnoucím vínem

Minusy
- nemožné kombinace i úprava některých jídel
- vysoko postavené ceny, vzhledem k lokaci, zejména pak pod vlivem výstupů z kuchyně

Le Lapin Bleu / Hotel U Blaženky
U Blaženky 1, 150 00 Praha 5
tel.: +420 251 564 532, +420 251 563 529
e-mail: hotel@ublazenky.cz
http: www.ublazenky.cz
Otevírací doba restaurace Po–Ne 11.00–23.00
Kuchyně mezinárodní s vysokým podílem české
Země původu nabízených vín ČR, Francie, Itálie, Německo, Španělsko

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Jídelní lístek se však v restauraci Le Lapin Bleu týdně mění, takže údaje nemusejí být v čase vydání aktuální.

Výběr z jídelního lístku
Carpaccio z hovězí svíčkové s hoblinami parmazánu a olivovým olejem 155 Kč
Tomatová polévka s parmazánovými noky 69 Kč
Steak z amerického býka na velkém zeleninovém salátu s wasabi dresinkem a hoblinami parmazánu 295 Kč
Tradiční svíčková na smetaně s houskovými knedlíky a brusinkami 210 Kč
Pečená kachna s houskovými a bramborovými knedlíky, červené a bílé zelí 280 Kč
Dušené zadní jehněčí kolínko na červeném víně s batátovým pyré a glazírovanou mrkvičkou 325 Kč
Pečené králičí stehno po staročesku s listovým špenátem a bramborovým knedlíkem 210 Kč
Vídeňský řízek z telecí kýty s domácím bramborovým salátem 290 Kč
Telecí karbanátek s cibulovým čatní a bramborovou kaší 210 Kč
Steak z tuňáka žlutoploutvého na barevném pepři se smetanovou omáčkou a gratinovanými brambory 310 Kč
Pomalu dušené telecí líčko s grilovanými žampiony a bramborovou kaší 295 Kč
Grilované vepřové medailonky v pancetě se žampionovým soté a petrželovým knedlíčkem 220 Kč
Beefsteak z argentinské svíčkové se sušenými rajčaty a mozzarellou 359 Kč
Vykostěné mladé Galetti kuřátko připravené jako steak s bylinkovým máslem nebo do křupava smažené 210 Kč
Domácí lívance s borůvkami a šlehačkou 65 Kč

CONTENT24

Výběr z vinného lístku
Billecart-Salmon Brut Réserve 2500 Kč
Neuburg, pozdní sběr 2008, Vinařství Lahofer 350 Kč
Grüner Veltliner DAC Kellerberg 2008, Vinařství Gschweiger, Winviertel 420 Kč
Riesling spätlese „Alte Rebe“ 2007, vinařství Lorenz H. Kunz, Rheingau 685 Kč
Chardonnay High Patch 2004, Vinařství 1847, Barossa Valey, Austrálie 720 Kč
Pinot Noir barrique, výběr z hroznů 2007, Vinařství Salabka 595 Kč
Frankovka, výběr z hroznů 2008, Vinařství Vinidi, Slovensko 420 Kč
Tempranillo crianza 2006, Vinařství La Altanza, Rioja 469 Kč
Brunelo di Montaccino 2003, Vinařství Villa Silvia 2290 Kč
Apelation Savenieres 2002, Vinařství Nicolas Joly, Loire 2990 Kč
Chateau Du Cauzu Grand Cru 2005, Vinařství Chateau du Cauze, Saint Emilion 2150 Kč
Cabernet Sauvignon Selection 2008, Vinařství Corinto, Central Valey, Chile 720 Kč
Petit Verdot Home Block 2004, Vinařství 1847, Barossa Valey, Austrálie 1790 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).