Menu Zavřít

Krátké zprávy

28. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Energie

Zvýšili odhad zisku

Energetická společnost ČEZ zvýšila odhad čistého konsolidovaného zisku za loňský rok na 42,6 miliardy korun z předešlých 41,4 miliardy korun. V letošním roce očekává firma zisk 46,6 miliardy korun.

Putin povede Gazprom

Vladimir Putin by mohl podle ruského listu Vedomosti, který se odvolává na zdroje blízké vládě, kumulovat funkci premiéra i předsedy správní rady plynárenského gigantu Gazprom. Putin bude prý bude kandidátem na tuto funkci, obsazenou nyní Dmitrijem Medveděvem, bude-li ten příští rok v březnu zvolen prezidentem. Gazprom tuto spekulaci odmítl komentovat.

Bulharsko chce lepší nabídky

Bulharská státní energetika NEK chce po potenciálních strategických investorech, aby předložili lepší nabídky na převzetí 49 procent nedostavěné jaderné elektrárny v Belene. NEK oznámil, že zájemci mohou nabídky předkládat do 9. ledna. Zlepšit mají především plány řízení podniku. Generální ředitel NEK Ljubomir Velkov řekl, že firma vyzvala všech pět zájemců z užšího seznamu – ČEZ, Enel, E.ON, RWE a Electrabel.

BRAND24

Severní Korea opět hrozí

Severní Korea hodlá zpomalit tempo rozebírání svých jaderných zařízení, neboť dodávky energetické pomoci slíbené v rámci šestistranných rozhovorů se zpožďují. „Nemáme jinou možnost než přijmout příslušná opatření,“ uvedlo korejské ministerstvo zahraničí. KLDR totiž slíbila, že do 31. prosince vyřadí svá jaderná zařízení dlouhodobě z provozu a předloží úplný výčet svých nukleárních aktivit. Výměnou za ukončení jaderného programu dostane energetickou pomoc v celkovém objemu milion tun paliva. K dohodě došlo při posledním říjnovém kole šestistranných rozhovorů o ukončení jaderného programu KLDR, jichž se účastní obě Koreje, Japonsko, Čína, Spojené státy a Rusko.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).