Menu Zavřít

Kratičký výlet Gordona Ramsayho

13. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Gourmet revue

BRAND24

V poryvech hospodářského oslabení zmizel z Prahy Gordon Ramsay. Od pondělka 16. února už Gordon Ramsay Holdings neprovozuje jednu z nejkvalitnějších restaurací hlavního města Maze By Gordon Ramsay – Prague. Pražské vedení Hiltonu, v jehož Hilton Old Town Prague hotelu se podnik uhnízdil, týdeníku EURO potvrdilo, že tímto dnem přebírá provozování restaurace.
Jen něco málo přes rok trval sen o podniku světového jména. Uvedl se luxusně. Přes počáteční problémy s obsluhou vyškolenou přímo v Londýně předváděl kuchařský tým vedený Philem Carmichaelem bravurní výkon a pražské Maze patřilo k favoritům na získání letošní Michelinovy hvězdy. Podle informací týdeníku EURO ho však má ocenění minout. Což bude ovšem sotva důvodem, proč charismatický kuchař a restauratér z Prahy odchází.
Ač obě strany o důvodech rozchodu prozatím oficiálně mlčí, v zasvěcených kruzích se šíří zpráva, že příčinou jsou neuspokojivé hospodářské výsledky restaurace. Mimo veškerou pochybnost je, že zatímco v Ramsayho londýnských podnicích se jen nesnadno získává rezervace, v pražském Bludišti zrovna přecpáno nebylo, na což jsou u Ramsayho zvyklí asi jako na utopence z diskontu.
Dílem jistě kvůli cenám. Připočteme-li úbytek movité zahraniční klientely i ořezané rozpočty domácích firem, nečekalo podnik ani letos nic krásného. Jedním z hlavních důvodů, proč Ramsay expandoval do Prahy, byl právě turistický ruch.
Někteří hosté restaurace poukazovali i na sterilní studenou atmosféru interiéru od gastronomického architekta Davida Collinse. Zahraniční návštěvníci ji srovnávali s velmi uvolněným stylem londýnské jmenovkyně. Ti čeští zase často nepochopili koncept, který restaurace v Praze zvolila – veškerá pozornost hosta se má soustředit výhradně na jídlo a nápoje.
Zatímco vedení pražského Hiltonu se bude rozhodovat o nové koncepci restaurace (a věřme, že zvolí správně, neboť úroveň hiltonovských podniků jako CzecHouse či Cloud 9 je tradičně znamenitá), Ramsayho impérium dobývá další mety. Otevírá restauraci v Kapském Městě a londýnská restaurace Murano dostala od Michelinových komisařů první hvězdu. Tím se počet hvězd udělených podnikům Ramsayho holdingu zaokrouhlil na deset.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).