Menu Zavřít

Kubinyi navrhl zrušit vlastní ministerstvo

17. 5. 2004
Autor: Euro.cz

MINISTROVY DOSAVADNÍ KROKY HODNOTÍ KRITICKY NEJENOM OPOZICE Přestřelka mezi novým ministrem zdravotnictví Josefem Kubinyim a ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinou Musílkovou nabrala na dalších obrátkách.

Jiřina Musílková

MINISTROVY DOSAVADNÍ KROKY HODNOTÍ KRITICKY NEJENOM OPOZICE

BRAND24

Přestřelka mezi novým ministrem zdravotnictví Josefem Kubinyim a ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinou Musílkovou nabrala na dalších obrátkách.

V obsáhlém vystoupení před poslanci reagovala ředitelka VZP na obvinění, která na její adresu vznesl nový ministr zdravotnictví. Ten dokonce žádá její odvolání z funkce. Zatímco pátek předminulý týden patřil právě ministrovi, v diskuzi minulou středu se snažila ředitelka VZP ministrovy výtky zpochybnit a uvést na pravou míru. „V ýstřel z Aurory nás vůbec nepřekvapil,“ řekla v této souvislosti Musílková. „V poslední době se totiž stalo zvykem, že se nový ministr hned po nástupu funkce pustí do zdravotních pojišťoven.“ Podle Kubinyiho je právě v nehospodárnosti Všeobecné zdravotní pojištovny zakopán pověstný pes našeho zdravotnictví. Musílková oproti tomu kontrovala tvrzením, že VZP má až o více než polovinu nižší náklady na svůj provoz. Problémy, které jsou způsobeny nedostatečnými finančními prostředky, jsou navíc podle ní umocněny především tím, že ministerstvo zdravotnictví se snaží přes zdravotní pojištění řešit i záležitosti, které by do vztahů týkajících se poskytování zdravotní péče a zdravotního pojištění spadat neměly. Jedná se například o opakované zvyšování platů lékařů ve státních zdravotnických zařízení. Zdrcující kritika neplnění základních legislativních funkcí ze strany ministerstva zdravotnictví, spolu s návrhem na usnesení, podle něhož se má ministr zdržet jakýchkoli kroků směrem k personálním změnám, vedla Kubinyiho k návrhu, aby se jeho ministerstvo vůbec zrušilo. Žádné usnesení nakonec Sněmovna nepřijala s tím, že reformu zdravotnictví, kterou měla již předložit Kubinnyiho předchůdkyně Marie Součková, má ministr předložit v září. Dosavadní kroky Kubinyiho v úřadě hodnotí kriticky nejenom opozice, ale i nezávislí experti. Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka Kubinyi nepředložil žádnou koncepci ani východiska z neutěšené situace v našem zdravotnictví, ale pouze zopakoval ideologická klišé sociální demokracie v této oblasti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).