Krémové polévky

13. dubna 2004, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ, styl@profit.cz
13. dubna 2004, 00:00

POLÉVKA, MNOHÝMI POVAŽOVÁNA ZA NEZBYTNOU SOUČÁST KAŽDÉHO OBĚDA, JE VELMI STARÝ VYNÁLEZ. JIŽ ŘÍMANÉ SVÉ TEKUTÉ POKRMY - NĚCO NA ZPŮSOB DNEŠNÍCH BUJONŮ - NAZÝVALI "POTUS" ZE SLOVA "POTARE" - PÍT.

Základem je smetana, můžete ji však nahradit rostlinnou Z latinského „potus“ se postupně vyvinul ifrancouzský název pro polévku - „poteé“ (jeden hrnec) a „potage“ (polévka). Anglický výraz „soup“ pochází z termínu „sop“, který znamená krajíc chleba namočený ve šťávě z hovězí pečeně. Základem většiny polévek je vývar, který může být masový, zeleninový či houbový. Další významnou surovinou je zelenina. Nejčastěji se používá mrkev, brambor, květák, ale třeba i rajče nebo avokádo. Zavářka může být z mouky, krupice, rýže nebo těstovin. Podle konzistence dělíme polévky na čiré bujony, krémové z rozmixovaných surovin se smetanou a polévky plné kousků, ve kterých „stojí“ lžíce. Polévka se ve většině kuchařek řadí mezi předkrmy, ale hustá krémová často vystačí ijako samostatné jídlo. Společným základem krémových polévek je smetana. Přidává se vždy ke konci a nikoli do vroucí polévky, která by se tímto srazila. Pokud však patříte mezi ty, jež si bedlivě hlídají váhu, můžete šlehačku nahradit méně tučnou, případně rostlinnou, smetanou a snížit tím kalorickou hodnotu pokrmu. Přípravu polévky si můžete zjednodušit tím, že vývar uvaříte ve velkém množství najednou a jednotlivé porce zamrazíte. Další možností je použití bujonu v kostce nebo v prášku. Při servírování polévek nezapomínejte na čerstvé zelené natě a bylinky. Zpříjemní vzhled i chuť. JAK NA TO…

Drůbeží krémová polévka

Potřebujete: 250 g kuřecích stehýnek, větší cibuli, větší červenou papriku, 20 g rýže, několik lístků bazalky, 600 ml drůbežího vývaru, 120 ml šlehačky, 10 ml sherry, sůl, pepř, malou žlutou a zelenou papriku. Cibuli a červenou papriku nakrájejte na kostky. Spolu se stehýnky, rýží a bazalkou je vařte 20 minut ve vývaru. Poté stehýnka vyjměte ven, odstraňte kůži a vykostěte je. Maso nakrájejte na kostičky, kosti a kůži vraťte do vývaru. Polévku nechte vařit ještě 40 minut. Kosti a kůži vyndejte a zbytek propasírujte přes síto nebo rozmixujte. Přidejte sherry, smetanu, okořeňte solí a pepřem. Zbylou papriku rozpulte a dejte na pět minut pod gril. Stáhněte slupku, nakrájejte na kostičky a spolu s kuřecím masem přidejte do polévky, případně ohřejte.

Kukuřičná polévka (sopa de maíz) Kdo si myslí, že mexickou kuchyní jsou jen ohnivé salsy a směsi z chili papriček, je na omylu. Tuhle polévku mají v oblibě i úplně malé děti. Potřebujete: 2 červené papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, střední cibuli, 500 g kukuřice (pokud použijete mraženou, předem ji rozmrazte), 750 ml kuřecího vývaru, 150 ml polotučné smetany, sůl a pepř. apriky opečte na sucho na pánvi. Často je obracejte tak, aby měly všude puchýře. Vložte je do plastikového sáčku a zavažte, aby se uvnitř udržela pára. Po dvaceti minutách je vyndejte a oloupejte slupku. Rozkrojte je, vyndejte semena a středy. Jednu papriku odložte a druhou nakrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a opékejte do měkka deset minut. Kostičky papriky a kukuřici přidejte k cibuli a opékejte ještě pět minut. Tuto směs rozmixujte v mixéru společně svývarem. Vše vraťte do hrnce a zahřejte. Vmíchejte smetanu, osolte a opepřete. Zbylou papriku nakrájejte na tenké proužky. Polovinu přidejte do hrnce a zbývajícími proužky ozdobv nahřátých miskách. Náš tip: Přípravu můžete zrychlit, pokud použijete naložené grilované papriky ve sklenici, které koupíte ve většině supermarketů. Houbová polévka**

Italští kuchaři v tomhle receptu použili čerstvé houby porcini, ale místo nich lze použít jakýkoliv jiný druh hub. Potřebujete tedy: 225 g čerstvých hub, 25 g sušených hub, 2 lžíce olivového oleje, lžíci másla, 2 pórky nakrájené na kolečka, 2 nahrubo nakrájené šalotky, stroužek česneku nakrájený na plátky, 1200 ml hovězího vývaru, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 150 ml smetany, sůl, pepř a čerstý tymián na ozdobu. Sušené houby namočte na 20 minut do 250 ml teplé vody. Houby sceďte a tekutinu uchovejte. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej. Přidejte pórek, šalotky a česnek a vařte 5 minut do změknutí. Přidejte nakrájené čerstvé houby a počkejte až změknou, pak přilijte vývar. Až se začne vařit, přidejte sušené houby, sušený tymián, sůl a pepř. Vařte pozvolna půl hodiny. Tři čtvrtiny polévky rozmixujte. Vraťte ji do hrnce, přidejte smetanu, prohřejte a podávejte ozdobenou snítky tymiánu.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče