Kráva na leasing

25. srpna 2003, 00:00 - Jan Lajka, publicista
25. srpna 2003, 00:00

Před nedávnem se dostala do světa prostřednictvím internetu a vzápětí na to i prostřednictvím agenturních zpravodajství novinka ze švýcarských Alp, která je krásným příkladem toho, jak se dá využít internet a chytrá myšlenka k novému druhu podnikání.

Nápad, který vypadá jako legrace, ale není jí

Před nedávnem se dostala do světa prostřednictvím internetu a vzápětí na to i prostřednictvím agenturních zpravodajství novinka ze švýcarských Alp, která je krásným příkladem toho, jak se dá využít internet a chytrá myšlenka k novému druhu podnikání.

Na počátku byly problémy s odbytem sýrů vyrobenými z mléka krav pana Paula Wylera. Jeho statek je vysoko v Alpách. Vede k němu jenom horská stezka, po níž se jde asi půl hodiny pěšky od konce cesty v Alp Tschingelfeldu v municipalitě Brienz. Místo leží v panenské přírodě, kde není televize ani denní tisk a elektřina na svícení je získávána pouze pomocí solárních panelů. Benzinový agregát je sice také k dispozici, ale používá se výhradně k napájení elektrických dojiček. Na pastvinách je stádo hnědobílých holstein-simmenthalských hybridů - příjemně se tvářících stračen s nalitými vemeny. Z mléka každé krávy vyrobí Paul Wyler 70-120 kg (z 11 litrů mléka 1 kg) vysoce jakostního sýra, a to jak tvrdého, tak taveného. Ale kdo ten sýr koupí?

Nastupuje internet

Paula napadlo využít internet a založil webové stránky www.kuhleasing.ch. Hned úvodní strana si návštěvníka získá - je na ní „portrét“ přívětivé stračeny z alpských pastvin s nezbytným zvoncem. A co se na stránkách nabízí? Každý návštěvník si může pronajmout na léto jednu krávu a získá tak veškerý sýr vyrobený z jejího mléka. Na webových stránkách je zdokumentována výroba sýra, také početná rodina Grossmannových, která přes léto na statku pracuje, a v neposlední řadě také několik krásných barevných fotografií z místa, kde se pase právě ta vaše kráva na leasing.

Navštivte svou pronajatou krávu!

Kráva se pronajímá na jedno léto za 380 švýcarských franků (tj. necelých 8000 korun). Dále se zaplatí za litr nadojeného mléka 0,40 franku (cca 8,35 korun). Zpracování litru mléka pronajaté krávy na sýr stojí 0,50 až 0,75 franku (10,40 až15,70 korun). Kráva zůstává na statku a stará se o ni jako dříve rodina Paula Wylera, která také vyrábí pro nájemce sýry. Povinností nájemce je vybrat si svoji krávu, podepsat leasingovou smlouvu a pečlivě ji dodržovat. Stanoví se v ní například povinnost navštívit alespoň jednou za sezonu svoji krávu, odpracovat na statku alespoň čtyři hodiny spolu s rodinou Wylerovou či Grossmannovou. A samozřejmě odebrat vyrobený sýr. Ten se vyrábí postupně již od začátku léta, kdy krávy nejvíce dojí. Denně se na statku vyrobí pět až šest pěkných kulatých šesti až dvanáctikilových sýrů. Ty se musí několikrát obracet, aby dobře vysychaly a zrály. Sýr je zralý a připraven k odběru v měsíci září. Je připravován podle tradičních receptur a zásadně jenom na ohni, v němž je jediným palivem dřevo. A protože oblast, kde pan Wyler žije, je již vysoko nad pásmem lesů a vhodného dřeva není nazbyt, vozí mu ho vrtulníkem. A aby neletěl zpátky prázdný, vozí pěkně vyrobená kola sýra dolů do vesnice k uskladnění. Jak nájemce naloží s metrákem sýra, je čistě jeho věc. Může ho prodat, uskladnit si ho u výrobce nebo přivézt své rodině nebo přátelům - vždyť kdo se může pochlubit sýrem ze své krávy na leasing?

Pro inspiraci

Je to dobrý nápad, který by měl být inspirací i pro některé naše podnikatele. Naše televize sice odvysílala kozí farmu, kde si zájemce může zapůjčit na celodenní mazlení kůzlátko, ale to přece jenom není tak lukrativní obchod. Navíc těch „povinných“ návštěv u pronajaté krávy může být nasmlouváno víc, a to už vybízí ke zřízení menšího penzionku. Zdá se, že tento druh podnikání se bude velmi rychle šířit. Proto pan Wyler svůj „produkt“ ještě vylepšuje a připravuje na příští sezonu. Aby každý zájemce - třeba z Ameriky - věděl, jak vypadá jím pronajatá kráva a jakou dojivost a tedy i množství sýra od ní může očekávat, pořizuje pan Wyler fotografie všech svých krasavic, které budou umístěny na webových stránkách a výběr tak bude poctivější.

Co říkají fandové?

Na jednom americkém serveru byla zveřejněna agenturní zpráva o experimentu pana Wylera. V diskuzi čtenářů pod článkem je mnoho krásných komentářů a nápadů. Tak třeba Archer B. navrhuje pronájem ovcí a nájemce by rovnou dostal upletený svetr nebo alespoň pár přadének ovčí vlny. Čtenář z Austrálie zase radí panu Wylerovi, aby zařídil pro svoje kravičky nový australský automatický dojicí systém, který se prý uživatelkám velice líbí. Nemusí tak jako za stara chodit na dojení kolektivně a v jednu stanovenou hodinu, ale každá kráva se přichází podojit sama podle své potřeby a nálady - je prý potom šťastnější a produkuje více mléka. Jiný čtenář zase informuje o novém, kravami velice oblíbeném laserovém navigačním dojicím přístroji, který v chlévě neomylně najde a vydojí každý nevyužitý struk kravského vemene. Náměty jsou samozřejmě prázdninově odlehčené, ale nutí i k zamyšlení. Čtenář Christopher například píše - je to skvělý nápad, bláznivě báječný a fantastický. A právě takové nápady dělají z internetu ráj pro podnikatelského ducha.

Co získá majitel

* zajištěný odbyt celoroční produkce sýra

* 380 CHF za jednu pronajatou krávu

* poplatky za nadojení mléka a zpracování sýra

* pomocníka na statku alespoň na jeden den

* úhradu za ubytování nájemce (a pravděpodobně i jeho rodiny)

* úhradu za stravování nájemce (a jeho rodiny)

* možná i turistickou daň pro obecní úřad

Přínos je patrný i z pohledu rozvoje cestovního ruchu - statek pana Wylera již začali navštěvovat novináři, po nich přijdou turisté a přinesou jistě nemalé peníze. Kromě toho, že se pan Wyler elegantně zbaví celé své produkce sýra, získal již nyní - na začátku projektu - díky svému nápadu ohromnou popularitu na celém světě. Nápad se ujal a uživatelé internetu panu Wylerovi fandí. Pro letošní léto jsou již všechny krávy pronajaty a další rádi zapůjčují sousedé.

Co zaplatí a získá nájemce:

minus

* 380 CHF

* 308-528 CHF za mléko

* 385-990 CHF za zpracování sýra

* ubytování při návštěvě

* stravování při návštěvě

* cesta do Švýcarska

* do 1. 5. 2004 celní poplatky

plus

* 70-120 kg kvalitního sýra

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče