Menu Zavřít

Královský doušek z Mosely

2. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Riesling - Spätlese Brauneberger Juffer 2005, Fritz Haag, Brauneberg

Ryzlink, míněno rýnský ryzlink, je považován za královskou odrůdu a mnozí znalci ho nadřazují nad moderní chardonnay. Domnívám se, že právem. Bohatství chuti, síla těla a uměřená, oživující přítomnost kyselin z něho dělají vskutku aristokratický doušek.

Region
Domovem odrůdy, která dnes obývá vinice celé chladnější zóny vinařského světa, je údolí Rýna. Tamní ryzlinky se chlubí opulentním tělem, výraznou vůní a hroznovitou, téměř vždy nasládlou chutí s více méně razantním minerálním podtextem. Podobně vyzrávají i vína z této odrůdy, zrozená na svažitých březích Mosely. V Německu je ryzlink nejrozšířenější odrůdou. Přes dvacet tisíc hektarů a zhruba stejně tolik procent všech vinic v zemi je osázeno révou, která nejspíše vznikla z původně divokých sort kdysi hluboko v patnáctém století.
Kouzelná krajina kolem řeky Mosely, která meandruje mezi břehy zhusta osázenými révovím, je důstojným domovem vynikajícím vínům. Ať už vyškolená jako suchá s mírným zbytkem cukru, nebo dokonce speciály až po vína ledová, vždy jsou dokonale a vnímavě zpracována a vykazují mimořádné vlastnosti. Jako by se réva chtěla odměnit za práci a čas, kterou jí zde vinaři věnují. Vždyť některé svahy na březích Mosely mají až padesátiprocentní sklon.

Producent
U obce Brauneberg, v oblouku řeky mezi místy Bernkastel a Kesten, mají vinice otec a syn Oliver a Wilhelm Haagovi. Nejsou velké, něco okolo osmi hektarů, ale umístěním v srdci polohy Braunebeger Juffer zaručují snad nejlepší surovinu v oblasti vůbec. Hrozny zde vyzrávají do mimořádných kvalit i v letech, kdy počasí révě příliš nepřeje. Velmi citlivým zpracováním hroznů a pečlivým školením vína se do každé ze zhruba 80 000 lahví roční produkce dostane to nejlepší. Čtyři ryzlinky ze sklepa Fritz Haag ročníku 2005 se v bodování měsíčníku Wine Spectator dostaly mezi hodnoty 94 až 98 bodů! Pro úplnost: tito Haagovi nejsou jedinými vinaři rodu. Na sousedních tratích pečuje o své vinice Wilhelmův bratr Fritz a již patnáct let vinaří samostatně i starší Oliverův bratr Thomas.
Vína pokračovatelů čtyřsetletého vinařského rodu, jež vždy patřila a stále patří k vrcholu kvality německých ryzlinků, můžeme získat díky importním aktivitám společnosti OHMS, s.r.o.

Doporučené víno
Riesling - Spätlese Brauneberger Juffer 2005, Fritz Haag, Brauneberg. Kovově lesklá čirost, jiskřivé paprsky světla a lehká zlatozelenkavá barva, tak se ryzlink představuje očím. V nose zahraje opulentní hroznovitá nazrálost, podložená vůněmi světlých peckovin. Ve druhém plánu se prosazují minerální odéry. Chuť kopíruje vůni jak v intenzitě, tak složením. Vyzrálé hrozny a stopová přítomnost cukru jsou hlavním motivem chuťových variací vína s rozsochatým tělem. Následuje ovoce, reprezentované nejvýrazněji broskvovým nádechem. Vedle toho se hlásí uměřená, ale mocichtivá mineralita a celý chuťový dojem je doladěn mírnou perličkou. Ta vrátí k pořádku lehce expandující cukry a dodá odeznění optimistickou živost. Celkový dojem proto vyzní velmi bohatě, dlouze a mimořádně sladěně.

BRAND24

Volba pokrmu
Tento ryzlink je vhodným partnerem k rybě nebo světlé mladé drůbeži. Elegantní vyzrálost a jemná stopa cukru ho předurčují za průvodce výraznějších měkkých či polotvrdých sýrů. Velmi dobrou praktickou zkušenost jsem udělal v restauraci La Degustation, kdy „ryzlink od Haagů“ doprovázel bressenské kuřátko, pomerančové glacé a pot-au-feu z jarní zeleniny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).