Menu Zavřít

Kuba - zelená perla Karibiku

16. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Na světě existuje mnoho zemí, které jsou ovládány autoritativními režimy, ale jen málokterá z nich je turisty oblíbená tolik jako Kuba. Navštivte spolu s námi ostrov v Karibiku, jehož nejznámějším vývozním artiklem jsou tradiční doutníky a rum.

Foto: Jan Herzán

Pokud se rozhodnete cestovat na Kubě po vlastní ose, určitě vás překvapí, že to není zdaleka tak snadné, jak jste možná zvyklí z jiných zemí. Pronájem automobilu ve státních půjčovnách je totiž nesmyslně předražený a jakékoliv smlouvání o ceně zpravidla nepřichází v úvahu. My jsme cestovali zánovním minibusem a po cestě brali každého člověka, který na nás zamával. Na Kubě totiž platí, že pokud máte v autě volná místa, měli byste vždy zastavit a vzít stopaře. Zamezí se tím plýtvání benzínem a zároveň tak pomáháte bližním, což je vlastně principem socialistického soužití.

Hodí se vědět

Před cestou na Kubu nezapomeňte uzavřít cestovní zdravotní pojištění, bez kterého nebudete do země vůbec vpuštěni a budete nuceni si ho zřídit na letišti po příletu. Zdravotní péče poskytovaná na mezinárodních klinikách ve všech známých turistických oblastech funguje na dobré úrovni, ale za poměrně vysoké ceny. Veškerá ošetření se hradí na místě, a tak si nezapomeňte uschovat potvrzení o zaplacení, které předložíte vaší pojišťovně po příletu z dovolené. Při cestě na Kubu nejsou vyžadována žádná očkování, ale doporučuje se vakcinace proti žloutence typu A, B, tetanu a břišnímu tyfu.

Za pravěkými malbami

Naším prvním cílem byl národní park Valle de Viňales v provincii Pinar del Rio. Ten je známý svou rovinatou krajinou, která se pozvolna zvedá v zeleně porostlé vápencové horské masivy. Z Havany se tam dostanete za necelé dvě hodiny jízdy po dálnici. Národní park Viňales je opravdovým rájem pro milovníky nespoutané přírody. Zdejší vesnice si zachovaly původní koloniální architekturu a lidé pracující na svých políčkách stále obdělávají půdu tradičním způsobem. Asi největším zážitkem je velkoplošná nástěnná malba na vápencové skále Mural de la Prehistoria znázorňující pravěká zvířata a lovce. Po dvou osvěžujících piňakoládách jsme pokračovali v našem výletě a navštívili ještě jeskyni Cueva del Indio, která se od skály nachází asi 10 minut jízdy autem. Zde vás uchvátí zejména krápníková výzdoba.

Pomalu se blížil večer, tedy čas začít myslet na ubytování. My jsme našli útočiště u našich kubánských přátel v Havaně. Ubytovávání turistů má ovšem svá pravidla. Musíte mít turistické vízum a rodina, u které jste umístěni, odvádí část získaných peněz do státní pokladny. Havana je nicméně impozantní místo. Všude na vás dýchá historie. K nejznámějším památkám patří Capitolio, které zvenku připomíná americký Capitol ve Washingtonu. Uvnitř najdete galerii s replikou diamantu v podlaze pod kopulí, který představuje místo, odkud se měří všechny vzdálenosti na celém ostrově. Pozoruhodné je i Náměstí Revoluce s několika budovami s podobiznami známých revolucionářů. Kromě továrny na doutníky a rum stojí za vidění i mohutná socha Krista blízko pevnosti Castillo de los Tres Reyes del Morro.

Kuba

Kuba je jednou z posledních zemí světa ovládaných totalitním režimem. Pro svoji unikátnost, nádhernou přírodu a dlouhé, často opuštěné písečné pláže bývá právem nazývána perlou Karibiku. Turisté ocení celoročně stálou teplotu kolem 25°C a průzračné moře vhodné ke koupání a potápění. Úředním jazykem je tu španělština a oficiálním platidlem kubánské konvertibilní peso zvané cuc. Nikde jinde na světě neuvidíte tolik nádherných koloniálních staveb a starých, přitom stále pojízdných automobilových veteránů. Další zajímavé informace o Kubě naleznete na cestovatelském webu www.countrypic.cz

  • *Jak se sem dostanete Mezi Kubou a Českou republikou existuje přímé letecké spojení, letět sem můžete z kteréhokoliv velkého evropského letiště. Pokud se na Kubu vydáte na vlastní pěst, potom doporučuji vyřídit si ještě před odletem turistické cestovní vízum přes velvyslanectví Kubánské republiky v České republice. Kde se můžete ubytovat Pokud se rozhodnete cestovat sami a nechcete bydlet v žádném z turistických rezortů, měli byste s sebou vozit turistické vízum, bez kterého vás nikde neubytují. Místní režim si tím ponechává částečnou kontrolu nad „podnikáním“ svých obyvatel, kteří z peněz získaných ubytováváním cizinců musí odvádět nemalý poplatek. Příslušné orgány tím zároveň i monitorují pohyb turistů. My jsme se ještě prošli známou třídou Prado a po několikakilometrové nábřežní promenádě Malecon, odkud je to jen 160 kilometrů vzdušnou čarou k americkému Key West na Floridě. Den jsme zakončili ve známém baru Floridita, kam kdysi rád chodíval americký spisovatel Ernest Hemingway, který zde má hned vedle baru umístěnou sochu v životní velikosti. Věřte, že tady vám namixují opravdu ty nejlepší koktejly na celé Kubě. Směr Trinidad**

Druhý den jsme hned po snídani vyrazili směrem na jihovýchod do města Cienfuegos. Za sebou jsme nechali rozlehlé plantáže cu-

BRAND24

krové třtiny a nekonečné sady ovocných stromů obsypaných mangem a pomeranči. Na kraji města nás už zdáli vítal majestátně se tyčící památník světoznámého argentinského revolucionáře Che Guevary. Po krátké zastávce jsme pokračovali směrem do Trinidadu. Už po pár kilometrech se dramaticky změnil ráz krajiny. Najednou jsme už neprojížděli krajinou plnou zelených stromů a plantáží, nýbrž kopcovitým terénem, který místy připomínal polopoušť, kde ještě nedávno musely řádit požáry. Až později jsme zjistili, že lidé zapalují svá políčka po každé sklizni cukrové třtiny.

Po několika hodinách jízdy jsme konečně v dálce zahlédli starý kostel svatého Františka, který je hlavní dominantou Trinidadu. Město bylo již od počátku své dlouhé historie místem, kde se usazovali významní obchodníci své doby. Rychle bohatli a začali stavět krásná koloniální sídla. Díky těmto stavbám je Trinidad zapsán na seznam světového dědictví UNESCO, což zajišťuje místním obyvatelům stálý přísun turistů. Ti jsou hlavním zdrojem jejich příjmů. Všudypřítomní prodejci vám tu budou nabízet nejrůznější suvenýry a zajímavá umělecká díla a téměř jistě narazíte na pouliční prodavače proslulých kubánských doutníků. Ani my jsme neodolali a zakoupili několik kusů pečlivě poskládaných ve staré dřevěné krabici. Tenhle suvenýr k výletu na Kubu zkrátka patří.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).